Fejlesztés

2023.01.05. 19:00

Már ezüstbe burkolták az új birkózócsarnokot

Bár a pandémia őket is csaknem két vállra fektette, immár új erőre kapva, ráadásul a tavasztól az ország egyik legmodernebb csarnokában folytathatják felkészülésüket a PTE-PEAC birkózói.

Szűcs Zsolt

Fotó: Löffler Péter

Sűrűn kapkodhatja a fejét, aki az utóbbi időben a Stadion utcában, a PMFC-pálya környékén nézelődik: amióta a PTE birtokba vette a létesítményt, már megújult a műfüves pálya, a füves edzőpálya, decemberben a rektor tűzött bokrétát a parkolóból kinövő kézicsarnok betongerendáira. És már ezüstösen csillogó felületű szigetelés veri vissza a napfényt az egykori, megkopott piros tornacsarnok épületéről is, amely a PTE-PEAC birkózó-szakosztályának új otthonaként születik újjá a klub újabb centenáriumi ajándékaként a késő tavaszra.

Az egyetem és az országos szövetség nagyjából felesben teremtette elő azt a 250 milliót, amelyből az évtizedek alatt jelentősen leamortizált épület új köntösként teljes hőszigetelést és új nyílászárókat kap – avat be a legfontosabb részletekbe Ács Pongrác professzor, a PEAC elnöke. Belül is a pincétől a padlásig felújítva, a teljes gépészettől egészen a megújuló-bővülő öltözőkig. És nem utolsó sorban a küzdőtéren, amelyet elkészülte után két szabványos birkózószőnyeg ural majd, végre méltó edzés- és versenykörülményeket teremtve az évtizedeken át mostohagyerekként kezelt birkózóknak.

Ahogyan már Nagy Norbert szakosztályvezető veszi át a szót, nem megfeledkezve a vezetőségnek szóló köszönetről, hatalmas előrelépés, szinte ugrás lesz ez a ma 70–80 főt számláló csapatuknak.

Soraikban a legkisebbek között a már az ovibirkózásban edződőknek, bezárólag a még ugyancsak náluk tréningező szeniorokig. A PEAC célja ugyanis a sportág népszerűsítése, régi pécsi fényének visszaállítása, egy teljes birkózó-életút megteremtése, hangsúlyosan persze az egyetemre érkezőkkel.

Mint mondja, az elmúlt években a covid nagyon visszavetette a munkájukat, hiszen a küzdősportokban a hosszú kihagyás talán az általánosnál is nehezebbé teszi a sportolók visszatérését a normál munkamenetbe. Épp ezért 2022 sem a nemzetközi sikerektől visszhangzott náluk, ám abban már bízik, hogy 6–8 tehetséges ifjú versenyzőjük az idén újra ott lesz a korosztályos hazai bajnokságok élmezőnyében; a legkiválóbbak pedig az országos akadémiai rendszerben bontakoztathatják ki tehetségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában