Erőember

2024.01.30. 09:24

Európa-bajnoki ezüstérmest is legyőzött Makai Renátó mas-wrestlingben

Megnyerte hazai környezetben, Siklóson Makai Re­nátó a CESA Crossover Téli Országos Bajnokságának open kategóriáját, ahol az erősportok több ágazatában is megmérették magukat a versenyzők.

Kvanduk Bence

Forrás: Premium Média & Sport Management Zrt.

Nagy kihívást jelent az erősembersportokat űzők számára a CESA által minden évben megrendezett Crossover Téli Országos Bajnokság, hiszen ezen a tornán kénytelenek a komfortzónájukon kívül megméretni magukat. Ezen a versenyen nemcsak az általános számokat kell teljesíteni, hanem például a felföldi játékok is megjelennek. Ezúttal volt szánhúzás, lengősúlycipelés, apollófelhúzás, felföldi dobó- és lökőszámok, valamint a nézők számára talán leglátványosabb és legizgalmasabb próba, a mas-wrestling, amit magyarul bothúzásként írhatunk le. Utóbbi egy Jakutföldről származó erősport, amely során a küzdőfelek egymással szemben ülve, egy speciális padnak támasztva a lábukat próbálják áthúzni ellenfelüket a botot fogva saját térfelükre, vagy elvenni az eszközt. 

Ezen vett részt az open kategóriában a siklósi kiválóság, Makai Renátó is, aki egészen a dobogó felső fokáig menetelt köszönhetően a végig mutatott kiegyensúlyozott teljesítményének, illetve annak, hogy két versenyszámban is a legjobbnak bizonyult. Épp a bothúzáson múlt minden, ugyanis az első helyen várta az utolsó megmérettetést Makai, pontszámai magasan a többieké fölött volt összesítésben, de a riválisoknak még volt esélye előzni. Végül mindhárom meccsét nyerte, így hódította el a bajnoki címet. 

Az teszi igazán hangsúlyossá ezt a sikert, hogy a döntőben a 2023-as év Európa-bajnokságán a mas-wrestling +125 kilogrammos súlycsoportjában ezüstérmet szerző Bodnár Bálintot (160 kg) is képes volt felülmúlni. 

– Nagyon örültem, hogy sikerült nyerni ellene, ugyanis itt a nagyobb testsúly komoly előnynek számít, és volt köztünk közel 40 kiló különbség a javára – jegyezte meg Makai. 

A Masters Kategóriát (40 év fölött), illetve az abszolút díjat is a sokszoros bajnok Mounier Stephane vitte el, aki a CESA alelnöke is. Baranyai kötődése neki is van, hiszen a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumban folytatta tanulmányait diákkorában. Sokan talán inkább zenei karrierje kapcsán ismerhetik, hiszen Stephco néven rappel. Strongman című dalának videoklipjében egyébként Makai Renátó is szerepel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában