Hírek

2004.12.04. 06:46

Az átcsoportosítás ellen tiltakoznak

A kormány vidékfejlesztési politikája ellen tiltakoznak a zöldszervezetek, mert tudomásuk szerint az agrártárca újra megpróbálja az erre a célra juttatható forrásokat csökkenteni.

BAMA

Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének öt civil szervezetet is képviselő társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: birtokukba kerültek olyan dokumentumok, amelyek szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) valótlan indokokra hivatkozva 25 százalékos átcsoportosítást tervez a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) ez évi európai uniós forrásaiból az intenzív mezőgazdaság támogatására.

– Ezzel a lépéssel a kormány felerősítené azt a vidékfejlesztési szempontból rossz tendenciát, amely pontosan az Európai Unióban jellemző agrárpolitikával szemben halad – mondta a társelnök. Ángyán József, a gödöllői Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének igazgatója kijelentette, hogy az FVM már márciusban és júniusban is kísérletet tett a vidék fejlesztését szolgáló EU-támogatások átcsoportosítására a nagyméretű gazdaságok környezetromboló termelését ösztönző közvetlen kifizetések javára. Utalt arra, hogy mindkét esetben a társadalom ellenkezését észlelve az agrártárca elállt szándékától.

Az egyetemi professzor kifejtette, hogy dokumentumaik szerint az agrártárca az NVT keretéből 14,156 milliárd forintot juttatna inkább közvetlen támogatásokra. Az FVM zöldek által vélt szándéka szerint az agrár-környezetvédelemre a Brüsszellel megállapodott 19,8 milliárd forint helyett 8 milliárd forinttal kevesebb jutna. A kedvezőtlen adottságú területek támogatása 2 milliárd forinttal, a félig önellátó gazdaságok támogatása 750 millió forinttal, a termelői csoportok felállítása 1,4 milliárd forinttal, az állattartó telepek környezetvédelmi, higiéniai és állatjóléti megfelelést segítő jogcíme pedig 2 milliárd forinttal csökkenne. 

Ángyán József idézte az FVM tudomásukra jutott indokát is, amely szerint a gazdák információk hiányában várhatóan „felelőtlenül túlvállalnák magukat” a támogatásokból, nem tudnák elkölteni a rendelkezésre bocsátott pénzt, így azt úgyis vissza kellene fizetniük. Az igazgató hangoztatta, hogy tudomása szerint az agrártárca az NVT ez évi keretén kívül a vidékfejlesztésre 2006 végéig Brüsszellel kialkudott támogatásokat minden évben megkurtítaná, a három évre vetítve összesen 20 százalékkal.

Szilvácsku Zsolt a Magyar Madártani Egyesület képviseletében jelezte, hogy az NVT módosításával az ország megsértheti azt a megállapodást, amelyet az EU-val még a nyáron kötött a források felhasználásainak céljait illetően. Az NVT teljesülésének monitoringját végző bizottságban tagsággal rendelkező szakember nehezményezte, hogy nem került sor előzetes egyeztetésre a társadalmi szervezetekkel az átcsoportosítás kapcsán, arról legfeljebb utólag tájékoztathatják már csak a zöldeket.

Schmuck Erzsébet megjegyezte, hogy Magyarország az utolsó előtti helyen áll a 10 új EU-tagország közül a vidékfejlesztési források arányait tekintve, ezért eleve alacsonyak a rendelkezésre álló források. – Ehhez képest a közvetlen kifizetéseket nézve a második legmagasabb szint jut a magyar gazdáknak – tette hozzá a társelnök. Rámutatott, hogy az EU változó agrárpolitikájában a kedvezőbb társfinanszírozási feltételekkel bíró vidékfejlesztési pénzek egyre nagyobb teret nyernek a közvetlen kifizetések rovására. Ezért érthetetlen, hogy a kormány miért ragaszkodik a régimódi agrárszemlélethez. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szólt arról, hogy szervezetük minden országgyűlési képviselő számára levelet juttatott el, ismertetve a vidékfejlesztés erősítésének előnyeit az intenzív mezőgazdasággal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!