Hírek

2010.04.07. 12:32

Már vasárnap eldőlhet a verseny a Jobbik és az MSZP között

A 2010-es furcsa választás lehet az első, amelynek nagy kérdéseire már az első forduló után válasz adható. Az 50 százalék feletti részvétel (a Nézőpont Intézet becslése szerint országosan 60 százalék) azt valószínűsíti, hogy a választás mindenhol érvényes lesz.

Nézőpont - Heti Válasz - Világgazdaság Online

Így el fog dőlni, hogy az MSZP vagy a Jobbik-e a nagyobb párt. Választ kaphatunk arra a kérdésre is, befut-e az LMP és esetleg az MDF a parlamentbe. Sőt, a Fidesz és a többi párt közötti tetemes különbség miatt azt sem lehet kizárni, hogy a kétharmad kérdése is eldől, ugyanis szokatlanul sok (akár 120-nál is több) választókerületben már az első fordulóban végeredmény születhet.

A Nézőpont Intézet – a Heti Válasz megbízásából – január óta a kampány minden hetében készített felmérést. Az ezekből kirajzolódó trend a Fidesz és az LMP számára kedvező: sem az MSZP, sem a Jobbik nem tudta érdemben növelni táborát, sőt mindkét párt támogatása apadt. Ennek oka lehet Gyurcsány Ferenc színrelépése, a kormányközeli korrupció szappanoperájának folytatása, valamint a Jobbik komolyságát megkérdőjelező botránykrónika.

Az MSZP maximális szavazótábora a januári 22 százalékról 15 százalékra, a Jobbiké 16 százalékról 11 százalékra csökkent (itt a múlt héthez képest volt látványos az esés a Nézőpont Intézet adatai szerint). Így valószínűleg egyikük sem tudja elérni a 20 százalékos eredményt, s megnyerni egymillió szavazót. A Jobbik felé kacsintókat a Fidesznek nagyrészt sikerült megtartania, a baloldalon hiteles pártot keresők pedig az LMP-be helyezték bizalmukat. Az egyelőre bizonytalan programú zöld párt bevallott támogatottsága a Nézőpont Intézet kutatásaiban először emelkedett 5 százalék fölé (potenciális szavazótábora már hetek óta 7–9 százalék között mozog). Az MDF azonban nem tudott profitálni a pártot kereső baloldali szavazókból: továbbra is enyhén a küszöb alatt van potenciális támogatottsága (4 százalék).

Ezek is érdekelhetik