Kék hírek, bulvár

2009.07.10. 08:05

ORFK: a rendőrség fellép a jogsértőkkel szemben

A rendőrség leghatározottabban fellép a jogsértőkkel szemben a hétvégi demonstrációkon - közölte pénteken az ORFK. Szombaton Budapesten, Békéscsabán és Pécsen is demonstrálnak a Magyar Gárda betiltása ellen.

Forrás: ORFK, MTI

Amint azt korábban megírtuk, demonstrálnak a Magyar Gárda betiltása ellen a szervezet baranyai tagjai is: a pécsi Színház téren szombat délután kettőkor kezdődő tüntetésen ezer résztvevőre és szimpatizánra számítanak.

A rendőrség a leghatározottabban fellép a jogsértőkkel szemben a hétvégi demonstrációkon, és maximálisan biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását a hatályos jogszabályok alapján - áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodájának közleményében.

A police.hu-n olvasható dokumentum rámutat: a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeken "a rendőr köteles intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet sértő, vagy veszélyeztető tényt, körülményt, vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak". Ennek megfelelően minden jogsértővel szemben intézkedést kezdeményez a rendőrség - tették hozzá.

Külön kitér a közlemény a garázdaság tényére, amelyet az valósít meg, aki "olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen". E tekintetben "azok a bírósági ítéletek, melyek egyes magatartásokat félelemkeltőnek minősítettek, eligazító jellegűek" - hangsúlyozták.

Az ORFK közlése szerint "nagy számban" jelentettek be a rendőrséghez a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeket a hétvégére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!