Kék hírek, bulvár

2010.11.02. 19:34

Nem nyomoznak tovább a pécsi vagyonkezelő ingatlanügyeiben

Jogerősen megszüntette a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. (PVV) ingatlanértékesítési ügyei miatt még 2007-ben indult nyomozást a Legfőbb Ügyészség.

M. B.

– A rendőrség nyomozást lezáró határozatát követően az ez ellen érkezett panaszt a Legfőbb Ügyészég elutasította, a döntés ellen nincs helye jogorvoslatnak – tájékoztatta a Dunántúli Naplót a PVV ingatlanügyei kapcsán három éve indult eljárás végkifejletéről dr. Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség főügyésze.

– A Legfőbb Ügyészség a döntés indoklását ugyanakkor megváltoztatta, s nem bűncselekmény, hanem bizonyítékok hiányában szüntette meg az eljárást – tette hozzá.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Önnek mi a véleménye a vizsgálat ily módon való lezárásáról?
------------------------------------------------------------------------

Ennek magyarázata, hogy néhány ingatlan eladása kapcsán ugyan keletkezett kára a PVV-nek, ám a szándékos károkozás nem volt bizonyítható.

Mint arról beszámoltunk, egy magánszemély feljelentését követően a városi ügyészség kezdeményezésére nyomozást indított a megyei rendőr-főkapitányság jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúja miatt a városi vagyonkezelővel kapcsolatban. A nyomozás tárgyát a Pécs Holding jogelődje, a PVV több, 2004–2007 között lebonyolított ingatlanértékesítése képezte, amelyek helyszíne a Felsőmalom, a Rákóczi, az Anna, a Zsolnay, a Makay, a Hungária, a Király, a Siklósi, a Jókai és az Alsóhavi utca volt.

Dr. Komlódi András, a feljelentő jogi képviselője azt nyilatkozta, természetesen nem értenek egyet a nyomozás megszüntetésével. Pót-magánvádas eljárást ellenben nem indítanak (ez a jogi lehetőség maradt volna az eljárás „felélesztésére”), mert annak kimenetele bizonytalan, kockázatos lett volna. Kiemelte ugyanakkor, hogy a nyomozást lezáró határozat ellen benyújtott panasz elbírálása során a Legfőbb Ügyészség nem bűncselekmény, hanem bizonyítékok hiánya miatt szüntette meg véglegesen az eljárást, ez szerinte igen lényeges körülmény.

Negyvenmillió forinttal távozott a vezérigazgató

Kelemen László, a PVV 2007 nyarán menesztett vezérigazgatója nem kívánta a Legfőbb Ügyészég döntését kommentálni. Miután közös megegyezéssel távolították el, negyvenmillió forinttal távozott. Ezt a városvezetés sikerként könyvelte el, hiszen a szerződés szerint nyolcvanmillió forint járt volna neki. Tasnádi Péter, Pécs néhai polgármestere a vezérigazgató menesztésével kapcsolatban akkor azt nyilatkozta, hátterében egy új gazdálkodási struktúra kialakításának terve áll.

A város cégeinek jelentős hányada önkormányzati költségvetésből működési támogatásban részesül. Ezek összege 2006-ban meghaladta a kétmilliárd forintot, és ez az oka annak, hogy a cégek működtetését eredményességük javítása érdekében át kívánják szervezni – így jött létre később a Pécs Holding.

Liciteljárás nélkül: a város ellenőrzési osztálya is hiányosságokat tárt fel

2007 nyarán tett ismeretlen tettes ellen feljelentést egy pécsi lakos hűtlen kezelés gyanúja miatt a PVV Zrt. ingatlanügyleteivel kapcsolatban, azzal érvelve, hogy az értékesítés során jelentős veszteségek érték a várost. A feljelentő arról is értesítette a hatóságot, hogy az eladások előtt rendkívül kevés idő állt rendelkezésre a hirdetés megjelenése és a liciteljárás között, így információkhoz csak bennfentesek jutottak. Még a piaci ár kialakulásához szükséges idő sem telt el, vagyis az ingatlanokat alapáron adta el a PVV.

Az ügyben az elmúlt évek során három alkalommal szüntette meg a nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, ám kétszer – a feljelentő panaszában foglaltak miatt – a nyomozás felügyeletét ellátó ügyészség az eljárás folytatására kötelezte a rendőrséget. Idén tavasszal bűncselekmény hiányában szüntette meg a rendőrség a nyomozást, ezt hagyta helyben a Legfőbb Ügyészség az indoklás megváltoztatásával.

2008 nyarán készült el a város ellenőrzési osztályának jelentése a PVV ingatlangazdálkodási tevékenységéről, ebben többek között azt állapították meg, előfordult, hogy liciteljárás nélkül értékesítettek ingatlanokat.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!