Kék hírek, bulvár

2011.01.07. 11:38

Püspökségi botrány: százmilliós sikkasztás?

Különösen nagy kárt okozó csalás és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a pécsi püspökséggel kapcsolatban. Úgy tudjuk, az egyik feljelentés konkrétumokat is tartalmaz.

M. B.

– Különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt zajlik az eljárás ismeretlen tettes ellen – közölte Fekete Róbert, a somogyi főügyészség szóvivője. A pécsi püspökség ellen az ügyészséghez érkezett első, névtelen feljelentésben gazdasági, pénzügyi és egyéb, többek között szexuális viszszaélések szerepelnek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A mostani feljelentés nem az első a püspökséggel szemben, a hatóságok hosszú hetek óta nyomoznak
[/caption]

Lapunk információi szerint egy másik, azóta megtett feljelentésben konkrétumok is szerepelnek, százmilliós nagyságrendű sikkasztásról és a számviteli fegyelem megsértéséről számolt be annak szerzője.

--------------------------------------------------------------------
A témával kapcsolatos cikkeinket itt találja egy helyen összegyűjtve!
-------------------------------------------------------------------

A megyei rendőr-főkapitányság után a Baranya Megyei Főügyészség is elfogultságot jelentett be a pécsi püspökséggel kapcsolatos eljárásban. A nyomozással az Országos Rendőr-főkapitányság megbízta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, az ügyészségi teendők ellátására  a Somogy Megyei Főügyészséget jelölték ki.

– Különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt zajlik az eljárás ismeretlen tettes ellen – mondta Fekete Róbert, a somogyi főügyészség szóvivője, aki hozzátette, további részleteket egyelőre nem közölhet. Mindebből következően az ügynek még nincs gyanúsítottja.

Információink szerint az eljárás eredményességét kedvezően befolyásolhatja, hogy egy olyan feljelentés is érkezett az ügyészségre, amely konkrétumokat tartalmazhat. Ehhez Fazekas Róbert annyit fűzött hozzá, hogy értesülésünket – hangsúlyozva, hogy ugyancsak egyelőre – nem tudja megerősíteni. Úgy tudjuk, a szóban forgó feljelentésben százmilliós nagyságrendű sikkasztásról és a számviteli fegyelem megsértéséről számolt be annak szerzője.

Egyes sajtóértesülések szerint a feljelentést a püspökség egyik volt gazdasági vezetője tette. Megkerestük a feljelentőt, de nem kívánt nyilatkozni. A nyomozásról megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot is, azonban elutasító választ kaptunk. Bíró Gábor sajtóreferens azt közölte, „a bűncselekménnyel kapcsolatos eljárás adatai a nyomozás érdekeire tekintettel jelenleg nem nyilvánosak”.

A pécsi püspökségen szintén nem kívántak nyilatkozni a vizsgálat befejezéséig, ami további hónapokig is eltarthat.

Volt vagy sem vizsgálat?

A pécsi egyházmegye szeptemberben cáfolta, hogy egy szentszéki vizsgálattal összefüggésben menesztették a gazdasági igazgatót és a püspöki iroda vezetőjét. „A Szentszék nem folytat, és nem folytatott vizsgálatot az egyházmegye vezetése ellen” – írták közleményükben. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága később azt közölte, hogy a katolikus lap, a Magyar Kurír a Pécsi Egyházmegyei Hatóságnak erről szóló közleményét igazságtartalmának felülvizsgálata nélkül bocsátotta közre. „A közlemény tartalmát megerősíteni nem tudjuk” – állt a püspöki kar dokumentumában.

A kárral arányosan

Csalást az követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz. Ha

az elkövetők ezzel kisebb kárt okoznak, legfeljebb két évig tartó szabadságvesztésre, vagy arra sem, enyhébb esetekben például közmunkára, pénzbüntetésre számíthatnak.

Az okozott kár mértékének növekedésével viszont a büntetési tételek is emelkednek. Ennek legsúlyosabb „fokozata”, ha

a csalással különösen nagy kárt okoznak, s azt üzletszerűen követik el. Ebben az esetben akár már öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak a bíróságok.

Október óta nyomoznak

Amint arról már írtunk, az ügyészséghez érkezett első, névtelen feljelentésben gazdasági, pénzügyi és egyéb, többek között szexuális visszaélések szerepelnek. A püspökség akkor közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy az egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el. Közölték: „az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben – amennyiben végre ismertté válik személyük – a büntetőjog eszközeivel fel fognak lépni.” Az ügyészség október végén, gyakorlatilag a feljelentés megérkezését követően elrendelte a nyomozást.

az elkövetők ezzel kisebb kárt okoznak, legfeljebb két évig tartó szabadságvesztésre, vagy arra sem, enyhébb esetekben például közmunkára, pénzbüntetésre számíthatnak.

Az okozott kár mértékének növekedésével viszont a büntetési tételek is emelkednek. Ennek legsúlyosabb „fokozata”, ha

a csalással különösen nagy kárt okoznak, s azt üzletszerűen követik el. Ebben az esetben akár már öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak a bíróságok. Október óta nyomoznak Amint arról már írtunk, az ügyészséghez érkezett első, névtelen feljelentésben gazdasági, pénzügyi és egyéb, többek között szexuális visszaélések szerepelnek. A püspökség akkor közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy az egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el. Közölték: „az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben – amennyiben végre ismertté válik személyük – a büntetőjog eszközeivel fel fognak lépni.” Az ügyészség október végén, gyakorlatilag a feljelentés megérkezését követően elrendelte a nyomozást. A mostani feljelentés nem az első a püspökséggel szemben, a hatóságok hosszú hetek óta nyomoznak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!