Kék hírek, bulvár

2012.11.19. 11:30

Buszos per: hatályon kívül helyezték az ítéletet

Hatályon kívül helyezte a Pécsi Törvényszék ítéletét, és új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró bíróságot hétfőn délután a Pécsi Ítélőtábla. Indoklásuk szerint a nyomozóhatóság és a vád csak arra tért ki, hogy eladták a város buszait, miközben azt könyv szerinti értéken, sőt annál valamivel magasabb áron értékesítették.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

15:20 - Új eljárás jön a buszos perben

Hatályon kívül helyezte a Pécsi Törvényszék ítéletét, és új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró bíróságot hétfőn délután a Pécsi Ítélőtábla. A törvényszék eljárási hibákat vétett, és a vád sem volt elég alapos.

Hogy valóban fellélegezhet-e Keczer László, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. volt vezérigazgatója, azt most még nem tudni, de mindenképpen időt nyert, hiszen ma délelőtt még az sem lehetett számára bizonyos, hogy hol tölti az estét. Habár, ha az első fokú ítéletre rímelő, letöltendő börtönbüntetést szabott volna ki rá a Pécsi Ítélőtábla, valószínűsíthető, hogy akkor is csak később kellett volna megkezdenie a szabadságvesztés letöltését.

Ám nem ez történt, hanem az előző ítélet hatályon kívül helyezése, amely miatt az első fokon eljáró Pécsi Törvényszéket az ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte.

Az ítélőtábla megszüntette a Keczer László ellen máig érvényben lévő lakhelyelhagyási tilalmat is, amelyet az ügyész tudomásul vett.

A Pécsi Ítélőtábla indoklása szerint a nyomozóhatóság, a főügyészség és a törvényszék sem volt elég alapos, így az első fokú ítélet sem volt az. A vád ugyanis csak arra tért ki, hogy eladták a város buszait, miközben azt könyv szerinti értéken, sőt annál valamivel magasabb áron értékesítették. Az ítélőtáblán ezt amiatt is hangsúlyozták, mert ezzel kapcsolatban negatív sajtóhírek jelentek meg.

Megjegyezzük, hogy az első, lapunk által megjelentetett hír valóban arról szólt, hogy öt forintért adták el a város buszait, de azt a híresztelést az interneten néhány órával később cáfoltuk. Ahogyan a későbbiekben, rövid időn belül a buszkiszervezési botránnyal kapcsolatban egyre inkább három dolog vált hangsúlyossá a médiában.

Az egyik, hogy a buszok eladását a pécsi képviselő-testület tudta nélkül, és beleegyezése nélkül, külön erről szóló, részletes előterjesztés nélkül vitték végbe – és ez azt követően sem változott.

13:13 - Buszos per: hatályon kívül helyezték az ítéletet

A Pécsi ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Pécsi Törvényszék határozatát és új eljárásra kötelezte. Amint korábban megírtuk, tavasszal a Pécsi Törvényszék hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Keczer Lászlót, a Pécsi Közlekedési Zrt. volt vezérigazgatót, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

11:30 - Ítéletet hirdetnek a pécsi buszos perben

Az utolsó szó jogán Keczer László, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. volt vezérigazgatója ártatlannak, áldozatnak és bűnbaknak nevezte magát hétfőn délelőtt a Pécsi Ítélőtáblán.

A volt vezért a tavasszal a Pécsi Törvényszék hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, amit az ítélet szerint az elhíresült pécsi buszkiszervezéssel követett el.

Hétfőn délelőtt a védő- és a vádbeszéd elhangzása után kapott szót Keczer László is. Szerinte annak kulcsa, hogy itt áll, illetve annak, hogy tavaly márciusban a pécsi városvezetés elfoglalta a PK Zrt.-t, őt pedig eltávolították, nem más, minthogy két héttel az „einstand” előtt egy, Páva Zsolt polgármesternek címzett levélben felszólította a pécsi önkormányzatot arra, hogy fizesse ki az önkormányzat a PK Zrt. részére a fennálló, mintegy másfél milliárd forintos tartozását. Fontos itt megjegyezni, hogy a buszkiszervezési botrány akkor már két éve kirobbant, ám Keczer László 2011 márciusáig hivatalban maradt.

A védő azzal érvelt, hogy nem tudta az első fokon eljáró törvényszék kétséget kizáróan bizonyítani, hogy történt károkozás, illetve azt sem, hogy a pécsi közgyűlés tagjai ne tudtak volna előzetesen a buszok kiszervezéséről. Az ügyvéd Keczer László felmentését kérte.

A vád szerint azonban alapos eljárás után igazságos és jogos döntés született, annak helybenhagyását kérte tehát az ügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!