Kék hírek, bulvár

2013.08.05. 08:50

Biztonság: kedvező baranyai adatok

Csaknem tíz százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el a megyében az idei első félévben, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a sikerrel végződött nyomozások száma jelentősen emelkedett.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Bár nyilvánvaló, hogy a lakosság biztonságérzetét nem, vagy csak kis mértékben befolyásolja a statisztika, a megyei rendőr-főkapitányság most közreadott adatai alapján több részterületen is javulás mutatkozik.

Idén az első félévben csaknem tíz százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el, mint egy évvel korábban, összességben 6740 esetről szerzett tudomást a rendőrség. Ezen belül csökkent a közterületen elkövetett bűnesetek, s az úgynevezett személy ellen irányuló (ide tartozik többek között a zaklatás, a testi sértés)  bűncselekmények száma is.   

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy bűncselekmény helyszínén: a mutatók szerint javult a helyzet
[/caption]

Nem esett vissza ellenben, hanem kis mértékben még nőtt is az összbűnözés legnagyobb hányadát jelentő vagyon elleni bűncselekmények száma.

A házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma lényegében változatlan, azon belül emelkedett viszont az erőszakos közösülések száma (4-ről 5-re) a szemérem elleni erőszak (1-ről 6-ra) és tartás elmulasztása (44-ről 67-re) miatt indult eljárások száma. Jelentősen kevesebb volt viszont a kiskorú veszélyeztetése miatti ügyekből, a tavalyi 36-tal szemben 13.

Érdekesség, hogy a jelek szerint eredményes volt az uzsorások ellen tavaly indított hajtóvadászat, idén ugyanis jóval kevesebben vetemedtek erre: míg 2012-ben hét esetben jártak el ilyen ügyben a rendőrök, idén egy alkalommal indult nyomozás.

A rendőrség felderítési mutatója (vagyis, hogy a nyomozás végén van-e tettes) ugrásszerűen javult, ami a főváros és a megyék képzeletbeli rangsorában a 6. helyre repítette a baranyai zsarukat. Idén június végéig az akták 58,18 százalékát zárhatták le hátradőlve, míg egy éve ez az arány csak 42,35 százalék volt.

A nyomozás eredményessége az emberölési ügyekben továbbra is száz százalékos, azaz minden gyilkost elfogtak a megyében. Az ezt követő legnagyobb arányban a testi sértések, a garázdaságok, rablások tettesei kerültek rendőrkézre. A lakásbetörések esetében viszont meglehetősen szerény, 17 százalékos az eredményesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!