Kék hírek, bulvár

2015.02.17. 08:57

Fémkereskedő maffiát számolt fel a NAV Baranyában

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói egy baranyai fémkereskedő családi vállalkozás ügyében. A megalapozott gyanú szerint a családtagok és a kapcsolódó cégek fémhulladék szabálytalan adásvételével és valótlan költségek fiktív számlák alapján történő elszámolásával 400 millió forintot csaltak el.

forrás: NAV

A pénzügyi nyomozók a NAV kommandósai segítségével még 2013 februárjában hajtották végre azt az akciót, melyben egy Pécs-Hird településen élő család tagjainál tartottak házkutatást. Ekkor őrizetbe vettek négy gyanúsítottat, akiknek előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság. Az okozott kár megtérülése érdekében többek között lefoglaltak tíz millió forint készpénzt, ugyanilyen értékben arany ékszert, egy több mint tíz millió forintot érő luxusautót, továbbá biztosították a család nagy értékű ingatlanát és zárolták a gyanúsítottak bankszámláin lévő pénzt.

A családi vállalkozás gyakorlatilag úgy működött, mint egy bűnszervezet. A látszólag szabályos fémkereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó család több országot érintő körhintacsalást követett el hatalmas mennyiségű fémhulladék felhasználásával.

A pécsi székhelyű fémkereskedő társaság ugyanis valójában számla nélkül, magyar cégektől vásárolta fel a fémhulladékot, azonban ezeket hamis számlákkal csehországi és felvidéki beszerzéseknek álcázta. A fiktív számlákat arra használták fel, hogy uniós beszerzések látszatát keltve azok után egyik oldalon jogosulatlanul igényeljenek vissza, a másik oldalon pedig ne fizessenek be adót.

A pénzügyi nyomozók a nyomozást befejezték, és hét gyanúsított tekintetében költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal élnek a Baranya Megyei Főügyészségnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!