Kék hírek, bulvár

2016.07.28. 10:28

Villámárvizek Baranyában

Több településen is katasztrófahelyzet alakult ki a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt.

bama.hu (Fotó: Szűr, Márta Szalona fotója/Facebook)

Frissítés: Délután is folytatódtak a felszámolási munkálatok

A ma délelőtt lehullott nagy mennyiségű csapadék délután már kevesebb munkát adott a megye tűzoltóinak.

Komlón egy közepes nagyságú fa dőlt az útra.  A kiérkező egység láncfűrész segítségével a forgalmi akadályt képező fát eltávolította, mely munkálatok alatt teljes útzár volt érvényben.

Villányban a Béka utcában egy családi ház szuterén részébe folyt be nagyobb mennyiségű csapadék, melyet  az egység búvárszivattyú segítségével eltávolított.

Véménden három helyszínre is riasztották a tűzoltókat.

Palotabozsokon a korábban megemelkedett vízszint folyamatosan apad, így a katasztrófavédelmi egységek beavatkozását követően a polgármester vezetésével folynak tovább a védekezési munkálatok.

Diósviszlón villámcsapás következtében életveszélyesen megroncsolódott fák kivágásához riasztották a tűzoltókat.

Korábban írtuk: Csütörtök hajnalban megérkezett a vihar Baranyába is. Jelentős mennyiségű eső hullott a megye több településen. Vannak olyan területek is, ahol félméteres víz hömpölygött az utcákon.

– A templomot teljesen körülvette a víz a településen – nyilatkozta lapunknak Kropp Károly, Szűr polgármestere.

[caption id="" align="alignleft" width="603"] Szűr, betört a víz a templomba
[/caption]

– A hétvégén tartottuk volna a falunapot, ám ez sajnos most elmarad – tette hozzá.
A vihar reggel hét órakor érkezett, és rövid időn belül több mint hatvan milliméter csapadék hullott le a településen.

Úgy tudjuk Fekeden, Himesházán, Erdősmecskén , Szebényben is hasonló helyzet alakult ki.

[caption id="" align="alignleft" width="603"] Szebényt sem kímélte a vihar
[/caption]

Útlezárás

A Véménd és Pécsvárad között összekötő úton a 23-as km-ben az átvonuló vihar nyomán vízátfolyás keletkezett. Az utat lezárták, a forgalmat rendőri segítséggel elterelik.

MÁV: a heves esőzés kimosta a pálya ágyazatát

A Dombóvár–Bátaszék vonalon Mágocs-Alsómocsolád és Máza-Szászvár között a vasúti pálya egy részén a heves esőzés kimosta a pályatest kavicságyazatát. A helyreállításig az utasokat Dombóvár és Hidas-Bonyhád között vonatpótló autóbuszok szállítják.

A nagy mennyiségű csapadék bőven ad munkát a tűzoltóknak

Pécsváradon egy Nagypall utcai ingatlan alagsorában nyolcvan centiméter magasan állt a víz. A véméndi beavatkozók szivattyúval távolították el a csapadékvizet.

Szebényben egy Hősök téri boltba folyt be a víz, mintegy húsz centiméter magasan gyűlt fel a csapadék.

Bodolyabéren egy Petőfi utcai családi házban végeztek vízszivattyúzást a komlói tűzoltók.

Mohácson is vízátfolyás miatt akadt el egy személyautó a Liget utcában.

Harkányban egy Bajcsy-Zsilinszky utcai hotelbe folyt be az esővíz, Bólyban pedig egy Virág utcai mélygarázsban gyűlt fel negyven centiméter  magasan a csapadékvíz. Egy Táncsics Mihály utcai ingatlan alagsorába folyt be az esővíz.

Mohácson is egy Vörösmarty utcai hotelba is vízszivattyúzási feladatok miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit.

Mi okozza a villámárvizeket?

A villámárvizeket a lokális felhőszakadások okozzák. Ezek úgy alakulnak ki, hogy a nagy nedvességtartamú levegőből felhő képződik, a felhőből pedig kihull a nedvesség záporok formájában - válaszolta megkeresésünkre Berceli Balázs, az időkép.hu meteorológusa. Minél nagyobb a levegő nedvessége (mint például ezt a fülledt idő is jelezte), annál intenzívebb záporok tudnak kialakulni, ezeket egy bizonyos intenzitás felett felhőszakadásnak nevezzük. A felhők lassabb áthelyeződése miatt (mely a gyenge légáramlás miatt van) pedig egy adott hely felett tovább tart a csapadékhullás, így tud egyes településekre jelentős mennyiségű eső zúdulni rövid idő alatt.

Ezek a felhőszakadások okozzák a villámárvizeket is, melyek úgy alakulnak ki, hogy a domboldalakon, illetve a kisebb patakok vízgyűjtőjén ez a sok víz összegyűl, és vagy a domboldalon sáros víz formájában ömlik le a völgy felé, vagy a patakokba jutva nagyon hirtelen felduzzasztja azt, melyek a medrükből is ki tudnak így lépni, majd néhány órával később leapadnak, ahogy a víz tovább folyik.

Régebben is előfordultak ilyen jelenségek, bár az elmúlt években talán nőtt a számuk az intenzívebbé vált csapadékhullások miatt.

Ezek a felhőszakadások okozzák a villámárvizeket is, melyek úgy alakulnak ki, hogy a domboldalakon, illetve a kisebb patakok vízgyűjtőjén ez a sok víz összegyűl, és vagy a domboldalon sáros víz formájában ömlik le a völgy felé, vagy a patakokba jutva nagyon hirtelen felduzzasztja azt, melyek a medrükből is ki tudnak így lépni, majd néhány órával később leapadnak, ahogy a víz tovább folyik.

Régebben is előfordultak ilyen jelenségek, bár az elmúlt években talán nőtt a számuk az intenzívebbé vált csapadékhullások miatt. Fotó: Szűr, Márta Szalona fotója/Facebook Szűr, betört a víz a templomba Szebényt sem kímélte a vihar -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!