Kék hírek, bulvár

2016.09.13. 10:41

Posztos rendőr kell Pécsre?

Az állandó rendőri jelenlétet hiányoló kérdés foglalkoztatta a legtöbb olvasót – derül ki az olvasói szavazásunk számaiból.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

A közbiztonság tágan értelmezhető fogalom, ezt a Mi legyen az újság? című, olvasóink kérdéseit gyűjtő akciónk is bizonyítja. Kezdeményezésünk legutóbbi körében a Dunántúli Napló olvasóit és a Bama.hu látogatóit arra kértük, a közbiztonsággal kapcsolatos kérdéseiket, felvetéseiket küldjék be, hogy végül válaszokat találhassunk a legtöbbeket foglalkoztatókra. A beérkezett tucatnyi kérdésből egy ötös listát válogattunk, amelyeket szavazásra bocsátottunk.

Bár jó ideig egy közlekedéssel kapcsolatos kérdés vezetett, végül az állandó rendőri jelenlétet sürgető felvetés lett a befutó. A sétálóutcákban renitenskedő kerékpározók kitiltását csak párral kevesebb szavazat szorította a második helyre, de a körforgalmakat keveslő olvasói kérdés is jóval több mint száz szavazó kedvence lett.

Az első helyezetthez kapcsolódhatna is a negyedik helyre befutott, a pécsi rendőri állomány esetleges létszámhiányát firtató felvetés, valószínűleg emiatt ért el ez is csaknem százas szavazatszámot. A közvilágítás hiányosságai is csaknem az ötödét mozgósították a szavazóknak, ami világos jelzés arra, hogy ez a szolgáltatás is kell a biztonságérzethez.
A folytatásban tehát a helyi döntéshozók, illetékesek megkeresése következik, hogy megnyugtató válaszokkal szolgálhassunk a közbiztonságról érdeklődő olvasóinknak.

Szoros győzelem a véghajrában
A szavazás augusztus 31-től indult, a lezárásáig összesen 649 szavazat érkezett, a következő megoszlásban:
- Mikor jelennek meg végre a város kiemelt részein a posztos rendőrök, mint Leonárdó, akiknek állandó jelenlétük visszatartó erővel bírna? – 172
- Miért nem lehet a Pécsi sétálóutcából (Király, Ferencesek) kitiltani a biciklis forgalmat mint a többi városban? – 167
- Mi az oka annak, hogy a többi nagyvárostól eltérően nem a körforgalom, hanem a jelzőlámpák vannak fölényben Pécsen? – 125
- Pécs város rendőri létszáma menyire telített, vagy küzdenek-e hiánnyal? Ha igen, hány fővel? – 94
- Hogy lehet az, hogy egy ekkora városban vannak olyan városrészek, pontok, amik éjszaka nincsenek kivilágítva? – 91

Hat éve program indult
A kultúrfővárosi évben indult el Pécsen a Leonárdó-program, hogy állandó hatósági jelenlét legyen a belvárosban. A városháza kezdeményezésére a rendőrkapitányság három pár gyalogos járőr és egy autós egység bevetéséről döntött, kifejezetten a területre koncentrálva. A programot Leonárd Lajosról, a főtér legendás posztos rendőréről nevezték el. A több nyelven beszélő közrendvédelmis három évtizeden át vigyázott a tér nyugalmára, mielőtt 1993-ban nyugdíjba vonult. A Leonárdó-programban már nem posztos rendőröket alkalmaztak, hanem a kor elvárásainak megfelelően mobil, több helyre is figyelmet fordító járőröket, akik a közterület-felügyelettel összhangban dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!