Kék hírek, bulvár

2016.11.07. 09:13

Hét évre szól az új bűnmegelőzési koncepció

Tizenkét év után fogadott el új, átfogó, többéves bűnmegelőzési koncepciót a pécsi önkormányzat. Nem csak a tervek és célok, a megállapítások és adatok is beszédesek.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Tizenkét év, 2004 áprilisa után fogadtak el egy teljesen új, átfogó, s több évre szóló bűnmegelőzési koncepciót a pécsi képviselők. Mint azt a napokban tartott közgyűlési ülés kapcsán már megírtuk, a következő hét év (2017–2023) közbiztonsági koncepciójában az emberek szubjektív biztonságérzetének javítása a helyi politika számára is kiemelt kérdéssé vált. Egyértelmű célként fogalmazódott meg a közbiztonság javítása, a bűnözés elleni társadalmi összefogás, az úgynevezett közösségi biztonságkezelés, valamint a biztonságközpontú gondolkodásmód meghonosítása.

Ugyanakkor nem csak a tervek és a célok, de a bűnmegelőzési dokumentumban szereplő, a közelmúltra vonatkozó megállapítások és a statisztikai adatok is érdekesek és beszédesek.

A polgárok szubjektív közbiztonságérzetét alapjaiban befolyásoló, s ennek megfelelően fokozott figyelmet érdemlő bűncselekmények száma Pécsett az elmúlt öt évben gyakorlatilag minden tekintetben csökkent, vagyis javult.

Csupán egy évben volt két emberölés 2011 és 2015 közt, a többi évben 6, 7 vagy 8 esetet regisztráltak. A testi sértések száma az utolsó három évben kétszáz alá csökkent, a súlyos testi sértéseké száz alá. Az utóbbi két évben számszerűen csökkent a garázdaság, tavaly pedig igencsak jelentősen a lopások száma, nőtt azonban a kifosztásnak minősíthető eseteké.

A rendőrségi nyomozások eredményessége folyamatosan emelkedett. Amíg 2011-ben és 2012-ben százból csak 36-40 esetet oldottak meg, az utóbbi három évben mindig többet 51-nél. A közterületen elkövetett bűncselekmények nyomozás- eredményességi mutatója az elmúlt öt évben jelentősen emelkedett, 55-55 százalékról 75 százalékos eredményességre nőtt. Sajnos a halálos kimenetelű és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma nőtt, még ha az összes közúti baleset száma csökkent is.

Több rendőr és közterület-felügyelő

Pécs belátható időn belül szeretné elnyerni a „biztonságos város” címet az Európai Tanácstól. Ehhez el kell érni a városi, a gyermek- és fiatalkori bűnözés, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés csökkentését.

Ehhez a koncepció szerint a bűnmegelőzésnek a társadalompolitika lényegi részévé kell válnia, s szükséges a közösségi biztonságkezelés szemléletének kialakulása is. A közterületeknek rendezettség és nyugalmat kell mutatniuk, ezért a város biztonságosabbá tétele elképzelhetetlen megelőző jellegű, határozott rendőri jelenlét és aktív közterület-felügyeleti munka, valamint a jogellenes, zavaró eseményekre való gyors és hatékony reagálás nélkül.

Az önkormányzat ezért igényli és támogatja a folyamatos, fokozott rendőri szolgálatot, s a közterület-felügyelet hatékony működtetetését és fejlesztését.

Kevesebb látható és tudható bűneset

Pécsett a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma jelentősen csökkent, 2011-ben és 2012-ben is 7596 esetet tartottak nyilván, ám 2013-ban már 6418-ra, 2014-ben 5979-re, 2015-re pedig 3920-ra csökkent a nyilvántartott esetek száma.

A rendőrség tudja, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma alapvetően befolyásolja az adott településen élő polgárok szubjektív biztonságérzetét, egyben minősíti a település közbiztonsági helyzetét, ezért ezeket az eseteket is külön vezetik. E bűncselekmények száma Pécsett az elmúlt években folyamatosan, a legutóbb majdnem kilenc százalékkal csökkent, 839-ről (2014) 764-re (2015). A különbség több év vonatkozásában még kiugróbb: 2011-ben Pécsett, közterületen 1633 esetet jegyeztek fel, majd 1463 (2012), illetve 1183 (2013) bűncselekmény történt Pécs utcáin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!