Közélet

2007.03.27. 19:14

Három hónapja állnak a garéi szivattyúk

Január óta a garéi, egykor veszélyes hulladékokat tároló telepen nem szivattyúzzák az elszennyeződött talajvizet. A tisztítatlan talajvíz miatt nem alakult ki közvetlen veszély.

M. B. (Dunántúli Napló)

A szivattyúkat azért állították le, mert a tároló tulajdonosa, a Budapesti Vegyiművek (BVM) nem fizette ki annak költségeit. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt három hónapban több mint ezer köbméter víz kitermelését mulasztották el a telepről, ahonnan még mindig nem távolították el a rákkeltő hatású, tetraklór-benzollal átitatott több mint százezer tonna szennyezett földet. Erről a BVM-nek egyébként 2012 végéig kell gondoskodnia.

Wéber Béla, a környezetvédelmi hatóság műszaki szakértője elmondta, 2006-ban a fizetés elmulasztásáért kétszer szabtak ki bírságot a BVM-re. Ez a lehetőség most is rendelkezésükre áll, azonban nem oldja meg a helyzetet. A hatóság a hét végéig vár tájékoztatást a cégtől, mit kívánnak tenni a szivattyúk beindítása érdekében.

A szakértő hozzátette azt is, a szennyezőanyag az elmúlt huszonöt év alatt a kétszáz méteres távolságban lévő figyelő-kutakig terjedt el, így a szivattyúk átmeneti leállítása nem veszélyezteti a környező települések ivóvíz-kútjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!