Közélet

2008.03.19. 07:10

MSZP-Fidesz nagykoalíció Pécsett?

Kiszivárgott hírek szerint az MSZP ajánlatot tett a megyének, ha szocialista alelnököt választ Hargitai János, a közgyűlés elnöke maga mellé, akkor szándékaik szerint létrejöhet a városi nagykoalíció.

Cseri László (Dunántúli Napló)

A város és a megye háttértárgyalásai során felmerült az a kérdés, hogy amennyiben a megyei önkormányzat vezetése teljesít bizonyos feltételeket, és biztosít alelnöki széket a szocialisták részére, tárgyalások kezdődhetnek a városi ellenzéki alpolgármesteri posztról is, vagyis a nagykoalíció létrejöttéről. Az ajánlat Tasnádi Péter polgármester részéről hangzott el, aki, mint lapunknak hangsúlyozta, egyelőre még nem egyeztetett a városi MSZP vezetésével és a frakcióval. Abban az esetben viszont, ha a megyéről komoly ajánlat érkezik, haladéktalanul megkezdi a tárgyalásokat a városi ellenzékkel.

A nagyobbik ellenzéki frakció, a Fidesz-KDNP vezetője, Páva Zsolt nem hisz az ajánlat őszinteségében, Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője pedig zsarolást említ. Úgy véli, hogy egyetlen tisztességes megoldás a pécsi önkormányzat számára, ha a legközelebbi közgyűlésen feloszlatja önmagát, és új választásokat írnak ki. Részben azért, mert Tasnádi Péter konszenzusos politikát ígért annak idején a választóinak, amire nem került sor, részben pedig azért, mert a közgyűlés összetétele véleménye szerint nem tükrözi a választók eredeti akaratát az ismert és számára elfogadhatatlan töredékszavazat-számlálás miatt.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tasnádi Péter (Pécs polgármestere), Nyőgéri Lajos (MSZP frakcióvezető), Páva Zsolt (Fidesz-KDNP frakcióvezető) és Hargitai János (a megyei közgyűlés elnöke)
[/caption]A nagykoalíció létrehozásának persze egyéb akadályai is lehetnek. Lapunknak arra a felvetésére, hogy nem ellenérdekeltek-e az MSZP-s képviselők abban, hogy nagykoalíció jöjjön létre, hiszen egy sor „pénzes” pozíciót, mint például felügyelőbizottsági helyeket, át kellene adniuk ellenzéki képviselőknek, Nyőgéri Lajos szocialista frakcióvezető azt válaszolta, hogy ezt nem gondolja. Ugyanis a holding kialakulásával amúgy is csökken majd a bizottsági tagok száma.

– Valóban tárgyaltunk, hiszen nincs ellenemre, hogy a megyén és a városi közgyűlésben is normális együttműködés alakuljon ki a különböző pártok között – mondta Tasnádi Péter polgármester a Dunántúli Napló megkeresésére. – Ha a megye részéről komoly visszajelzés érkezik arról, hogy sikerül érvényesíteni elvárásainkat, komoly tárgyalásokat kezdeményezek a városi ellenzékkel. Az együttműködés velük azért nem működött eddig, mert folyamatosan megkérdőjelezték a választások eredményeit. Páva Zsoltnak pedig homlokegyenest más volt a választási programja, így elképzelhetetlennek tűnt a vele való közös városirányítás.

Mint azt már lapunknak korábban is elmondta, Hargitai János abban állapodott meg a szocialistákkal, hogy együtt dolgoznak az EKF projektek megvalósításán, a pécsi egészségügyi intézmények összevonásán, valamint a megyei önkormányzat intézményeinek fejlesztésén. Ennek fejében a megye a bizottságokban ötven százalékos képviseletet, a külső szakértői helyek felét, illetve az intézményvezetők kinevezés előtti egyeztetését ígérte meg. Ám a negyedik feltételt, egy civil és egy szocialista alelnök kinevezését Hargitai nem támogatja.

– Ebben a költségvetési helyzetben, amelybe a megye került, nem vállalható fel, hogy gyarapítsuk a tisztségviselők számát – érvelt Hargitai. – Már csak azért sem, mert az országban egyedülálló módon Baranyában van csak egyetlen alelnök. Újabb kettőt nem bír el a költségvetés, hiszen mindez fejenként több mint félmilliós havi fizetést jelentene.

A város nagyobbik ellenzéki frakciójának, a Fidesz-KDNP-nek vezetője, Páva Zsolt szerint az önkormányzati választások során Tasnádi Péter folyamatosan az összefogás szükségszerűségéről beszélt, aztán mindezzel ellenkező gyakorlatot folytatott a közgyűlésben.

– Világosan látszik, hogy a mostani összefogás valódi szándékai nem őszinték, mindössze nyers hatalomtechnikai megoldási kísérletről van szó. Egy ilyen jellegű zsákmányszerzési folyamatban a Fidesz nem kíván részt venni, amelyben pajzsként kívánnak minket felhasználni – mondta a frakcióvezető.

Arra a kérdésünkre, hogy a választások után felkérték-e Páva Zsoltot alpolgármesteri poszt betöltésére, az ellenzék első embere azt válaszolta, hogy három komoly megbeszélés is zajlott, amelyek közül Tasnádi Péter egyetlen alkalommal volt jelen, de sem akkor, sem a többi alkalommal más szocialista politikus részéről sem hangzott el az igény ellenzéki alpolgármester megválasztására.

A szocialista frakcióvezető nem bízik az ellenzékben

A város szocialista frakciójának vezetője, Nyőgéri Lajos úgy gondolja, mindenképpen politikai döntésre van szükség első lépésként, vagyis nem a frakció dolga megtárgyalni a nagykoalíció létrehozásának kérdését. A párt városi elnökhelyetteseként viszont kijelentette: mindezt elnökségi határozatnak kell megelőznie, de az ügy rendkívüli jelentőségét tekintve nagy a valószínűsége annak, hogy a küldöttértekezlet állásfoglalását nem lehet kihagyni a folyamatból. Nyőgéri azonban úgy látja, az elképzelés azért nem valósítható meg, mert az ellenzék jelen politikai helyzetben nagykoalíció megalkotására nem alkalmas.

Megkérdeztük Bretter Zoltánt, az MSZP városi koalíciós partnerének, az SZDSZ frakciójának a vezetőjét is, aki érdeklődésünkre kijelentette, hogy nem tud véleményt formálni a kérdésről, mert semmiféle információja nincs nagykoalíciós szándékokról. Feltételezésekre pedig nem kíván építeni.

Megkérdeztük Bretter Zoltánt, az MSZP városi koalíciós partnerének, az SZDSZ frakciójának a vezetőjét is, aki érdeklődésünkre kijelentette, hogy nem tud véleményt formálni a kérdésről, mert semmiféle információja nincs nagykoalíciós szándékokról. Feltételezésekre pedig nem kíván építeni. Tasnádi Péter (Pécs polgármestere), Nyőgéri Lajos (MSZP frakcióvezető), Páva Zsolt (Fidesz-KDNP frakcióvezető) és Hargitai János (a megyei közgyűlés elnöke) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!