Közélet

2008.03.20. 21:00

Újabb EKF-meglepetés: havi egymillió a grafikusnak

Az EKF arculattervezőjének, Czakó Zsoltnak egy régebben kötött, s 2010-ig szóló szerződés szerint havonta 996 ezer forintot kell kifizetni, ha nincs dolga, akkor is, derült ki a pécsi kulturális bizottság csütörtöki ülésén.

Cseri László (Dunántúli Napló)

A leghevesebb vita az idei kommunikációs és marketingköltségek biztosítása körül bontakozott ki azért, mert az előterjesztés – voltaképpen feleslegesen – tartalmazta az idei év kommunikációs stratégiájának egyes elemeit is.

Fő üzenetként Pécs város lakossága számára például ilyen mondatok találhatók benne: „Legyünk büszkék, élvezzük mindennap, és mutassuk meg másoknak is értékeinket!” Bretter Zoltán (SZDSZ) erre reagálva felhívta a figyelmet: nem hisz abban, hogy marketinggel megfordítható az EKF körül kialakult negatív spirál. Kevés azt mondani a lakosságnak, hangsúlyozta a politikus, hogy „ti élveztek, csak nem veszitek észre”. Mindez nem kommunikációs, hanem politikai kérdés, tette hozzá Bretter, hangsúlyozva, hogy a spirál előállítói köztük, politikusok közt vannak.

Szász Andrea, az EKF Pécs2010 Kht. kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy nem végleges kommunikációs stratégiáról van szó, hiszen amíg a Művészeti Tanács nem dolgozza ki az EKF koncepcióját, fő hangsúlyait április végéig, érdemben nem lehet kommunikációról beszélni.

Technikai okok miatt csak októberig tervezett ez évi 58,6 milliós kommunikációs költségvetés egy-egy eleme is a vita tárgyát képezte. A képviselők most tudták meg, hogy az EKF arculattervezőjének, Czakó Zsoltnak egy régebben kötött, s 2010-ig szóló szerződés szerint havonta 996 ezer forintot kell kifizetni, ha nincs dolga, akkor is. A menedzsmentközpont emberei szerint azonban az előző politikai kurzus időszakából öröklött szerződésről van szó, amelynek feltételeihez alkalmazkodniuk kell.

Végül a bizottság úgy döntött, hogy 40 millió forintot jóváhagy, 18 milliót pedig a következő ülésén, amennyiben elfogadható kommunikációs tervezetet tesz le az asztalra az EKF vezérkara.

A bizottsági ülésen formális döntés született az elmúlt évben már jóváhagyott, a minisztérium által finanszírozott Európa Kulturális Főváros kulturális programokról, és megszavazták a város által fizetett programok sorát is.

A Menedzsment Központ 2008-as költségvetése

A kht. idén 131 millió forintot költ közel negyven kulturális programra. Vannak köztük olyanok, amelyekre 300 ezret szánnak, de akadnak tízmilliósok is. A legtöbbet a Plácido Domingo-koncert támogatására fizetik ki, 20 milliót, s van számos 3-4 milliós rendezvény, mint például a Muzsikáló város, a gyermekszínjátszó fesztivál vagy az Évezredek öröksége. A marketingköltségek 73 milliót tesznek ki 2008-ban. Ide rendezvényköltségek, tanácsadás, sajtófigyelés, kellékbeszerzések, médiavásárlás vagy műsorkészítés tartozik. A legtöbb pénz ebben a kategóriában tanácsadásra megy el, 13,2 millió forint. A működési költségek 351 millióra rúgnak idén. Ezek tartalmazzák a beruházási menedzsment, a Művészeti Tanács költségeit, a központ dologi, valamint az Amerikai Kuckó és az Európai Információs Központ kiadásait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!