Közélet

2008.06.24. 10:52

Cégvezetői pénzek eltitkolása miatt perlik a várost

Perel egy szervezet, mert Pécs városában a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala nem zökkenőmentes.

Babos A.–Boda V.

„Pert kezdeményez a Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) nevű szervezet, mert Pécs városában a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala nem zökkenőmentes, sőt szinte lehetetlen bármit is megtudni a közfeladatot ellátó szervezetekről” – jelentette ki Komlódi András, a szervezet elnöke.

Állítása szerint több alkalommal is kértek már közérdekű adatokat a várostól, és miután nem kapták meg azokat, már több pert is indítottak. Az elnök úgy fogalmazott: „a Dunántúli Napló cikke gyújtópont volt az egész ügyben”.

Lapunk ez év február 16-án közölt egy írást, amely arról szólt, hogy városi közfeladatot ellátó cégek – köztük részben vagy egészben városi tulajdonú társaságok – vezetőinek fizetéséről, illetve jutalmazásáról szerettünk volna adatokat kérni az önkormányzattól, de azokat az ombudsman egyértelmű állásfoglalása ellenére sem kaptuk meg. Mint megtudtuk, a TAKA az adatszolgáltatás hiánya miatt már öt esetben indított jogi eljárást. Július 11-én az önkormányzattal, a Pécsi Közlekedési Zrt.-vel és a Pétáv Kft.-vel találkoznak a bíróságon.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere érdeklődésünkre kijelentette, ők nem titkolnak semmit. Úgy tudja, már megfogalmazták, tán el is küldték a szervezetnek a hivatalos levelet arról, hogy hol találják meg a kért adatokat. Szerinte többnyire olyan információkról van szó, amelyeket a pécsi közgyűlés is megtárgyalt, így hozzáférhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!