Közélet

2009.05.20. 18:22

Megújulhat a gyermekklinika

Júniusban megkezdődik a PTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikáján az ambulancia bővítése.

Kozma Ferenc

Mindezt szerdán jelentette be dr. Molnár Dénes igazgató, jelezve, hogy a munkálatok során a főépület földszinti részét egyharmaddal megnövelik. Erre az egyre növekvő betegforgalom miatt van szükség. A professzor szerint évente hozzávetőlegesen 130 ezer kisgyerek gyógyul a klinika osztályain, de ha az intézmény forgalmát szeretnénk pontosabban meghatározni, akkor ezt a számot minimum kettővel szorozni kéne. Ugyanis a gyermek sohasem egyedül jön.

Dr. Molnár Dénes szerint azonban nemcsak a növekvő forgalom miatt került napirendre az épületeik belső korszerűsítésének igénye: az utóbbi években megérett a helyzet a folyosók, kórtermek, műtők rendbetételére is. Ám mivel a szükséges pénzek alig csordogálnak, az egyetemi büdzséből kapott forintok mellé rendre adományokat is gyűjtenek. Szinte hihetetlen, de tizennégy alapítvány működik a gyermekklinikán, amelyek segítségével nemcsak a falak festésére, hanem a diagnosztikát és a gyógyítást segítő gépek, berendezések cseréjére is futja. Szerencsére a beteg gyermek hallatán a szponzorok is megnyílnak.

Például a héten átadott – megszépült – belgyógyászatra az adományok sorában a komlói önkormányzattól 400 ezer forintot kaptak, az Életmentő Gyermekintenzív valamint a Csecsemő- és Kisded Alapítványok pedig begyűjtöttek közel egymilliót. Így aztán részben önerőből, részben adományokból szépül meg a regionális intézet gyors ütemben. Néhány héten belül adják át a sebészet vadonatúj műtőblokkját, még az idén őszre elkészül az ambulancia bővítése – itt fogják a neurológiai ellátást koncentrálni –, s a reményeik szerint a volt gyermekkórház minden melléképületét kiürítik, s a főépületbe visznek minden ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!