Közélet

2009.06.10. 12:48

Páva: Érthetetlen a helyi járatú autóbuszok eladása

Érthetetlennek és értelmezhetetlennek nevezte a Pécs helyi járatú buszközlekedését biztosító PK Zrt. buszainak eladását Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere, aki az ügy gyors kivizsgálását ígérte szerdai sajtótájékoztatóján.

B. A.

– Számomra teljességgel érthetetlen és értelmezhetetlen a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK Zrt.) buszainak eladása – szögezte le sajtótájékoztatón Páva Zsolt. A pécsi polgármester elmondta, haladéktalanul utasította Varga Pétert, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját az ügylet körülményeinek, lehetséges okainak legrövidebb időn belüli kivizsgálására.

A Dunántúli Napló mindeközben újabb érdekes adatra bukkant az ügyben. A cégpapírok tanúsága szerint – 2009. június 4-i adatok alapján – 2012 decemberében befejezi működését a PK Busrent Kft. Az a cég, amely azt vállalta, hogy 2019-ig biztosítja Pécsett az autóbuszokat a PK Zrt. részére. Az a PK Busrent Kft., amelynek úgy kerültek a tulajdonába a pécsi buszok, hogy papíron 2,2 milliárd forintot adtak értük a PK Zrt.-nek.

Ám a többmilliárd forint értékű buszparkért ténylegesen legfeljebb 200 millió forintot fizetett a Busrent, de egyelőre még az sem biztos, hogy egy forintot is fizetett volna a buszkölcsönzésre alakult cég a PK Zrt.-nek. A 2012-es dátum furcsa, hisz határozott időre projektcégeket hoznak létre, olyanokat, amelyek egy jól meghatározható idő alatt elvégezhető munkát vállalnak el. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az alapító okirat módosításával a 2012-es időpontot későbbire is változtathatják.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!