Közélet

2009.07.21. 19:25

Ponthatárhúzás: kiderül, kiből lesz gólya

Már nem kell sokat várni, mert csütörtök este a ponthatárhúzáskor kiderül, ki vallhatja magát szeptembertől egyetemi polgárnak.

Nyaka Szabolcs

Sokak számára sorsdöntő részéhez érkezik az idei egyetemi jelentkezési folyamat: csütörtökön lesz az úgynevezett ponthatárhúzás, aznap este nyilvánosságra hozzák a különböző intézmények szakjaira a bejutáshoz szükséges pontértékeket. Baranyában több mint 4500 reménybeli elsőéves, azaz gólya várja izgalommal a holnap estét, ennyien jelentkeztek ugyanis idén egyetemre, főiskolára. A Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzete jelentős, ide 16 500-nál is többen jelentkeztek, legnagyobb részük a tandíjmentes, azaz államilag finanszírozott képzéseket jelölte be.

Hogy a diákok tudása mire lesz elég, az holnap kiderül. Sokan latolgatnak: alacsony vagy magas pontszámok várhatóak-e? A korábbi ponthatárokhoz nem érdemes viszonyítani, hiszen a bejutást számos szempont befolyásolja. Nem mindegy, hogy egy szakra mennyien kívánnak bekerülni, ők milyen tudással bírnak, de az sem, hogy az érettségifelvételi milyen nehéz volt az adott évben. A ponthatárhúzást egy számítógépes program vezérli, amely egyszerre tudja vizsgálni a jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk felállított intézményi rangsort, az egyetemekre felvehető államilag támogatott hallgatók keretszámát és az intézményi kapacitásszámokat is. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) tájékoztatása szerint ponthatár alatti felvételi összpontszámmal senki nem vehető fel, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt fel kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] péntekre kiderül kiket vettek fel (fotó: Löffler P.)
[/caption]A diákok mindenesetre optimisták: a Felvételi Információs Szolgálat kutatása szerint – amelyben több mint háromezer jelentkezőt kérdeztek meg – az érintettek 73 százaléka bízik benne, hogy az érettségi évében felveszik, míg további húsz százalékuk szerint legalább a következő években egyetemista lehet. Érdekesség, hogy a bejutásban leginkább a műszaki és a jogi pályára készülők reménykednek.

A Dunántúli Napló természetesen idén is kiemelten foglalkozik a felvételi ponthatárhúzással: terveink szerint a csütörtöki esti döntést követően, azaz már pénteki lapszámunkban olvashatják a Pécsi Tudományegyetemre érvényes ponthatárokat, szombaton pedig az universitas vezetőinek véleményét ismertetjük.

Válaszol az egyetem

A Pécsi Tudományegyetem felvételi ügyekben illetékes két vezetője, dr. Font Márta oktatási és tudományos rektorhelyettes és Lengvárszky Attila oktatási igazgató lesz pénteken, azaz július 24-én 14 órától szerkesztőségünk vendége. A szakemberek a honlapunkon online interjú keretében válaszolnak olvasóink, azaz a diákok vagy éppen szüleik felvetéseire az idei jelentkezési rendszerrel, felvétel ügyekkel kapcsolatban. A http://www.bama.hu/online-interju/123 címen akár már most is feltehetők a kérdések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!