Közélet

2009.10.27. 15:52

Gárdistákat igazoltattak a Jobbikos rendezvényen

56-ra emlékezve tüntetett a Jobbik a pécsi belvárosban, ahol felszólalt Vona Gábor is. A Jobbik elnökét eredetileg meghívtak az egyetemre is, de a fórum botrányos körülmények közt elmaradt.

bama.hu, háttér: Hírszerző.hu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezett kedden délután a Jobbik a pécsi belvárosban. Az Alkotmány utca és a Petőfi utca kereszteződésében található téren mintegy kétszázan gyűltek össze, köztük számos gárda-egyneruhába öltözött személy. A megemlékező beszédek után a rendőrség igazoltatta az egyenruhásokat, a rendezvény rendbontás nélkül zajlott.
A rendőrség szerdai közleménye szerint 22 fő ellen feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértésének gyanúja miatt indul eljárás.
A megmozdulást megelőzően kisebb botrányt kavart a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a „kitiltása” a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karáról.

A Jobbik rendezvényéről a helyszínről tudósítottunk:

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vona Gábor a Jobbik elnöke mond ünnepi beszédet
[/caption]

16.00 - Körülbelül kétszáz résztvevője van a Jobbik által szervezett megemlékezésének, mely az Alkotmány utca és a Petőfi utca kereszteződésében található görögkatolikus templom előtti téren kezdődött délután négy után. A rendőrők egyelőre buszokban várakoznak a környéken.

16.30 - A rendezvény végül közel fél órás késéssel kezdődött, mert az egybegyűltek Vona Gábort várták. A téren beszédet mondott Hegedűs Lóránt, aki 1956-ról emlékezett meg. Eközben a rendőrök kamerával vették fel a gárdistákat, válaszként egy aktivista szintén kamerázni kezdett, ám ő a rendőröket filmezte. Hegedűst követően az országos gárdakapitány mondott beszédet.

16.40 - A gárdakapitány beszéde közben egy részeg férfi zavarta meg a köznyugalmat, aki a Jobbikot és a gárdakapitányt kritizálta. A férfit végül a rendőrök hallgattatták el.

16.54 - Az utolsó felszólaló Vona Gábor, a Jobbik elnöke volt, aki kijelentette, hogy Magyarország a magyaroké, továbbá üzent Draskovicsnak is. A beszédét követően egyre több rendőr jelent meg a téren, vélhetően igazoltatni fognak.

17.00 - A várakozásoknak megfelelően körülbelül 15 rendőr kezdte el igazoltatni a gárdaruhában feszítő fiatalokat. A kórus eközben rázendített a jól megszokott "sünözésre". Az igazoltatásra válaszként a gárdisták is felírták a rendőrök azonosítóit.

Elmaradt Vona Gábor egyetemi fóruma

A Jobbik rendezvényének előzménye, hogy az egyik felszólaló, Vona Gábor eredetileg fórumot tartott volna a Pécsi Tudományegyetemen, de a rendezvény elmaradt. A szervező Politológus Hallgatók Országos Egyesülete hívta meg a Jobbik elnökét, de a beszélgetést áttették a bölcsészkarról egy külső pécsi helyszínre, majd egyeztetési problémák miatt végül lefújták. A háttérről a Hírszerző számol be részletesen.

Az utolsó pillanatban helyezte át a Politológus Hallgatók Országos Egyesülete (PHE) a Jobbik elnökével, Vona Gáborral tervezett kerekasztalbeszélgetést a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (PTE BTK) tanácsterméből a pécsi Ifjúsági Házba, amit viszont a Jobbik nem tudott elfogadni. Az ügyből kölcsönös sértődés lett és újból ráirányította a figyelmet a pártpolitika és a felsőoktatás kényes viszonyára, amelyből a választási időszakokban menetrendszerűen származnak botrányok.

Vonát még augusztusban hívta meg a PHE helyi alapszervezete egy szakmai előadás megtartására; mindez a politikus előadását, majd egy moderátor segítségével irányított vitát foglalt volna magába. Maga a meghívás akár rutinszerűnek is tekinthető, hiszen Pécsett már korábban is beszélgettek politológus hallgatók vezető politikusokkal: egyik legutóbbi vendégük a Fidesz országgyűlési képviselője, Hoppál Péter volt, akit az ifjúságpolitikáról faggattak egy vendéglátóipari egységben, korábban pedig olyan, a Jobbik sajátos frazeológiája szerint „multinacionális” pártok politikusai is a meghívottak között szerepeltek, mint Navracsics Tibor a Fideszből, illetve az SZDSZ-t azóta elhagyó Léderer András.

Szemben Hoppállal, Navracsics és Léderer a PTE BTK falain belük kapott szereplési lehetőségeket tantermekben, ebből azonban akkor nem lett botrány, most viszont Vona egyetemi fellépése komoly figyelmet váltott ki – talán a Jobbik megosztó nézetei, talán a közelgő kampány, avagy talán a kiemelt helyszín miatt. A közelgő botrányt észlelve a politológus hallgatók egy semleges helyszínre, az Ifjúsági Házba helyezték volna át a beszélgetést.

A történések ezután nehezen rekonstruálhatóak: a Jobbik helyi szervezetének közleménye szerint ők  elfogadták volna az új helyszínt, csak azzal volt gondjuk, hogy a PHE ultimátumot adott arra vonatkozóan, hogy miként kommunikálják a helyszínváltozás okát, ám a politológus hallgatók  szerint ilyenről szó sem volt. A Jobbik szerint mindenesetre a helyi politológus hallgatók jó úton haladnak abba az irányba, hogy beilleszkedjenek a politikai „elitbe”, jelentsen ez bármit, míg a PHE sajnálattal vette tudomásul a Jobbik döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!