Közélet

2009.10.23. 10:52

Gárdistákat igazoltattak Komlón

Komlón a Jobbik, illetve az Új Magyar Gárda tartottak megemlékezéseket az '56-os forradalom emlékére. A rendezvény után több gárdistát igazoltattak a rendőrök. 

K.E.I.

Komlón már csütörtökön is tartottak megemlékezéseket az ''56-os forradalom emlékére. Délután öt órakor a Városháztéren a Jobbik, illetve az Új Magyar Gárda képviselői voltak jelen.

A rendezvényt száz-kétszáz érdeklődő kísérte figyelemmel, fokozott rendőri felügyelet mellett. Dr. Váczi István, a Komlói Rendőrkapitányság kapitánya elmondta, nem rendbontástól, vagy erőszakos cselekedetektől tartottak, de miután a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesületet feloszlatta a fővárosi bíróság, a rendőrségnek kötelessége jelen lenni és kivizsgálni a vitatott eseteket. A megemlékezés után több embert igazoltattak, végül kilenc személy ellen szabálysértési eljárást indítottak. 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gárdistákat igazoltattak Komlón (Fotó: K.E.I.)
[/caption]

Később, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum előtt álló ''56-os emlékműnél a Fidesz Komlói Szervezete, valamint több nemzeti és polgári szervezet, illetve csoport tartott közös megemlékezést. A félszáz résztvevő a 48-as térről fáklyákkal vonult át az emlékműhöz, ahol Polics József, frakcióvezető, választókerületi elnök mondott beszédet. A képviselő hangsúlyozta, az egyetlen módja annak, hogy a posztkommunista kormány elveszítse a hatalmát, és az embereknek ne kelljen munkanélküliségtől, hitel-visszafizetéstől és jövőtlenségtől félnie az az, hogy elmennek szavazni az időközi és az országos választásokon. A résztvevők a megemlékezés során koszorúkat és gyertyákat helyeztek el az emlékműnél, rendbontás nem történt.     

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Komlói Alapszervezeténke közleménye

A Jobbik Komlói Alapszervezete felháborítónak tartja, hogy sikeresen lezajlott, az 1956-os forradalom és szabadságharcra megemlékező rendezvénye után a helyi rendőrség a pártállami időkre emlékeztető módon járt el az Új Magyar Gárda mozgalom tagjaival szemben. A Gárda már előzetesen, a rendőrség felé pozitív gesztust téve nem állt alakzatba és kabátjuk alatt jellegzetes fekete mellényüket sem viselték, tehát „egyenruha” sem volt rajtuk.

A rendőrök ennek ellenére önkényesen a gárdisták igazoltatásába kezdtek, adataikat felírták, lekezelő módon bántak az eljárás alatt lévő személyekkel, és nem voltak hajlandóak megnevezni az intézkedés okát, még az eljárás alá vont személyek külön kérésére jogi alapját, hiába kérte erre ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész is. Több civil is felháborodásának adott hangot sem. A műveleteket irányító parancsnok sem volt képes megindokolni az eljárás már a helyszínen. Természetesen az intézkedő rendőrök azonosítószámait feljegyeztük, az esetről több szimpatizáns is videó és fényképfelvételeket készített, és a Gárda meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket a jogsértést elkövetőkkel szemben.

Megjegyeznénk, hogy érdekes módon Komlón a rendőrség részéről sosem látni ilyen aktivitást, amikor mondjuk helyi cigánybűnözőkkel szemben kéne fellépni. 2010-ben a választásokkor mindannyian tehetünk majd annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon, és a rendőrség valóban a tisztességes, becsületes magyar állampolgárokért és ne ellenük lépjen fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!