Közélet

2009.11.12. 13:32

EKF 2005-től napjainkig - Önnek mi volt fontos?

Titkos Bajnai-jelentés, Hiller pécsi csodája, Kósa VIP-jegye – néhány momentum a pécsi EKF-program eddigi történetéből. Ön mit emelne ki az elmúlt négy évből?

zsj

Másfél hónap múlva, 2010-ben Pécs lesz Európa egyik Kulturális Fővárosa. Négy év történéseiből szemezgettünk. A válogatás a teljesség igénye nélkül készült - már csak azért is, mert kíváncsiak vagyunk arra, hogy a kedves Olvasó számára mi volt igazán fontos az elmúlt évekből. Várjuk tehát az értékes hozzászólásokat!

Talán még sohasem részesült Toller László polgármester olyan tapsviharban, mint amikor Bozóki András kulturális miniszterrel egy időben bejelentette a pécsi Dóm Múzeumban, hogy az Európa Kulturális Fővárárosa címre magyar részről a kormány Pécs városát javasolja Brüszszelnek. „Nagy meccs volt, igazságos eredmény született” – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Toller László polgármester sajtótájékoztatóján elmondta, a bírálat egyik fő szempontja volt a regionális fejlesztés, s a Balkán felé nyitás
[/caption]

A pécsi pályamunka veszi legkomolyabban a kulturális alapú városfejlesztés kritériumát, amennyiben magát a kultúrát elsősorban a városi élet megemelt minőségeként, nem pedig esemény- és művészetalapú elgondolásként engedi megmutatkozni.

Kunszt Márta szerint viszont nincs helye további késedelemnek, ugyanis 2010 januárjában újévi koncertre várnák a nagyközönséget az új létesítményben. Globális városi és közösségi szempontok alapján kell dönteni, érvelt, nem pedig szakmaiak szerint.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pécsi hangversenyterem - látványterv
[/caption]

Révész Mária szerint a kormányzó pártok értelmezésében az egész EKF-projekt nem szól másról, mint a pénzről. Ezt az állítást Gonda Tibor visszautasította, hiszen minden szabályos közbeszerzési eljárás keretében zajlik majd, érvelt. Tasnádi Péter polgármester szerint elképzelhető, hogy a képviselő asszonyt a pénz mozgatja, de az EKF feladatokról és fejlesztésekről szól.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszédében elmondta, hogy 1853-ban csoda történt ebben a városban, hiszen akkor vásárolták meg azt a telket, amelyen oly nagysikerű vállalkozás kezdhette meg működését – a Zsolnay gyár –, amely hírül vitte Pécs nevét az egész világ számára. E magyar csoda helyszínén indul útjára az újabb csoda, hogy a rendszerváltás utáni időszak legjelentősebb projektje, a Pécs 2010 megvalósulhasson.

Az EKF valamennyi rendezvényére érvényes, No.001-es számú VIP-jegyet adott át Kósa Lajos debreceni polgármesternek pécsi kollégája, Tasnádi Péter a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlésének megnyitó ülésén.

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Az EKF első VIP-jegyét Kósa Lajos debreceni polgármester kapta
[/caption]

"Ötven éves leszek 2010 decemberében, és szeretném úgy ünnepelni a jubileumot, hogy valami nagyon szép és maradandó mű részese lehettem" - nyilatkozta Mészáros András.

Pozitív változásokat tapasztaltam Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa program beruházásainak előkészítési folyamatában - írja közleményében dr. Mezős Tamás. Felgyorsultak az események, és úgy látom, olyan jól végiggondolt, összefogott munka kezdődött el az utóbbi hónapokban, ami biztosítéka lehet a nagy ívű fejlesztések megvalósulásának.

„Elégedett a pécsiek munkájával a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is” – ezt Kovács István elnökhelyettes mondta. Szerinte nincs késésben a program.

Elsősorban a pécsi önkormányzat és a kultúrfővárosi program vezetőit kritizálja az a jelentés, amelyet Bajnai Gordon nyújtott be a kormánynak az EKF jelenlegi helyzetéről. A dokumentumot 2017-ig nem szánták a nyilvánosság elé.


– Nagyon feszes lesz a tempó, de egyáltalán nem lehetetlen. A határidők tartása érdekében kezdeményeztem a kormánynál az EKF-ügyek eljárásainak soron kívüliségét – közölte Suchman Tamás.

Két év múlva Essen, Isztambul és Pécs lesz az Európa Kulturális Fővárosa. A három város közül az eddigi eredmények alapján Pécs a legsikeresebb - állapította meg a projekteket figyelő európai monitoring bizottság.

Merza Péter fejlesztési igazgató beszámolt arról, hogy a tervezők dolgoznak, zajlik az engedélyezési eljárások előkészítése. A hangversenyterem esetében hárommilliárdos megtakarítás történik, miközben az eredeti tartalom nem sérül. Szeptemberben megkezdődik a kivitelezés, az átadásra 2010 elején kerül sor. A Tudásközpont az EKF emblematikus épülete lesz, hangsúlyozta, és semmi akadályát nem látja annak, hogy 2009 végére elkészüljön.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Zsolnay Kulturális Negyed - látványterv
[/caption]

Nem valósulnak meg a tervezett időre a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program nagyberuházásai, valamint a szállodafejlesztések jelentős része a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága szerint, így ennek megfelelően végzik munkájukat Pécs és rendezvényei népszerűsítésére - közölte az igazgatóság vezetője pénteken a baranyai Cserkúton, sajtótájékoztatón. Hegyi Zsuzsa azt mondta: a dolgok jelenlegi állása szerint az, hogy a négy kulcsprojekt, így a koncertterem, a tudásközpont, a Zsolnay kulturális negyed és a parkok megújítása jövő tavaszra, nyárra elkészül "csak az álmainkban létezik".

Néhány milliárd hiányzik majd jövőre az EKF programjainak költségvetéséből, mert a várt szponzorpénzek nem folynak be. A kulturális bizottság elnöke szerint, ha újra kezdhetnék az EKF szervezését, biztosan jobban menne.

Zsolnay negyed 2011-re
2009. július 3.

Szerződést kötött a kivitelezővel a polgármester, így megindulhat a Zsolnay Kulturális Negyed építése. A 11 milliárdos projekt épületeit szakaszosan adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!