Közélet

2010.01.17. 14:26

Ebben az évben is meghirdetik a környezetszépítő pályázatokat

A megyei önkormányzat a hagyományokhoz hűen ebben az esztendőben is meghirdeti a Virágos Baranyáért elnevezésű, valamint építészeti pályázatait. A közgyűlés várhatóan soron következő ülésén határoz a kiírásokról.

DN

A „Virágos Baranyáért” elnevezést viselő versenyt először 1998-ban indították útjára. Célja, hogy előmozdítsák a kulturált, környezetbarát, vendégváró megye- és településkép kialakítását.
A virágosítási, parkosítási, és környezetszépítési verseny népszerűsége egyre nő. 2009-ben országos szinten háromszázharmincnégy település nevezett, a legtöbb önkormányzat, szám szerint negyven, Baranyából.

Idén – amennyiben a képviselők jóváhagyják – hárommillió forintot fordít a verseny lebonyolítására, a nyertesek díjazására.
A nevező önkormányzatok tevékenységét szakemberekből álló zsűri bírálja el, a közgyűlés pedig a területfejlesztési, idegenforgalmi és informatikai bizottság előterjesztése alapján állapítja meg a versenyben részt vett települések számára adható pénzdíjak számát, és azok összegét. A nyertesek a támogatást a környezet további szépítésére használhatják fel.

Ugyancsak kiírják az építészeti pályázatokat is. A „Kulturált települési környezetért”, az „Év lakóháza”, az „Építészeti kultúráért”, valamint „A védelem alatt álló épületek, építmények hagyományőrző felújításának támogatása” kategóriákban. Erre a célra várhatóan ugyancsak hárommillió forintot különítenek el.
A részletes pályázati feltételek a www.baranya.hu weboldalon lesznek megtekinthetők.

Ezek is érdekelhetik