Közélet

2010.01.02. 09:41

Egymillió turista érkezhet Pécsre

Közel egymillió látogatóra számítanak a szervezők 2010-ben Pécsett, bár ebben benne vannak azok az egynapos turisták is, akik nem töltenek itt egyetlen vendégéjszakát sem.

DN

Felvesszük a versenyt bárkivel

Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója állítja, nemcsak, hogy összeállt 2010 programsora, de felveszi a versenyt bármelyik korábbi kulturális fővároséval. Alapvetően két típusa van a kulturális fővárosoknak. Az egyik inkább az eseményekre koncentrál, a turisztikát helyezi előtérbe, a másik a belső értékekre koncentrál, a fejlesztések hosszú távú hatásaival számol, mondja Szalay Tamás. Pécs a kettő elegye lesz, arra törekedtek, hogy egyensúly legyen a két irány között. Miközben nem sérülnek hosszú távú érdekeink, a programok folyamatos élményt jelentenek a városlakóknak és az ide látogatóknak, és mindez megfelel a Brüsszel által elfogadott pályázatban megfogalmazottakkal.

Kifelé sokáig úgy tűnt, magyarázza a kulturális igazgató, hogy sok a megoldatlan kérdés, de közben kemény munka folyt a menedzsmentközpontban, következetesen kiállva a pályázati szakaszban lefektetett elvek mellett. Ám csak akkor tudtak a közvélemény számára is értékelhető eredményeket közölni, amikor sikerült szerződéseket is kötni a programok résztvevőivel.

A Hungarofest kapcsolatrendszerével és rendezvényszervezői tapasztalataival tevékenyen járult hozzá az eredményességhez, de a programsor összeállításában a két szervezet egy csapatként vett részt az operatív munkában. Nem könnyű kiemelt programokról beszélni Szalay Tamás szerint, mert sok közülük más és más szempont szerint fontos. Az egyik szempont szerint a cél az, hogy Pécs kerüljön fel Európa kulturális térképére. Ebből az aspektusból fontos többek között a Goran Bregovic-koncert. A Pécs Cantat például azért fontos, mert a városban élő, sok száz kórustag bevonásával zajló eseményről van szó, amely ráadásul az immár legendás emlékű Európa Cantat hangulatát idézi meg. A nemzetközi irodalmi programok jelentősége pedig abban áll, hogy a város az irodalom fellegváraként kerüljön ki a 2010-es évnek köszönhetően.

2010-ben háromszáz projekt körülbelül kétezer rendezvényével találkozhatnak a pécsiek. A régió negyven települése szervez saját programokat az EKF keretében, és a korábbi tíz pályázó magyar városnak is lesznek EKF-logóval meghirdetett kulturális eseményei.

A csúcspont a koncertközpont átadása lesz

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója szerint a koncertközpont működésbe vétele jelenti a csúcspontot a zenekar életében, de mindemellett kétszáz rendkívüli komolyzenei eseménynyel jubilálnak 2011 végéig.

– A Pannon Filharmonikusok előmenetele és jövője, valamint a Pécs2010 EKF-program szellemisége között döbbenetesen sok a hasonlóság. Két párhuzamos történetről van szó, számtalan átfedéssel, nem véletlen, hogy az EKF hivatalos nagykövete lettünk – vázolja az együttessel kapcsolatos eseményeket Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója. A Pannon Filharmonikusok több éves, gondosan megtervezett fejlődési útvonalat járt végig, amelynek a megkoronázása egy kétszáz elemből álló ünnepségsorozat, amely ma este a Roby Lakatossal közös újévi díszhangversennyel indul, és 2011. december 9-én, a zenekar 200 éves születésnapján ér véget.

A pécsi zenekar már bemutatkozott korábbi EKF-városokban, a norvég Stavangerben, a romániai Nagyszebenben, és most februárban Essen következik. A hazai pályát illetően tehát mostantól az Overture (Nyitány) elnevezésű programcsomag kínál rendkívüli újdonságokat. Ennek során találkozhatunk világsztár vendégszereplőkkel, operapremierekkel, fesztiválalapítással, fiatalokhoz szóló példa nélküli zenei különlegességekkel. Természetesen a 2010-ben megnyíló pécsi hangversenyterem lesz a jubileum fénypontja. Előzetesen csak néhány ínyencség az Overture nem mindennapi kínálatából: kutatják a zenekaralapító Lickl György életművét, amelyből egy opera világpremierjére kerül sor, az elmúlt 200 év nagy pécsi muzsikusait bemutató kiállítás nyílik.

A koncerteken rendszeresen szerepelnek kortárs zeneszerzők művei világsztárok előadásában. Formabontó ifjúsági sorozat indul octOPUS néven iskolásoknak, Music by... címmel filmzenéken alapuló audiovizuális sorozatot szerveznek. A Csigaház program a kisgyermekes családoknak teremt szórakozási és tanulási lehetőséget. Az új hangversenytermet a Pannon Filharmonikusok „alkotóház”-ként működtetik majd. Megszervezik a Classarts.hu fesztivált is, melynek keretében szimfonikus zenére épülő más művészeti ágakkal összekapcsolt kísérleti előadásokat mutatnak be.

Óriási lehetőség az idei EKF

Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Nonprofit Kht. ügyvezető igazgatója már nemegyszer hangsúlyozta: az idei EKF-év óriási lehetőség Pécs számára, amit ő és a csapata felkészülten, nagyon koncentráltan kívánnak levezényelni, hogy minden a tervek szerint sikerüljön.

A megnyitóról szólva az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy több száz fős, hivatalos vendégsereg érkezik a január 10-i ceremóniára. Az előzetes tervek szerint itt lesz a miniszterelnök, a kormány több tagja, képviselők, közjogi méltóságok. Továbbá számos testvérváros, szomszédos országbéli főváros küldi el delegációját, de itt lesznek a magyar művészeti élet jelesei is, sok író, képzőművész és színész is jelezte, hogy elfogadta a meghívást.
Ez lesz tehát az első roham, de vajon milyen turisztikai eredménnyel számolnak?

– Hivatalosan 800000–1 millió látogatóra számítunk, ám ez annyiban csalóka, hogy ebben a számban benne vannak az egynapos turisták is, akik nem töltenek itt vendégéjszakát. A Magyar turizmus Zrt.-vel közösen végzett kalkuláció szerint 2008-hoz viszonyítva idén mintegy 18–26 százalékos lesz a fizetővendégek aránynövekedése, és legalább ilyen fontos, hogy ez a kétszámjegyű növekedés 2011-ben is tartható lesz, megítélésem szerint 16-17 százalékon – mondta Ruzsa Csaba.

Hogy ez valóban így alakuljon, azért még most is lehet és kell is tenni. TV-spotok, reklámfilmek mennek folyamatosan itthon és külföldön egyaránt.
– Azt szoktuk mondani, hogy két óriás vállán állunk, mert ahogy Essen és a Ruhr-vidék, valamint Isztambul belefolynak a híradásokba, úgy viszik magukkal Pécs hírét is. De mi is ott leszünk a februári berlini turisztikai vásáron, az esseni vásárok többségén és Ausztriában is, ahogy őszszel Londonban is részt vettünk. Egyébként panaszra most sincsen okunk, hiszen a pécsi, sőt már harkányi és a kisebb baranyai városok szállodáinak foglaltsága is nő. Lehet érzékelni, hogy a jeles könynyűzenei és szabadtéri programok idejére már szép számmal jelentkeztek be, ki-ki a lehetőségeihez méretezett szálláshelyre.

Bár az egész 2010-es év csúcsra járatva zajlik majd Ruzsa Csaba számára, azért van olyan esemény is, amit különös kíváncsisággal vár.
– A Bauhaus-kiállítást személy szerint nagyon várom, de ilyen a Tánctalálkozó és a Cirkusz és Utcaszínházi Fesztivál is. Különösen izgatnak azok a programok, amelyekbe a pécsiek is aktívan bekapcsolódhatnak, mint az Olvasóliget vagy a Pán Balkán Art Piknik. De ne feledkezzünk el a nagyberuházások átadásáról sem, azok mind külön ünnepet, mérföldkövet jelentenek majd: a Koncert- és KonferenciaKözpont, a Tudásközpont, de – nem EKF-beruházásként – még az autópálya is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!