Közélet

2010.06.22. 16:12

Megtalálta a Fidesz a NATO-lokátor új helyszínét?

A Hármashegyen építené meg a NATO-radart a Fidesz - értesült a Népszava Online.

forrás: Népszava

A Népszava Online információi szerint a Mecsek dél részén fekvő Hármashegyen épülhet meg a sok vitát kiváltó NATO-lokátor. Ezt támogatná a Fidesz vezetése. Itt jelenleg is működik egy meteorológiai radar, valamint több elektrotechnikai eszköz is, ráadásul a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának korábbi jelentése is ezt találta a leginkább kompromisszumos verziónak.

A lap szerint a Hármashegy előnye az lenne, hogy aszfaltút vezet a csúcsra, így a radarállomás meglévő infrastruktúrára való rátelepítése vélhetően nem jelentene többletterhelést a védett természeti területekre. A lehetséges építési terület egy része egyébként jelenleg is a Honvédelmi Minisztérium kezelésében van.

A korábbi helyszín, a Tubes előnye egyébként az lett volna, hogy magasabb, mint a többi hegy, ezért ott nem kellene hadrendben tartani még két hagyományos gerincradar-századot, illetve réskitöltő radarokat. A Hármashegyen szükség lenne ezekre.

A lap úgy tudja, hogy a tárgyalásokon az is felmerült, hogy a radart nem Magyarországra, hanem Szlovéniába telepítik. Ezt a magyar honvédség úgy „hálálta” volna meg, hogy cserébe magyar vadászgépek járőröztek volna a szomszédos ország felett is. Ezt a javaslatot azonban elvetették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!