Közélet

2010.06.07. 18:43

Véradókért kiáltanak Baranyában

Naponta kétszáz véradóra van szükség ahhoz, hogy a régióban az egészségügy, elsősorban a műtéti szakmák háttere biztosítva legyen. Nem megy könnyen.

Kozma Ferenc

Nagy Bandó András, Keresztes Ildikó, Molnár Ferenc Caramel és sok más híresség vállalta föl, hogy arcát és vérét adja a véradók toborzásához. Ez is jelzi: napjainkban mindent be kell vetni ahhoz, hogy az egészségügy, elsősorban a műtéti szakmák vérigénye biztosítva legyen. Részint hazai, részint nemzetközileg ismert kampányfogásokról van szó. Ezek sorában még kuriózum a speciális műsoros véradónap rendezése népszerű sportolók körében, netán kerti partival egybekötve. Utóbbit június 16-án rendezik meg a pécsi Szent István téri Kultúrkertben élő zenével, kívánságműsorral, a véradás utáni apróbb ajándékokkal, sörrel virslivel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] napi kétszáz egység vérre van szükség (fotó: Laufer)
[/caption]

Dr. Szabó Zsuzsanna, a Pécsi Regionális Vérellátó Központ regionális igazgató főorvosa, a program szervezője mindehhez hozzáteszi: égető szükség van erre a harsány figyelemfelhívásra, ugyanis a rendszeres donorok száma egyre fogy, ráadásul nincsenek nagyüzemek mint régen, és nincs sorkatonaság sem. Munkájukban évről-évre visszatérő izgalmakat rejt a májustól szeptemberig tartó időszak, amikor kiürül az egyetemi város, s nyaralni indulnak a potenciális véradók.

Baranya, Somogy és Tolna megyék egészségügyének napi kétszáz egység vérre van szüksége – ez pontosan kétszáz véradótól levehető mennyiség –, s bár a készletük tág határok között mozog (500-1000 egység), a biztonság mindennél előbbre való. A sürgősségi műtétek, orvosi beavatkozások nem várhatnak, de nem kevésbé fontosak a beteg és az orvos szempontjából a tervezett, úgynevezett halasztható műtétek, még ha egy-két napi csúszásról volna is szó. Ezért aztán álmukban sem kívánják, hogy valaki véletlenül kimondja: átmeneti vérhiány miatt támadtak a gondok.

Nyitva a véradóhelyek

Baranyában Pécsett, a Regionális Vérellátó Központban (Dischka Győző u. 7.) munkanapokon 7.30-tól 15 óráig lehet vért adni, nyáron hétfőnként 17 óráig. Mohácson (Véradó u. 4.) a vérellátóban hétfőn és szerdán 8–12-ig, Komlón (Majális tér 1.) hétköznapokon 7–9 óra között, hétfőn 7–12 óra között várják a donorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!