Közélet

2010.09.25. 10:37

Több száz résztvevővel elkezdődött „A Kulturális Város Után”

Az első napon tíz előadást hallgathattak meg az érdeklődők a pécsi EKF program és a kulturális várostervezés témakörétől a liverpooli 2008-as EKF tanulságain keresztül az Európa Kulturális Fővárosa, mint utazó koncepció általános tapasztalataiig.

BAMA

Nagy érdeklődés mellett, több mint 300 résztvevővel, nemzetközi téren vezető szakmai és akadémiai szereplők részvételével kezdetét vette a „Hogyan tovább…” témáját körbejáró „A Kulturális Város Után – A kultúra új szerepe a városfejlesztésben” címet viselő két napos nemzetközi konferencia, amely az Építészet és Kontextus nevű programsorozat idei zárórendezvénye.

A konferenciát dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, dr. Bódis József, a PTE rektora és dr. Bachmann Bálint, a Pollack Mihály Műszaki Kar dékánja nyitotta meg. A polgármester üdvözölte a konferencia kezdeményezését. Kifejtette, nagyon keveset hallani arról, hogy mi lesz Péccsel az EKF után, hogy hogyan tovább? Hangsúlyozta, a nehezen indult, de sikeressé lett programsorozat a régió egyik kiemelkedő fontosságú centrumává képes tenni a várost. Elmondta, egy észak-déli gazdasági, kulturális tengely van kialakulóban, amelynek létrehozására már fontos lépéseket tett meg Pécs. 2011-ben pedig a megyeszékhely az EU soros elnökségével járó feladatokban nagyobb részt kíván vállalni.

A rektor örömét fejezte ki, hogy a PTE adhat otthont ennek a konferenciának, a dékán pedig azt hangsúlyozta, hogy kettős fontossága van „A Kulturális Város Után”-nak: egyrészt nemzetközi kitekintést nyújt, másrészt az építészeti fejlesztések szellemi hozadékát is megvitatja. Szemerey Samu, a konferencia egyik házigazdája hangsúlyozta, Kelet-Közép Európa 20 év után most egy korszak lezárását éli meg és egy újat kezd el, amelynek alakításába Pécsnek is megvan a beleszólási lehetősége. Ritkán kapnak ekkora települések ilyen lehetőséget, Pécsnek most az EKF miatt megadatott ez az esély.

A nyitóelőadást Takáts József, „A határtalan város” című nyertes EKF-pályázat írója tartotta, amely a decentralizáció és egy újfajta hierarchia koncepciójának a lehetőségét teremtette meg, melyről a projekt írója úgy gondolja, ezt a lehetőséget nem használta ki maradéktalanul a város.

Az első napon tíz előadást hallgathattak meg az érdeklődők a pécsi EKF program és a kulturális várostervezés témakörétől a liverpooli 2008-as EKF tanulságain keresztül az Európa Kulturális Fővárosa, mint utazó koncepció általános tapasztalataiig. A prezentációkból kiderült, Pécs, amely a kulturális ipar fejlesztésében látja a jövőt, hasonló feladatokat oldott meg, mint más EKF-ek, vagy EKF-címre pályázó városok.

A második napon a konferencia előadói a gazdasági válság és a kreatív város, valamint a periféria és innováció témaköreit veszik górcső alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!