Közélet

2011.01.24. 20:50

Feljelentés hűtlen kezelés gyanúja miatt Harkányban

Harkány polgármestere azután döntött így, hogy megismerte a napokban a város 2009-es és 2010-es gazdálkodását elemző átvilágítási anyag teljes szövegét.

Babos A. (Dunántúli Napló)

– Hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést teszek a városban az elmúlt években tapasztalható vakrepülés miatt – jelentette ki dr. Imri Sándor a Dunántúli Naplónak.

A múlt hét végére elkészült ugyanis a harkányi önkormányzat teljes és részletes pénzügyi-gazdasági átvilágítása, és a polgármester szerint a dr. Szebellédi István igazságügyi könyvvizsgáló által jegyzett szakértői anyag rendkívül súlyos megállapításai miatt kötelessége feljelentést tenni. Imri Sándor ugyanakkor kijelentette: nem boszorkányüldözésről van szó, hanem arról, hogy meglássák, mi vezetett odáig, hogy ma majd 4,7 milliárd forint (lakosonként 1,2 millió) a fürdőváros hitelállománya.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A vizsgálat kitért a gyógyfürdő üzemeltetésére is: veszélybe került a működése a városnak adott kölcsön miatt (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Szerinte ez önmagában olyan súlyos tény, hogy bizonyos benne, nem maradhat büntetlenül ilyen súlyú felelőtlenség. Akkor is, ha az adósságban már benne van a svájci frankban kibocsátott önkormányzati kötvény árfolyam-különbözete. Ám az adósság és a hitel visszafizetésének kötelme ettől függetlenül is roppant terhet rótt a városra.

Az átvilágítás megállapításai között olyan kijelentések szerepelnek, mint hogy Harkányban nem volt tapasztalható a fegyelmezett gazdálkodásra való törekvés, vagy hogy a 2009-es működési költségvetés nem valós.

Annak külön fejezeteket szenteltek a szakemberek, hogy milyen pazarló és rosszul szervezett gazdálkodás folyt a településen a túlzott, nem kötelező feladatvállalások, ellenőrizetlenül hagyott, könnyedén elfolyó közpénzek miatt. Megállapították, hogy az önkormányzat számára a legtöbb ponton előnytelen, és jogi, gazdasági szempontból is megkérdőjelezhető szerződések születtek. Az önkormányzatnál 113 fő dolgozott, ami majd háromszor annyi, amennyi státusz volt. A vizsgálat szerint nem csak az önkormányzat, de a gyógyfürdő működése is veszélybe került amiatt, hogy pénzt kölcsönzött a városnak, idáig mintegy 300 milliót.

„Sehol sem látott káosz és felelőtlen gazdálkodás” fogadta a szakértőt

Széles körű tapasztalata van dr. Szebellédi István igazságügyi könyvszakértőnek a magyarországi városok átvilágításában – több más település mellett Pécsett is az ő cége végezte a vizsgálatot. A harkányi képviselőknek tartott értékelésen azonban azt mondta, sosem találkozott még olyan önkormányzattal, mint a harkányi. Amint azt dr. Imri Sándor polgármestertől megtudtuk, a szakember mindezt arra értette, hogy „sehol sem fogadta olyan káosz, mint Harkányban, és nem tud egyetlen más önkormányzatot sem mondani, amely olyan felelőtlenül gazdálkodott volna, mint a baranyai fürdővárosé, ahol olyan sok szabályra fittyet hánytak, mindannyiszor a település kárára.”

Bédy: volt egyensúly

Bédy István volt harkányi polgármester – aki jelenleg a megyei önkormányzat pénzügyi bizottságának tagja –, lapunk érdeklődésére tegnap kifejtette: a fürdő másik 50 százalékos részvénycsomagját 2006-ban vásárolták meg 1,65 milliárd forintért, a 2,6 milliárdos kötvénykibocsátásra pedig 2007 márciusában került sor. Azok révén két, rövid lejáratú hitel kivételével – információink szerint összesen több mint 200 millió forint értékű hitelekről van szó –, minden adósságot rendeztek. Az árfolyamváltozás azonban valóban jelentős többletterhet rótt a városra. Bédy szerint azonban akkoriban, 2007-ben még teljesen más volt a világ, mint most. Azóta a bankok hátat fordítottak, az önkormányzatok nyomorgatása is tovább folytatódott a szocialista kormányok által, így egyre nehezebb helyzetbe került a város, de fent tudták tartani az egyensúlyt – fogalmazott. M. B.

Babos A. (Dunántúli Napló) A vizsgálat kitért a gyógyfürdő üzemeltetésére is: veszélybe került a működése a városnak adott kölcsön miatt (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!