Közélet

2011.02.17. 08:36

Elnapolták a költségvetés tárgyalását

Egyebek közt a Kodály Központ állami támogatása sem ismert még, ezért elnapolták a költségvetés szavazásását.

BSA, bama.hu

10:49 - Véget ért a közgyűlés
 
Gyorsan ledarálták a még hátralévő napirendi pontokat a képviselők. Gyorsan pörögnek az események. Néhány rövid hozzászólás van csak a szavazások előtt, nem egy napirendi pontot egyhangúlag szavaztak meg a képviselők. Gyimesi Gábor "nagy kedvencéről", az elszámoló házról értekezett, még mindig nem tudja, hogy az micsoda, és mit csinál. Most kiderült valami, egyes városi intézmények nevét lerövidítették.
 
A tizenhetes, utolsó napirendi pontot is megszavazták. Az utolsó, a napirendi pontok utáni hozzászólás Fogarasi Gáboré, aki a PVSK gazdálkodásával kapcsolatban szólalt fel, szerinte szabálytalan, hogy a klub úgy számolt el támogatásokat, hogy nem nyújtott be számlákat. Dr. Páva Zsolt megígérte, hogy kivizsgáltatja ezt az ügyet. 

10:36 - Június végéig Vincze János az igazgató
 
A zárt ülésen a Pécsi Harmadik Színház új vezetőjéről is szavaztak a képviselők. Június végéig is Vincze János jelenlegi igazgató vezetheti a Harmadik Színházat.

10:34 - Péntektől nem címzetes főjegyző dr. Papp Judit
 
Dr. Páva Zsolt polgármeter röviden válaszolt csak Nyőgéri Lajos hozzászólására, mellyel sok mindenben nem ért egyet, és az "hipotézisre épül".
 
Huszonkét igennel, és három nemmel a közgyűlés elfogadta a dr. Papp Judit  áthelyezéséről szóló előterjesztést. Vélhetően a három jelenlévő MSZP-s képviselő szavazott nemmel.

10:31 - Páva Zsolt átkérésről beszél, Nyőgéri Lajos szerint szégyen, ahogy intézik és csomagolják dr. Papp Judit áthelyezését
 
Dr. Páva Zsolt arról beszél, hogy dr. Papp Juditot Hargitai János, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője "kérte ki a várostól". Az új jegyző pályázatát a következő közgyűlés írja majd ki, s remélhetően a tavasszal lehet új jegyzője a városnak. Végül megköszönte dr. Papp Judit munkáját.
 
Keresztes Lóránd (LMP) hozzászólásában röviden méltatta a címzetes főjegyző tevékenységét.
 
Nyőgéri Lajos (MSZP) azzal kezdet hozzászólását, hogy kíváncsi volt, hogy sikerül becsomagolni Páva Zsoltnak az áthelyezést, de a részletes kifejtés előtt előbb köszönetet mondott dr. Papp Juditnak. Felháborító szerinte ami, és ahogyan történt Pécsett, ahol a nem kívánt személyeket eltávolítják a városházásról. A vájtfülüek észreveszik szerinte, hogy itt valóban kirúgásról, és nem átkérésről van szó. Ő maga is szégyelli magát a városvezetés helyett, annak képviselőként bizonyos értelemben részeként is. Szerinte a legméltatlanabb ebben az egész helyzetben, ahogyan csomagolják az áthelyezést, és az, hogy városházi susmogásokkal kezdődött minden. Szerinte a várossal, és Pécs címzetes főjegyzőjével szemben igazán méltatlan ez az eljárás.

10:20 - Vizelni is tilos az utcán
 
Kóbor József (LMP) beszél, még mindig a fák védelméről szóló rendelettervezetről vitáznak a képviselők. Az LMP részt vett a rendlet előkészítésében. Meixner András (MSZP) korábbi hozzászólására reagál. A szocialista politikus is a betarthatóságot vitatta. Kóbor János szerint viszont az is rendeletbe van foglalva, hogy az utcán tilos vizelni. Szerinte ezzel elindulhat a város a fenntartható fejlődés útján.
 
Kővári János visszakapta a szót, megköszönte minden közreműködő pártnak a munkát, és hogy felismerték többen azt, hogy milyen fontos lépést tesz meg a város.
 
A Mecsek-kőris is bekerült a helyi védendő fák közé.
 
Dr. Papp Juditról szavaznak hamarosan.

10:13 - A fák védelméről szóló rendeletet terjesztettek elő
 
Kővári János (ÖPE) vezette fel a városi fák védelméről szóló új pécsi rendeletet, támogatást kérve annak elfogadásához. Schmuck Roland (MSZP) a rendeletben lévő kiskapukra hívta fel a figyelmet, mire Gyimesi Gábor (Jobbik) azt mondta, érdekes, hogy Schmuck Rolandnak, és az MSZP-nek rögtön a kiskapuk jutnak eszébe az egyébként nagyon fontos rendeletről.

A Jobbik ugyanis támogat minden olyan előterjesztést, mely a környezetvédelmet szolgálja. Mindemellett Gyimesi Gábor később figyelmeztetett arra, hogy a Schmuck Roland által felemlegetett kiskapu valós veszélyt rejt magában. Egy mondattal kitért arra is, még kapcsolódva az előző napirendi ponthoz, hogy a Jobbik is támogatja a költségvetés elnapolását, merthogy a jelenlegi verzióval nem voltak megelégedve.

A még eggyel korábbi napirendi pontot a jobbikos politikus amiatt csempészte be hozzászólásába, mert a költségvetés tárgyalásának elnapolásához az ellenzék nem szólhatott hozzá, arról vita nélkül szavaztak. 

10:02 - Elnapolták a költségvetés tárgyalását
 
Dr. Modrovits Sándor, Pécs város aljegyzője ül dr. Papp Judit címzetes főjegyző helyén, ő felel a mai közgyűlés törvényességéért. Huszonkét igen, három nem, két tartózkodás mellett elnapolta a pécsi közgyűlés a város 2011-es költségvetésének tárgyalását. Dr. Páva Zsolt rövid felvezető szövegében azokat az érveket sorolta, amelyeket ezzel kapcsolatban is ismerünk.

Pécs közgyűlése legközelebb pontosan egy hónap múlva, március 17-én ülésezik majd, a polgármester azt kérte, hogy akkor folytassák ennek a napirendnek a tárgyalását.

09:38 - Horváth Zsolt vezeti tovább a PFZ-t, nem tervez nagy változásokat

Július elsejétől szó kinevezéssel ismét Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok igazgatója. A döntésről néhány héten belül sajtótájékoztatót tartanak. Az igazgatót harmadszor választották meg egyhangúlag. A teremből kilépő igazgatót a terveiről kérdeztük: elárulta, nem lesz a szakmai munkában nagy változás, elsősorban csak az, amit az élet hozott a Kodály Központtal.

09:33 - Zárt ülésen a kultúráról

Zárt ajtók mögött zajló ülésen döntenek több, kultúrával kapcsolatos kérdésről. Pécs város kulturális nagydíját adományozzák Placido Domingonak és megválasztják a Pannon Filharmonikusok új igazgatóját is. Várhatóan újra bizalmat kap Horváth Zsolt, a jelenlegi vezető. A kinevezés öt évre szól.

08:35 - Ülésezik Pécs közgyűlése - A legfontosabb napirendi pontot elnapolják
 
Csütörtökön délelőtt kilenc órától ülésezik Pécs Megyei Jogú Város közgyűlése, amelyről ezúttal is élőben közvetítünk. A legfontosabb napirendről, a 2011-es költségvetésről ma nem szavaznak a városatyák, ahogyan ezt előre bejelentette a napokban Pécs vezetése. A jogszabályoknak megfelelően előterjesztik a büdzsét, de elnapolják a döntést, mert még vannak bizonytalansági, ma még nem ismerhető tényezők, például a Kodály Központ állami támogatása.

A másik kiemelt napirendi az lesz, amikor megszavazzák dr. Papp Judit, Pécs címzetes főjegyzőjének áthelyezését. Ahogy már tudni lehet, ő a Baranya Megyei Kormányhivatalban folytatja majd munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!