Közélet

2011.02.13. 18:44

Négy helyre is új jegyző érkezik

Három városban is új jegyző állhat hamarosan munkába, de a Baranya Megyei Önkormányzat főjegyzője is leköszön a nyáron. Mindenütt lesz pályázat, a helyettesítő személye csak Harkányban kérdéses.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Négy jegyző, köztük a Baranya Megyei Önkormányzat főjegyzője, Lászlóné dr. Kovács Ilona, és Pécs címzetes főjegyzője, dr. Papp Judit is távozik posztjáról hamarosan. Négy különféle módon hagyják el eddigi helyüket. Lászlóné dr. Kovács Ilona még decemberben kérte nyugdíjazását. Április végéig dolgozik ténylegesen, felmentési ideje augusztus végén jár le. Őt január elején „követte” dr. Bíró Károly, Kozármisleny címzetes főjegyzője, aki tulajdonképpen első baranyai vezéráldozata a január elsejétől életbe léptetett köztisztviselői törvénymódosításnak.

A változtatás egyik lényeges eleme, hogy idéntől köztisztviselőt indoklás nélkül is el lehet küldeni, rendkívüli módon, két hónapos felmentési idővel. Azt már kevésbé szokták hangsúlyozni, hogy ha így tesznek lapátra valakit, a szolgálati idő függvényében akár nyolc hónapos végkielégítés is megjár neki. Igaz, erre is vonatkozik a 98 százalékos extra adó, azaz a kétmillió feletti rész gyakorlatilag elveszik. Dr. Bíró Károly fizetése valamivel kevesebb mint bruttó 500 ezer forint volt. Úgy tudjuk, még vitatott, hogy négy vagy öt hónap jár neki.

A végkielégítés elkerülése az egyik oka, hogy indoklással mondanak fel dr. Hatvani Editnek, Harkány jegyzőjének, közölte dr. Imri Sándor polgármester. Nyomósabb ok, hogy a nemrég elkészült pénzügyi átvilágítás szerint a jegyző minimum elnézte a sorozatos szabálytalanságokat, amelyek hozzájárultak a város nehéz helyzetéhez. Dr. Papp Judit ügyében csütörtökön dönt a pécsi közgyűlés, őt áthelyezik a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz.

A felmentési idő után hatvan napon belül jön az új

Mindenütt az aljegyző (a megyei önkormányzatnál a két aljegyző) látja el a pályázat elbírálásáig, illetve az új jegyző munkába állásáig a törvényesség fő őrének feladatait. A felmentési időt követően harminc napja van az önkormányzatnak arra, hogy kiírja az új pályázatot, és újabb harminc a döntésre, tudtuk meg a Baranya Megyei Kormányhivatalban.

Körbetelefonáltuk a városokat, mindenütt kiírják a pályázatokat, amint lehetséges. Dr. Papp Judit péntektől már a kormányhivatalban dolgozik, a munkaügyért és a munkavédelemért lesz felelős. Mivel nem jegyzői posztot kap, ráadásul áthelyezéssel kerül a hivatalba, esetében nem kötelező pályázatot kiírni. Harkányban épp most keresnek aljegyzőt, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ugyanakkor jó eséllyel nem lesz időben új aljegyzője a városnak, így valamely közeli település jegyzőjét kérhetik fel a helyettesítésre.

Göndöc gondolkodik

Siklós jegyzőjéről, dr. Göndöc Andrásról terjedt el az a szóbeszéd, miszerint ő a várományosa dr. Papp Judit leköszönő pécsi jegyző posztjának. A fiatalember a Dunántúli Naplónak annyit mondott, még az sem biztos, hogy olyan pályázatot ír ki Pécs, amelynek ő megfelel. Szeret Siklóson dolgozni, sok kihívással is jár a munkája, ezért mérlegelnie kell. Ugyanakkor a pécsi jegyzői állás megtisztelő lenne számára is, így nem zárta ki, hogy pályázik majd.

Szabad a kinevezés

Januártól nem csak az a személyi kérdéseket érintő változtatás a köztisztviselőkről szóló törvényben, hogy mód van az indoklás nélküli felmondásra, de az is, hogy a jegyzői poszt kivételével megszűnt a pályáztatási kötelezettség. Azaz gyakorlatilag azt a személyt, aki a jogszabályok szerint megfelel egy betöltetlen vagy épp újonnan létrehozott köztisztviselői poszt betöltéséhez szükséges minimum feltételeknek, szabadon kinevezhetik az önkormányzatok, hivatalok.

Babos Attila (Dunántúli Napló) Göndöc gondolkodik

Siklós jegyzőjéről, dr. Göndöc Andrásról terjedt el az a szóbeszéd, miszerint ő a várományosa dr. Papp Judit leköszönő pécsi jegyző posztjának. A fiatalember a Dunántúli Naplónak annyit mondott, még az sem biztos, hogy olyan pályázatot ír ki Pécs, amelynek ő megfelel. Szeret Siklóson dolgozni, sok kihívással is jár a munkája, ezért mérlegelnie kell. Ugyanakkor a pécsi jegyzői állás megtisztelő lenne számára is, így nem zárta ki, hogy pályázik majd. Szabad a kinevezés

Januártól nem csak az a személyi kérdéseket érintő változtatás a köztisztviselőkről szóló törvényben, hogy mód van az indoklás nélküli felmondásra, de az is, hogy a jegyzői poszt kivételével megszűnt a pályáztatási kötelezettség. Azaz gyakorlatilag azt a személyt, aki a jogszabályok szerint megfelel egy betöltetlen vagy épp újonnan létrehozott köztisztviselői poszt betöltéséhez szükséges minimum feltételeknek, szabadon kinevezhetik az önkormányzatok, hivatalok. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!