Közélet

2011.03.09. 10:26

Ötmilliárdos fejlesztés iskolabezárásokkal és összevonásokkal

A pécsi oktatási bizottság ülésén a pécsi általános- és középiskolák helyzetét tárgyalták a képviselők. A koncepcióból kiderül, milyen konkrét lépések várhatóak.

Dunántúli Napló, bama.hu

Szerdán tárgyaltak a közoktatási koncepcióról az oktatási bizottság ülésén, melynek az írásos anyagát megkapta a helyszínen tartózkodó munkatársunk is. Ebből kiderült, hogy kétmilliárd forintot fordítanak a három IMS iskola felújítására, további hárommilliárdot pedig a többi intézményre, a közoktatás fejlesztésére.

Az írásos koncepció először a demográfiai változásokat veszi sorba. E szerint 2006 óta jelentősen csökkent a létszám a pécsi általános- és középiskolákban. Az általános iskolákban összesen 1446 tanulóval, 70 osztállyal van kevesebb, de idáig csak a pécsbányai intézmény szűnt meg.

A középiskolákban 2020 tanulóval csökkent a létszám, és 96 osztállyal kevesebb működik, ám egyetlen középiskola sem szűnt meg. A dokumentum azt is megállapítja, hogy a középiskolások fele nem pécsi. A javaslat szerint mindenképpen szükséges a további csökkentése az osztályoknak.

Az általános iskolákat érintő koncepció arról számol be, hogy érdemes csökkenteni a kis létszámú osztályokat, intézményeket pedig szükséges lenne átalakítani. Megjegyezzük, hogy az oktatási bizottság szerdai döntése egy állásfoglalási javaslat, végső döntést az ügyben a közgyűlés hozhat, amelyet előreláthatóan az április végi ülésen szavaznak majd meg. Addig is egyeztetni fognak még az intézményekkel és az érdekvédőkkel, a most elfogadott állásfoglalásról. Habár erről egyelőre nem született még döntés, az is elképzelhető, hogy a március 28-29-30-ára időzített általános iskolai beíratást valamivel később tartják. Igaz, ez irányú kérdésünkre Hoppál Péter, a bizottság elnöke azt mondta, azt nem tartaná szerencsés lépésnek.

A város megvizsgálja, hogy önálló jogi személyként – azaz a Budai Városkapu Iskolából kiválva – működhet-e tovább a Somogy-Vasas-hirdi Óvoda és Általános Iskola három telephelyen.

Amint arról már beszámoltunk korábban, az Alsószentmártonban már iskolát fenntartó Tan Kapuja Buddhista Egyház megkereste a várost azzal, hogy iskolát alapítanának Pécsett, amely elsősorban a hátrányos helyzetű, cigány tanulók oktatásával foglalkozna. A buddhisták a Török utcai általános iskola épületét vennék át, amelyet az oktatási bizottság is támogat. Így, ha a közgyűlés is rábólint a javaslatra, a buddhisták már az idén ősztől beköltözhetnének ide, és ezzel egyidejűleg, a város megszüntetné ezt a telephelyet. A most a Török utcába járó gyerekek, ha a szülők úgy döntenek, természetesen átjelentkezhetnek más önkormányzati intézményekbe.

A város 2012 nyarán átadná a Mátyás király utcai általános iskola működtetését az evangélikus egyháznak, és megszüntetné ugyaneddig a Felsővámház utcai iskolát. Utóbbi a javaslat szerint idén már nem is indíthatna első osztályt. Ám ez javaslat csupán, a beiskolázási szándékról az   intézmény maga dönthet. Ugyanezt javasolja az oktatási bizottság az Anikó Utcai Általános Iskolának is, hogy ott ne induljon már az idén első osztály. A javaslat szerint az egyébként ide jelentkező gyerekeket a környező kertvárosi iskolák vehetnék fel. A többiek az Anikóban maradnának, az utolsó kicsengetés 2015 nyarán lenne itt.

A Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon intézményét az Országos Horvát Önkormányzatnak adnák át, a városháza tárgyalásokat kezdeményezne ezért ebben az ügyben a horvátokkal.

A középiskolákat érintő javaslatok szerint a Leőwey gimnázium a 2013–2014-es tanévet már új helyén, a Bőrklinika átalakított épületében kezdheti meg. Mint megírtuk, felmerült, hogy a  francia tagozatot a Kodály Zoltánba helyezné át a város, felmenő rendszerben. A Leőwey a 2013-as tanévtől működhet a Bőrklinikán, ahol másfél milliárd forintból újítják fel és alakítják át a tervek szerint a jelenlegi épületegyüttest.

Az oktatási bizottság végül egyhangúlag úgy döntött, hogy a jövőben a Leőweyben évfolyamonkénti öt osztály lesz, így a francia tagozat is megmarad, s átköltözhetnek ők is a volt Bőrklinikára.

További változás középiskolai fronton, hogy a Széchenyi Gimnázium és a TÁSI egybeolvadna, a Széchenyi nevét örökítenék tovább, melyben szerepelne a későbbiekben a sport szó is, s a patinás pécsi gimnáziumot a Király utcából az Uránvárosba költöztetnék, itt is felmenő rendszerrel, azaz csak valamikor 2014 magasságában történne meg az átköltöztetés. Ugyanakkor a névleges és szerkezeti egybeolvadás már az idén ősszel megtörténne. A Széchenyiben két általános iskolai és három gimnáziumi osztály működne a jövőben.

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola kapcsán megjegyzi a beterjesztett oktatási koncepció, hogy a művészeti oktatás a legdrágább képzés, így célszerű lenne, ha a város helyett más fenntartóhoz kerülne az intézmény. Emiatt tárgyalásokat kezdeményez a város a Pécsi Tudományegyetemmel.

Több pedagógus érdekvédő is az ülésen tartózkodott, s mint munkatársunktól megtudtuk, nem tetszett nekik, hogy a konkrét javaslatot mindenki csak a tárgyalása előtt néhány perccel kapta kézhez.

Meixner András, az oktatási bizottság szocialista tagja elmondta, hogy javasolni fogják az oktatási tervek miatt közmeghallgatás összehívását.

A Dunántúli Napló kérdésére, hogy miért nem az Anikó utcaiba költözik az Illyés Gyula utcai iskola, (itt még lenne hely, nem IMS-szerkezetű, nemrég felújított épület), elmondta azt is Hoppál, hogy természetesen megvizsgálta a város ezt a lehetőséget is, ám demográfiai okok miatt hozták meg azt a döntést, hogy az Anikó utcai költözzön. A Rózsadombon van ugyanis az Illyés, ahol sok fiatal család lakik, míg az Anikó utca jórészt elöregedő környék.

A Dunántúli Napló azt is megkérdezte Hoppál Pétertől, hogy hány pedagógust érinthet a leépítés. A politikus szerint nagyjából a Pécsett dolgozó pedagógusok 10 százalékát érintheti, ez nagyjából 250 embert jelent. Ennek a fele a nyugdíjas kort éri el az elkövetkező évben.

Az Anikó utcai általános iskola közelében van két felújítandó IMS-technológiával épített iskola, a Testvérvárosok és az Árpád Fejedelem is, ezért megkérdeztük, hogy miért nem ezek költöznek az Anikó utcába. Ezzel ugyanis meg lehetne spórolni a felújítás költségeit. Hoppál Péter erre azt válaszolta, hogy politikai konszenzussal megígérték, hogy felújítják ezt a két iskolát, így nem másíthatják meg a véleményüket. Hoppál elmondta azt is, hogy nem lehet tökéletes megoldást hozni ebben az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!