Közélet

2011.03.31. 16:39

Tolószékből úszni és dobolni is lehet

Kovács Ervin, a pécsi paralimpikon csaknem húsz éven át volt válogatott úszó, érmek tucatjait nyerte, és úgy tűnik, a sportpályafutás után (mellett?) is képes meglepni a világot.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Volt négy olimpián, féltucatnyi érmet nyert, de az arany hiányzik közülük.

– Többször is nagyon közel álltam hozzá. Athénban a három ezüstből kettő könnyen csillogóbb lehetett volna. Előtte, Sydneyben pedig volt olyan bronzom, ahol 17 századdal maradtam le a dobogó tetejéről. Világbajnoki elsőségeim akadnak, és abban is csúcstartó vagyok a fogyatékosok között, hogy a stockholmi Európa-bajnokságon hat számban indultam, s mindegyikben érmes lettem.

– Karban verhetetlen, mi a baj a lábával?

– Gyógyíthatatlan örökletes betegségem van, egy központi idegrendszeri probléma miatt bottal járok, hosszabb távon kerekes székre szorulok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kovács Ervin a speciális dobverővel, amely egyben a lábgépet is működteti – sokat jelent számára a zene (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Hogy élte meg a sport befejezését?

– Három éve van egy vállszalagszakadásom, amit műteni kellene. Úgy gondolom, visszatérhetek még a medencébe. London túl közel van, hogy csobbanjak rá, de nálunk mások a korhatárok, volt nekem 56 éves ellenfelem is.

– Az olimpiai érmek jól kamatoztak?

– Amit összeúsztam: van otthonunk Nagyárpádon, kocsink, egy kis házi stúdióm.

– Hogy telnek így a szürke hétköznapok?

– A Megyei Bíróságon telefonközpont-kezelőként dolgozom, és a zenélés jelenti az önmegvalósítást. Játszom mindenféle gitáron, dobolok, énekelek, szövegeket írok, zenét szerzek.

– Dobol a beteg lábával?

– Van egy speciális dobverőm, melyen egy gomb segítségével kézzel működtethetem a lábgépet. Az igazi attrakcióm viszont az, hogy szólóban, hat sávon játszom fel számítógépre a szerzeményemet, s minden hangszert én kezelek.

– Ajkában fémszegecs, fülében karika. Punkdalról van szó?

– Pop-rockról. „Jöjj vissza, kérlek” az első szám címe, a közszolgálati rádióban lement már, és holnap egy tévéműsorban is bemutatom.

Négy olimpia, hat érem

Kovács Ervin 1978-ban született Pécsett. Két testvére, nővére és bátyja tíz éve Angliában él. Az ANK Gimnáziumban érettségizett 1997-ben, sportpályafutása során 1987 és 2008 között úszásban négy olimpián hat érmet nyert paralimpikonként. Tizennyolc éven át volt válogatott, s több mint harmincszor állhatott nemzetközi versenyeken a dobogóra, hazai díjainak, országos bajnokságainak a száma eléri a kétszázat. Nős, kisfia, Gergő háromesztendős.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Négy olimpia, hat érem Kovács Ervin 1978-ban született Pécsett. Két testvére, nővére és bátyja tíz éve Angliában él. Az ANK Gimnáziumban érettségizett 1997-ben, sportpályafutása során 1987 és 2008 között úszásban négy olimpián hat érmet nyert paralimpikonként. Tizennyolc éven át volt válogatott, s több mint harmincszor állhatott nemzetközi versenyeken a dobogóra, hazai díjainak, országos bajnokságainak a száma eléri a kétszázat. Nős, kisfia, Gergő háromesztendős. Kovács Ervin a speciális dobverővel, amely egyben a lábgépet is működteti – sokat jelent számára a zene (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!