Közélet

2011.05.18. 16:08

EKF: vannak még elszámolási viták

Hét cégnek továbbra is elszámolási vitája van az egyik milliárdos EKF-es fejlesztés nyertes generálkivitelezőjével. Azt állítják, több százmillió forintot nem kaptak meg.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Levélben kért segítséget a közelmúltban hét pécsi cég Páva Zsolt polgármestertől és Trombitás Károlytól, Pécs pénzügyi és gazdasági bizottságának vezetőjétől. Mindegyikük a 2010-es pécsi EKF-programban dolgozott fő- vagy alvállalkozóként, és azt állítják, hogy összességében több mint 200 millió forintot nem kaptak meg elvégzett, és az EKF-program műszaki ellenőrei által leigazolt munkáik után.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tavaly kőfelszedéssel is tiltakoztak az alvállalkozók a tartozások miatt (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Azt mondják, a Dunántúli Naplót azért keresték meg, mert a hetek óta elküldött leveleikre nem kaptak választ, és minden más fórumot bejártak már, sikertelenül. Mindannyian az I-Axis Kft.-vel szerződtek, amely a Tettye átalakításának egyik ütemét, és az EKF-városrész újjáépítését nyerte el kétmilliárdos vállalási összeggel. A Vincze utcában és a Balokányban is folyik még a munka.

Elekesné Farkas Emília, a Centra Kft. ügyvezetője közölte, a vállalkozások az utolsókat rúgják, van, aki ellen felszámolást is indítottak. Közben pedig az I-Axis azzal vádolja őket, hogy ők, akik a tényleges munkát végezték, tartoznak nekik. Avagy azért nem fizetnek, mert nem végezték el jól vagy időre a munkájukat.

Bögyös Sándor, az I-Axis ügyvezetője közölte, valóban van még néhány olyan cég, amelyeknek tartoznak. Ennek az az oka, hogy még nincs vége a munkáknak, az ő követeléseiket azonban nem is vitatják. A most levelet író cégek többségével azonban elszámolási vitáik vannak, ezért nem fizettek még. Több alvállalkozóval álltak kapcsolatban, azok, akik nem voltak problémásak, a decemberi városi utalás után megkapták pénzüket, vagy egy részét.

Kisebb viták vannak

Trombitás Károly közölte, Pécs igyekszik tárgyalásos úton segíteni. Szerinte egyébként a baj fő forrása az, hogy annak idején az alvállalkozók védelme szempontjából nem kötött erős szerződéseket a város a generálkivitelezőkkel.

Igaz, a régi közbeszerzési törvénynek ezek megfeleltek. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője közölte, decemberben az I-Axis megkapta a vállalt összeg 90 százalékát. Kisebb elszámolási viták több EKF-es programot érintően is vannak sajnos, ilyen mértékű elszámolási vita azonban csak ez az egy.

Elejét vehették volna

Egy közbeszerzési szakértő szerint elejét lehetett volna venni az effajta vállalkozói vitáknak, egyszerűen, egy külföldön gyakorta alkalmazott módszerrel.

A program indulásakor a megrendelői oldalon, azaz a városházán, a menedzsmentközpontban, a Fejlesztési Ügynökségnél kellett volna valakinek erre gondolnia, és már a pályázati kiíráshoz mellékelt szerződéstervezetben ki kellett volna kötni a szigorú beszámolási kötelezettséget. Ekként a generálkivitelezőnek havonta kellett volna jelentenie, hogy a teljesítéseket kifizették az alvállalkozóknak.

Babos Attila (Dunántúli Napló) Tavaly kőfelszedéssel is tiltakoztak az alvállalkozók a tartozások miatt (fotó: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!