Közélet

2011.05.24. 08:00

Hókotrós tüntetés lassította a forgalmat Pécsen

Hat hókotró lassította a forgalmat kedd reggel Pécsen. Az ok: az egyik pécsi vállalkozó nem kapta meg a Pécs Holdingtól a téli hóeltakarítás után járó díjat, ezért demonstrált a járműveivel.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Egy olvasó értesítette kedd reggel szerkesztőségünket, hogy több hókotró járja Pécs forgalmas útjait. Mint kiderült, figyelmeztető demonstrációt tartott kedden Pécsett, a reggeli csúcsban a BS-Axis. A város egyik legforgalmasabb szakaszára (Hársfa utca – Ágoston tér – Alagút – Aradi vértanúk útja – Kodály út) kiküldött hat hókotró tovább növelte a mindennapos torlódást.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A BS-Axis hókotrói lassították a forgalmat Pécsen (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A cég tulajdonosa, Bögyös Sándor nem titkolta, legközelebb nagyobb erőkkel, és konvojban fognak felvonulni, ha továbbra sem fizet nekik a Pécs Holding. A 2010-es őszi-téli síkosságmentesítésben vállalt munkájuk után máig egy fillért sem kaptak. Szerződés alapján 15 millió forint járna nekik. Ők a munkát elvégezték, a számlákat leadták, tárgyalni azonban nem tárgyalt velük senki arról, mi is lenne a gond, állítják.

Bögyös nem titkolta, hogy az akciót amiatt időzítették mostanra, mert a sajtóból tudták meg a minap, hogy 70 milliót le akarnak vonni tőlük a tettyei palotaromok megrepedése és elmozdulása miatt. Miközben a két szakértői jelentés közül az egyik egyáltalán nem állapít meg kivitelezői felelősséget (vis maiorról, tervezői és megrendelői hibáról beszél), a másik pedig részleges kivitelezői felelősséget említ, nem nevesítve, hogy ők, vagy egy másik, a közelben dolgozó cég lehet-e a hibás.

A Holding bekeményített

A Holding új vezérigazgatója utasítása szerint csak megfelelő teljesítési igazolással együtt fogadják be és fizetik ki a számlákat. Minden forint útját nyomon követik, csak akkor fizetnek, ha biztosak abban, hogy a munkát szakszerűen, pontosan, a szerződések értelmében elvégezték. El nem végzett munkáért, nem valós, megkérdőjelezhető teljesítésért nem fizetnek.

Egyelőre ezért tartják vissza a BS-Axis számláját is, mert a cég semmilyen teljesítési igazolást nem csatolt. Így nem tudják még, elvégezte-e a munkát, amit kiszámlázott. A Pécs Holding szerint a BS-Axissal már előfordult, hogy „megszaladt a ceruzája”, majd amikor ezt észlelték és számon kérték, javította a számláit.

Az ügy további részleteit, illetve a hóeltakarítással és a csúszásban lévő EKF-es munkákkal, még ki nem fizetett alvállalkozókkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre Bögyös Sándortól kapott válaszokat a szerdai Dunántúli Naplóban olvashatják.

Havazás várható? - olvasói levél

Szép nyári reggelre ébredtem el is indultam a munkahelyemre, mikor óriási meglepetés ért. Hókotrók jelentek meg a Búza téren. Körülbelül tíz autót számoltam össze.
A nagy gépek egymás után érkeztek, majd a Búza téri körforgalomnál megfordultak és folytatták útjukat az alagút irányába.
Csak nem havazást jósoltak a meteorológusok keddre? Vagy a megmaradt pénzt és gázolajat kellett elkölteni?

Volt, hogy 140 milliót kaptak, bár hó sem igen volt

Felvetésünkre elismerte Bögyös Sándor, hogy a hókotrásért Pécsett korábban, egyes években kifizetett összegek túlzónak tűnhettek (volt év, hogy bruttó 140 milliót kapott a BS-Axis, holott hó sem igen volt), ha valaki a szerződés teljes időtartamára vonatkozó díjakat nem vette figyelembe. A vállalási díjak ugyanis az idő előrehaladtával csökkentek, az utolsó években a reális ár alattivá váltak. Együtt a tíz évet korrekt áron vállalták, figyelembe véve, hogy világszínvonalú gépparkot kellett beszerezniük a Pécs által kiírt közbeszerzés szerint. Problémák voltak a hókotrással, ám a gondok szerinte mindig abból adódtak, hogy a PVV (majd a Holding) későn engedélyezte a síkosságmentesítést számukra. Kiss Tibor vezetése alatt szabadabb kezet kaptak, nem is volt probléma az utakon. Arra, hogy a BS-Axis után csökkent a vállalási díja a hóeltakarításnak, Bögyös azt mondta, náluk olcsóbban immár senki sem tudta volna elvállalni a hóeltakarítást.

Azzal, hogy új gépeket szerzett be a város, a jövőbeni síkosságmentesítés szerinte ismét sokba fog kerülni.

Azzal, hogy új gépeket szerzett be a város, a jövőbeni síkosságmentesítés szerinte ismét sokba fog kerülni. A BS-Axis hókotrói lassították a forgalmat Pécsen (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!