Közélet

2011.07.27. 19:46

Tettye: a kivitelező a szándékos ellehetetlenítést sem zárja ki

A város szerint elég csak megnézni az I-Axis munkáit, hogy kiderüljön, a szerződésbontás szükséges volt-e.

Babos A. (Dunántúli Napló)

– Úgy érezzük, akár a vállalkozásunk ellehetetlenítése is cél lehet, oly megmagyarázhatatlan, ami történik az I-Axis EKF-es munkáival kapcsolatban – mondta érdeklődésünkre Bögyös Sándor.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A lakók részéről már számtalan kritika érte a tettyei beruházást (fotó: Laufer László)
[/caption]

Amiatt kérdeztük az ismert pécsi vállalkozót, mert a város pénzügyi bizottsága szerdai ülésén döntöttek arról, hogy meghívásos és gyorsított közbeszerzési eljárást ír ki Pécs a korábban az I-Axis által még be nem fejezett munkák elvégzésére. Bögyös projektcégével május végén bontott szerződést Pécs, így egyebek mellett a Tettyén, az Ágoston téren, a Vince utcában, a Balokányban sem dolgozik senki hónapok óta.
 
Az biztos, a legtöbb probléma az EKF-eseken belül is e munkákkal volt, amit Bögyös felvetésünkre elismert. Ám szerinte mindennek megvan a szakmai magyarázata és a felelősei, amit elmondása szerint egy döntnöki határozat is megerősít. Ám még bízik a tárgyalásos rendezésben, ezért még nem kíván a nyilvánosság előtt többet mondani.

A még hátralévő munkák vállalási értéke 180 millió forint, ennek elvesztése mellett nem fizettek ki nekik 10 milliót olyan befogadott számlákra, melyeket a döntnöki határozat szerint ki kell fizetni, s további 67 milliót, amit a pécsi képviselők is megszavaztak. Bögyös úgy véli, a szerződésbontás indokoltatlan volt, s ha rendesen fizették volna őket, júniusra befejeztek volna mindent, az új közbeszerzéssel viszont nem csak később készülnek el a munkák, de valószínűleg drágábban is.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója cáfolta, hogy Bögyös személyének bármi köze lenne a szerződésbontáshoz. Hogy a szerződésbontás az I-Axissal jogos volt-e, azt szerinte minden pécsi polgár eldöntheti, ha megtekinti az érintett területeket, a Tettyét és az EKF-városrészt. A kötbér összegének kiszámítása pedig még folyamatban van.

Jelzálog: 18,86 milliárd

Hétfőtől nyílik meg az a plusz 3 milliárdos rész, mellyel Pécs folyószámlahitel-kerete 10 mil-liárdra emelkedik. Pécs és az OTP tegnap írta alá az új szerződést. Így az OTP már 18,86 milliárd összértékű pécsi városi tulajdonú ingatlanokat terhelhet jelzálogjoggal. A tegnapi pénzügyi bizottsági ülésen az is kiderült ugyanis: a 10 milliárdos hitel, a félmilliárdos munkabérhitel-keret mellett a 2003 és 2007 közti időszakból összesen 6,5 milliárdos fejlesztési hitele is van még a banknál Pécsnek. A 17 milliárd egyéves kamatával 18,86 milliárd.

Babos A. (Dunántúli Napló) A lakók részéről már számtalan kritika érte a tettyei beruházást (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!