Közélet

2011.09.26. 16:45

Adósságok és tartalékok - egy év Baranya megye városaiban

Az önkormányzati választások óta közel egy év telt el. Igyekeztünk néhány mondatban összefoglalni, hogy milyen fejlesztések történtek ez idő alatt Baranyában.

Dunántúli Napló összeállítás

Egy év telt el a 2010-es helyhatósági választások óta. Összeállításunkban egy-két adat bemutatásával, néhány mondatos elemzésekkel igyekszünk bemutatni, hogy mire vitték a Baranya megyei városok.

Pécs - A jövő a feszes gazdaságpolitikától és a helyi munkaerőpiactól függ

Saját cégeinek tartozásait is számolva több mint 40 milliárdos hitelállományával Pécsett nagy menetelés kezdődött annak érdekében, hogy a város elkerülje a fizetésképtelenséget. Ezt egy szigorú, hároméves pénzügyi és gazdaságpolitikai koncepció kidolgozásával, és a banki partner újabb hiteleivel sikerült egyelőre leküzdeni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páva Zsolt és csapata a választások éjszakáján (fotó: Dunántúli Napló)
[/caption]

Még mindig tartanak a kulturális fővárosi program egyes fejezetei. Emellett a többmilliárdos Sopianae útfelújítási programot érdemes említeni az elmúlt évből. A jövőt illetően inkább megoldandó problémák vannak Pécs előtt, amelyekhez egyelőre források nincsenek, de esély van pályázati pénzek elnyerésére. Meghatározó lesz, hogy a legnagyobb piaci foglalkoztató, az Elcoteq meddig adhat munkát, illetve hogy sikerül-e más ipari munkáltatót Pécsre csábítania a városvezetésnek.

A polgármester dr. Páva Zsolt (Fidesz)
A népesség 2000-ben 161 286 fő, 2010-ben 157 721 fő
A munkanélküliségi ráta 10,2%
A legnagyobb foglalkoztató a Pécsi Tudományegyetem (6452 fő)

Komló - A megszorítások mellett is voltak intézményi fejlesztések

Bár júliusban emelkedett, augusztusban ismét csökkent a városban a nyilvántartott álláskeresők száma, főként a közmunkaprogramok miatt. A 2011-es évi költségvetést 1,6 milliárdos hiánnyal fogadta el a képviselő-testület, ennek jelentős része a korábban felvett működési hitelek visszafizetése miatt alakult ki. A Kökönyösi Oktatási Központ kialakítása 1,3 milliárdos beruházást jelentett a városnak, a komlói általános iskolák informatikai fejlesztése pedig 61 millió forintot. Jelenleg egyes önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése zajlik 390 millió forintból, illetve a szennyvízrendszer rekonstrukciója van folyamatban 31 millió forintért.

A polgármester Polics József (Fidesz)
A népesség 2000-ben 27 642 fő, 2010-ben 25 299 fő
A munkanélküliségi ráta 20,6%
A legnagyobb foglalkoztató: Komló Város Önkormányzata

Mohács - Kizárólag fejlesztésekre fordítják az egyedülálló mértékű tartalékot

Mohács kétmilliárd forintos tartalékkal rendelkezik. Az önkormányzat még 2007-ben határozott négymilliárd forint értékű kötvény kibocsátásáról. A pénzt állampapírokba, betétekbe, devizába fektették, majd visszaváltották forintra, és csaknem félmilliárdos nyereséget értek el. Ezek után a kötvényeket visszavásárolták, így megszabadultak a további kamat- és tőkefizetési terhektől. A város adósságállománya elhanyagolható. A megtakarításokat fejlesztésekre, pályázatok önrészére fordítják. Jelenleg folyamatban van többek között a déli városrész felújítása, átalakítása, a városi uszoda bővítése szabadtéri élményfürdővel, a szőlőhegyi rendezvényközpont kialakítása, s hamarosan elkezdődhet a „Busóudvar” építése is.

A polgármester Szekó József (Fidesz)
A népesség 2000-ben 19 182 fő, 2010-ben 18 884 fő
A munkanélküliségi ráta 16,3%
A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat (1294 fő)

Szigetvár - Behatárolt lehetőségek között, adósságrendezés után

Szigetvár elmúlt egy évét alapvetően befolyásolta az előző, átmeneti városvezetés – Paizs József halála miatt dr. Rodek Gyula mint ügyvivő alpolgármester irányította várost – által indított adósságrendezési eljárás. A hosszú távú adósságok fizetése, átütemezése behatárolja a város mozgásterét, így az elmúlt egy esztendőben jószerével kizárólag a korábban elnyert támogatásokból indított fejlesztések valósultak meg. Folytatódhatott a belterületi útrekonstrukciós program, kisebb állagmegóvó beavatkozások történtek az önkormányzat kezelésébe került váron. A város elnyerte a korábbi vezetés által megpályázott belvárosi rekonstrukciós forrást, és Szigetvár iskoláit is érintette a kistérségi oktatási integrációs fejlesztési program.

A polgármester Kolovics János (Fidesz-KDNP)
A népesség 2000-ben 11 471 fő, 2010-ben 10 868 fő
A munkanélküliségi ráta 14%
A legnagyobb foglalkoztató a kistérségi társulás (520 fő)

Siklós - Befejezéséhez közeledik a belvárosi rekonstrukciós program

A most októberben záruló másfél milliárdos várrekonstrukcióval eredményes évet tudhatnak maguk mögött. Üröm ugyanakkor az örömben, hogy az állami kezelésű ingatlan megújulásához az önkormányzatnak erőn felül, mintegy 250 millió forinttal kellett hozzájárulnia. Különösen nehéz ezt a forrást előteremteni most, amikor a betervezett helyi adóbevételek töredéke folyik csak be. A napokban indult a váraljai városrész ivóvízbázisát mentesítő 212 milliós projektjük, és még idén megkezdődhet a kétmilliárdos szennyvízprogram is. A város lakói nagyon várják a belvárosi rekonstrukció folytatását, az utolsó lépcsőben 380 milliót nyert az önkormányzat erre a fejlesztésre.

A polgármester Marenics János (független)
A népesség  2000-ben 10 464 fő 2010-ben 9732 fő
A munkanélküliségi ráta  16,6%
A legnagyobb foglalkoztató a Siklósi Önkormányzat (368 fő)

Pécsvárad - Megduplázódott a vendégforgalom

A Zengőalján az oktatással kapcsolatos beruházások voltak a legnagyobbak, az iskola és óvoda építésére 580 millió forintos pályázatot nyertek el, a kollégiumot 200 millióból újították fel. A város átvette a várat, amelynek idén kétszeresére nőtt a látogatottsága. A fiatalok elhelyezkedési lehetőségei elfogadhatók, közel tíz kis, illetve középvállalkozás kínál munkalehetőséget.

A polgármester Dr. Bíró Ferenc (független)
A népesség 2000-ben 4091 fő, 2010-ben 4042 fő
A munkanélküliségi ráta 11,2%
A legnagyobb foglalkoztató a Pécsváradi Agrover Kft. (230 fő)

Szentlőrinc - nagyívű fejlesztések

Az utóbbi 5-6 évben lezajlott jelentős beruházások után sem állt le a város fejlesztése. A napokban zárják le a kistérségi beruházásban elkészült 600 milliós uniós oktatásfejlesztési programot, és egy éve sincs, hogy geotermikus fűtésre álltak át a helyi fűtőműben. Mindemellett a tervek szerint az év végéig átadhatják a térségi új járóbeteg-ellátó központot is.

A polgármester dr. Győrvári Márk (független)
A népesség 2000-ben 7261 fő, 2010-ben 6922 fő
A munkanélküliségi ráta 13,4 %
A legnagyobb foglalkoztató SZONEK (245 fő)

Bóly - Egymilliárdot költöttek az ipari parkra

A város évi költségvetése 2,1 milliárd forint, amit szinte elvisz az intézmények fenntartása. Több sikeres pályázattal futotta fejlesztésekre is, így az elmúlt évben közel egymilliárdot költöttek az ipari park fejlesztésére, elkészült 75 milliós beruházásból a Bóly–Szederkény kerékpárút, és folyik a 124 milliós iskolaközponti rekonstrukció tanműhely, tankonyha építésével.

A polgármester Hárs József (független)
A népesség 2000-ben 3710 fő,2010-ben 3984 fő
A munkanélküliségi ráta 6,9%
A legnagyobb foglalkoztató a városi önkormányzat (284 fő)

Mágocs - Fejlődőben a legfiatalabb város

Mágocson jelentős változások lesznek: az önkormányzat nyert a városrehabilitációs pályázaton, többek között kerthelyiséges rendezvényházat, játszótereket, bowlingpályát építenek, de felújítják a templomot is. Az önállóan működő és gazdálkodó Hegyháti ÁMK -nál felhalmozódott kifizetetlen számlák kiegyenlítése azonban napi gondot okoz a településnek.

A polgármester Hőnig Mária (független)
A népesség 2000-ben 2739 fő, 2010-ben 2414 fő
A munkanélküliségi ráta: 15,7%
A legnagyobb foglalkoztató a Caberó Kft.

Kozármisleny rohamléptekkel fejlődik

A dinamikusan fejlődő település népessége az elmúlt tíz évben 50 százalékkal nőtt. Nincs adósságuk, viszont van megtakarított bankbetétjük, amelyből pályázati fejlesztésekre fordíthatnak. Éves költségvetésük 1,1 milliárd forint. Több nyertes pályázat között a legnagyobb: 220 milliót költenek egy új lakóövezet kialakítására. Ipari park kialakítását tervezik.

A polgármester Völgyesi Gyula (független)
A népesség 2000-ben 4080 fő, 2010-ben 6061 fő
A munkanélküliségi ráta 8,2%
A legnagyobb foglalkoztató a városban a Kozármisleny ÁMK (90 fő)

Sásd - Most az ivóvíz a legfontosabb

Sásdon többek között átadták az integrált oktatási és művelődési központot (862 milliós beruházás), valamint a 66-611-es forgalmi csomópontot (99,5 millió forint), de nyár végén már megszorításokra kényszerültek a 140 millió forintos működési hitelállomány miatt. A térségi ivóvíz minőség-javító programot azonban mindenképp véghez vinnék jövőre.

A polgármester Székely Szilárd (MSZP)
A népesség 2000-ben – 3585 fő, 2010-ben 3329 fő
A munkanélküliségi ráta 13,2%
A legnagyobb foglalkoztató a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás

Sellye - Felújították az intézményeket

A város legnagyobb beruházása a 900 millió forintból megvalósult Ormánság Egészségközpont. Az iskolaépítésre és bővítésre 500 milliós támogatást kapott a település. Az elmúlt időszakban a teljes intézményhálózatot felújították, négy cég is létesített új telephelyet Sellyén, így nőtt a foglalkoztatás és a lakosságmegtartó képessége a településnek, illetve javultak a fiatalok elhelyezkedési esélyei is. Évről évre növekszik a kerékpáros és a bakancsos turisták száma a Dráva mentén.

A polgármester Nagy Attila (független)
A népesség 2000-ben 3329 fő, 2010-ben 2761 fő
A munkanélküliségi ráta 16,7%
A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat és intézményei (200 fő)

Harkány - kormányzati segítség kell

Népességszámra vetítve Harkány az ország legeladósodottabb városa (kb. 1,1 millió/fő), így az elmúlt évben nem a fejlesztés, hanem a túlélés volt a jelszó. Fontos lenne a gyógyfürdő részleges értékesítése, de mélyen ár alatt nem adják. Kormányzati segítségben bíznak. Harkány erősen „jobbos” város, ám helyzetéből nem törhet ki maga. Ám egyelőre a kormány nem dobott nekik mentőövet, hogy ez változzon, ahhoz a térség országgyűlési képviselője lobbija kellhet.

A polgármester dr. Imri Sándor (független)
A népesség  2000-ben 3448 fő, 2010-ben 4052 fő
A munkanélküliségi ráta 10,9%
A legnagyobb foglalkoztató a Zsigmondy Vilmos Gyógykórház (288 fő)

Villány - Indul a városrehabilitációs program

Az önkormányzatnak mindöszsze 79 millió forint adóssága van. A településen rövidesen elkezdődhet a városrehabilitációs program, ennek részeként a rendezvénytér kialakítása. A beruházás 400 millió forintba kerül. Napokon belül döntés születhet az iskola, óvoda felújítását célzó pályázatról, siker esetén félmilliárdot költhetnek e célra. A közeli tervek között szerepel, hogy a szőlőtermesztés során keletkező hulladékokat megújuló energia-forrásként használják fel, növelve a foglalkoztatást.

A polgármester Takáts Gyula (független)
A népesség 2000-ben 2826 fő, 2011-ben 2453 fő
A munkanélküliségi ráta 12,8%
A legnagyobb foglalkoztató a Villányi Szársomlyó Kft. (188 fő)

Baranya - Nagy változások előtt áll a megyei önkormányzat

A várhatóan ősszel az Országgyűlés elé kerülő önkormányzati törvény teljes egészében átírja a megyei önkormányzatok feladatait. Baranyát illetően ez azt jelenti, hogy 13 intézmény kerül át a kormányhivatal hatáskörébe, ez 1451 alkalmazottat jelent. Vélhetően a megyék hatáskörébe kerülnek át a területfejlesztéssel járó teendők. A jövő évtől a megyei közgyűlések dönthetnek a fejlesztési irányokról, pályázatok kiírásáról és részben elbírálásukról. A baranyai önkormányzat adóssága ma hétmilliárd forint, ezt azonban az állam várhatóan átvállalja. Az önkormányzat közreműködésével az elmúlt egy év során – pályázati segítséggel – több jelentős beruházás is megvalósult: megépült a Nagy Kiállítótér, az orfűi aquapark és a Tudásközpont, ezek együttesen mintegy tízmilliárd forintba kerültek.

A megyei közgyűlés elnöke Horváth Zoltán (Fidesz)
A népesség 2001-ben 407 000, 2011-ben 391 000
A munkanélküliségi ráta 12,4%
A legnagyobb foglalkoztató a PTE (6452 fő)

Dunántúli Napló összeállítás Páva Zsolt és csapata a választások éjszakáján (fotó: Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!