Közélet

2011.09.30. 13:16

Jutalom után adok-kapok

Ne beszéljenek moralitásról Pécs fideszes vezetői - mondta a jutalombotrány pénteki részleteire reagálva Nyőgéri Lajos, az MSZP városi elnöke. A párt állítja: a város fideszes vezetői többszázmilliós értékben osztottak jutalmakat 2009 után is. A városháza szerint a szocialisták nem mondanak igazat, az MSZP szerint a Fidesz hülyének nézi a pécsieket.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Áll a bál a pécsi jutalombotrány kapcsán. A hírbe hozott szocialisták szerint Páva Zsolt is osztogatott, a városvezetés szerint leállították a jutalmazást.

– A fideszes városvezetés hazugságai, a kudarc sikerként való beállítása vitte csődbe Pécs városát – jelentette ki pénteken a pécsi jutalombotrány kapcsán összehívott sajtótájékoztatón Nyőgéri Lajos, az MSZP pécsi elnöke.

Hangsúlyozta: olyan gyakorlat miatt kiáltanak ügyészségért, bíróságért most Páva Zsolték, amit maguk is alkalmaztak, alkalmaznak. Azt közölte, hogy 2009 és 2011 között, Páva Zsolt polgármestersége alatt több mint 855 millió forint jutalmat osztott ki a városvezető. Nagy Csaba alpolgármester pedig 2009-ben és 2010-ben több mint 2,5 millió forint jutalmat vett fel, mondta. Mindezek Nyőgéri szerint megerősítik korábbi nyilatkozataikat, miszerint figyelemelterelés zajlik, a városvezetés meg van zavarodva a Pécsi Vízmű-ügyben várható brutális kártérítés miatt.

A városvezetés szerint viszont a szocialisták nem mondanak „megint” igazat, mert Páva Zsolt polgármesterként 2009-ben bruttó 34 millió forint értékben engedélyezett köztisztviselői jutalmat, ellenben leállított mindenféle politikusi jutalmazást. Sem ő, sem az alpolgármesterek nem vettek fel prémiumot. Nagy Csabának – könyvelés-technikai hiba miatt – valóban történt jutalom-átutalás három esetben, melyet ő azután karitatív szervezeteknek utalt át. Tavaly nettó 112, idén 29 millió forint köztisztviselői jutalmat fizettek ki Pécsett.

Az MSZP szerint Páva Zsolt méltatlanná vált a város vezetésére, mert „ő és a Fidesz hazudott”, amikor azt mondta, leállíttatta a jutalmazást. Nagy Csabának pedig szerintük vissza kellett volna fizetnie a tévesen utalt pénzt a város kasszájába, maga nem dönthetett annak sorsáról.

Adható volt

– Csupán adható a jegyzőnek jutalom, hogy megkapja-e, azt mindig az aktuális polgármester dönti el. Ő azt mérlegeli, hogy az előzetesen, év elején, írásban lefektetett prémiumcélok teljesültek-e – mondta dr. Papp Judit, Pécs korábbi címzetes főjegyzője. Közölte, amiatt van zavarban, mert Páva Zsolttól többször kapott jutalmat, ő írta alá az első, s múlt év végén az utolsó jutalmát is. A pénzért megdolgozott, tiszta szívvel áll a vizsgálat elé. A város által a neve alatt közölt adatok egy része viszont szerinte hamis, több ott jelzett kifizetést ugyanis nem pécsi önkormányzati forrásból kapott.

Jótékony célra utalta

Nagy Csaba fideszes alpolgármester közölte, már korábban lemondott mindenféle jutalomról és plusz juttatásról, de számítógépes hiba miatt utaltak neki is. A felelős már nem dolgozik a városházán. Úgy véli, ilyen tévedések nincsenek, szándékosan próbálták behúzni őket a „jutalom-bizniszbe” a szocialisták.

Az utalás egyébként szabályos volt, de a viszszafizetésnek szigorú feltételei vannak, különösen, hogy csak napokkal később vette észre a pénzt. Ezért utalta el azt inkább karitatív szervezeteknek, például a Szemem Fénye Alapítványnak és a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének.

Kivizsgálnák

Nem kíván az esetleges jogi felelősség elé menni, azt viszont határozottan kijelentette Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke és közgyűlési frakcióvezetője, hogy az erkölcsi felelősséget viselnie kell az előző városvezetésnek a rendkívüli jutalmak miatt. A pécsi jogászok vezette Társaság a Közérdekű Adatokért szerint viszont akár még a jogi felelősség is felvethető.

Hoppál Péter a soron következő közgyűlési ülésen kezdeményezi egy olyan vizsgálóbizottság felállítását az ügyben, melyben terve szerint a képviselő-testületben jelen lévő öszszes párt és szervezet képviseltetheti majd magát.

Sajtóközlemények:

A szocialisták megint nem mondanak igazat - reagálás az MSZP sajtótájékozatójára

Páva Zsolt polgármesterként 2009-ben összesen bruttó 34 millió forint értékben engedélyezett köztisztviselői jutalmat, egyúttal leállított mindenféle politikusi jutalmazást.
Sem ő, sem pedig az alpolgármesterek nem vettek fel jutalmat. Nagy Csabának – könyvelés-technikai hiba miatt - valóban történt jutalom átutalás három esetben, összesen 908.093 forint értékben, melyet bankszámlakivonatokkal bizonyíthatóan karitatív szervezeteknek utalt át.
Köztisztviselői jutalmazáshoz nem minden esetben kell(ett) polgármesteri ellenjegyzés, azt a jegyző saját hatáskörben is megtehette.
2010-ben nettó 112 millió, idén pedig 29 millió forint köztisztviselői jutalmat fizettek ki Pécsett.

Polgármesteri Kabinetiroda

Páva Zsolt méltatlanná vált a város vezetésére - az MSZP sajtóközleménye

Nem először szembesülünk azzal, hogy Páva Zsolt és a Fidesz hazudik. A mai napon, fizetett hirdetésben - a város pénzén - jelentette meg Páva Zsolt a jutalmakról szóló lista azon részét, amelyet hazug módon, a rá és a Fideszre vonatkozó részek kihagyásával szerkesztettek meg.
Ebben a pécsiek pénzén megjelentetett hirdetésben Páva Zsolt azt nyilatkozta: "2009-ben én minden jutalmat leállíttattam."

Amikor szembesítettük a valósággal, akkor pár órával később pedig azt nyilatkozta: "Nagy Csaba részére - könyveléstechnikai hiba miatt - valóban történt jutalom átutalás három esetben, összesen 908.093 forint értékben, melyet bankszámlakivonatokkal bizonyíthatóan karitatív szervezeteknek utalt át." Ha el is hisszük a fenti érvelést, Nagy Csabának a jogtalanul felvett jutalmat vissza kellett volna fizetnie a város kasszájába, saját döntése alapján nem utalhatta volna tovább senkinek a pécsiek pénzét, így ez felveti Nagy Csaba fideszes alpolgármester nem csak morális hanem jogi felelősségét is.

"2010-ben nettó 112 millió, idén pedig 29 millió forint köztisztviselői jutalmat fizettek ki Pécsett." Hogyan hihet ezek után bárki is a Polgármesternek és a Fidesznek?

Páva Zsolt a pécsiek pénzén hazudott a pécsieknek. Ismét bebizonyította alkalmatlanságát és azt, hogy a városvezetés és a Fidesz hülyének nézi a pécsieket. Páva Zsolt megszegte polgármesteri esküjét és méltatlanná vált a város vezetésére.

MSZP Pécsi Szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!