Közélet

2011.10.23. 18:23

Jelentősen csökkenhet a polgármesterek fizetése

Akár a fizetésük felét is elveszíthetik a baranyai városok polgármesterei is, amennyiben elfogadja az Országgyűlés az új önkormányzati törvényt.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A készülő új önkormányzati törvény a polgármesterek bérezését is gyökeresen átalakíthatja: bármekkora helység élén is álljon valaki, 2014-től bizonyosan jóval kevesebbet vihet haza havonta, mint azt megelőzően.

Ahogy eddig, úgy a jövőben is a települések lélekszámától függene a keresetük, és azt továbbra is a mindenkori köztisztviselői illetményalapból – ez ma 38650 forint, emelésére a közeli jövőben kevés az esély – számolnák ki, bizonyos szorzók alapján. Csakhogy a népességtől függő szorzószám már kisebb lesz. Például ma egy tízezernél több lakosú település esetén a szorzó a képviselő-testület döntése alapján 12,5 és 13,5 közé eshet, míg a jövőben fixen 10 lehet. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen nagyságú város vezetője több mint százezer forinttal kaphat majd kevesebbet havonta mint eddig. Más lélekszám-kategóriákban pedig akár a felére is csökkenhet a „fizetési boríték” tartalma.

---------------------------------------------------------------------
Kattintson IDE, hogy megtudja, mennyit keresnek most a baranyai városok polgármesterei - és mennyit keresnének az új törvény szerint.
---------------------------------------------------------------------

A képviselő-testületek dönthetnek úgy is, hogy a polgármestereknek törvény szerint járó összeget – csak akkor, ha ez nem veszélyezteti az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását, magyarán: van rá pénz – legfeljebb harminc százalékkal megemelik, de a jövedelmi szint ebben az esetben sem érné el a jelenlegit.

A javaslat elfogadása esetén nem csak a városok, hanem a falvak vezetői is lényegesen kevesebbet kapnak: eddig attól függően, hogy főállásban vagy társadalmi megbízatásban dolgoztak, 173 925 és 425 150 forint között kereshettek. A jövőben havi illetményük legkevesebb 77 300 forint, legfeljebb pedig 193 250 forint lehet.

A különösen az utóbbi időszakban a figyelem középpontjába került jutalmazási rendszer viszont nem változik, a polgármesterek évente legfeljebb hat havi járandóságuknak megfelelő összeget szavazhatnak meg a testületek.

Csak egy főállás maradhat a tervezet szerint

Az új törvény 2014-től gyakorlatilag kizárná a polgármesterek álláshalmozásának lehetőségét. A főállású polgármesterek „tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthetnek, más kereső foglalkozást nem folytathatnak” – áll a tervezetben. Mindez azt jelenti, hogy például országgyűlési képviselő és polgármester sem lehet valaki egy személyben. A megyében Szekó József Mohács, és Polics József Komló polgármestere lát el városvezetői és képviselői megbízást, nekik tehát mindenképpen dönteniük kellene, melyik posztért szállnak ringbe ismét a következő választáson.

Vétójog a képviselő-testülettel szemben

A polgármesterek a tervezet szerint jóval bővebb jogkörrel élhetnek mint eddig. Újdonság például, hogy amennyiben a település vezetője úgy ítéli meg, hogy a képviselő-testület döntése valamely ügyben ellentétes az önkormányzat érdekeivel, akkor egy alkalommal kezdeményezheti annak ismételt tárgyalását. Vagyis vétójogok kapnak a polgármesterek, hiszen felfüggeszthetnek egy-egy döntést.

Ráadásul a határozatot a második alkalommal már csak kétharmados többséggel fogadhatják el a képviselők. Újdonság az is, hogy a települések vezetői „halaszthatatlan” ügyekben maguk határozhatnak, s ezek csak később kerülnének a testület elé, „utólagos jóváhagyásra”.

Máté Balázs (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!