Közélet

2012.05.14. 18:50

Szemmel láthatóan mozog a dunaszekcsői löszfal

A közelmúltban ismét a helyszínen tájékozódtak a szakemberek az omlásnak indult dunaszekcsői löszfalak állapotáról.

M. B. (Dunántúli Napló)

Megállapították, hogy a frontszakadás nyomvonala mentén a süllyedés mellett a Duna felé tartó elmozdulások mértéke szemmel láthatóan növekedett. A Várhegy tetőszintjén továbbra is tapasztalható az általános süllyedés, de annak üteme nem gyorsult, így a veszélyeztetettnek minősített területek határvonalait nem szükséges módosítani.

Amint az ismert, a falu önkormányzata 353 millió forintot nyert el a védekezési munkálatokra, amelyek zajlanak. A löszfal belsejéből a vizet elvezetni hivatott aknákkal a szakértők várakozása szerint le tudják lassítani az omlást megelőző folyamatokat, és egyben újabb törésvonalak kialakulását is elodázhatják.

Az első repedések 2007 őszén jelentek meg a várhegyen. Ezt követően 2008. február 12-én a hajnali óráktól kezdődően indult el az omlás, amellyel mintegy félmillió köbméter föld zuhant a Dunába. A suvadás legintenzívebb szakasza körülbelül hét óra alatt zajlott le. A jelenség utolsó óráiban kezdődött meg a hegy lábánál a dunai félsziget kiemelkedése, amelynek látványos képződési szakasza körülbelül öt órán át tartott.  

M. B. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!