Közélet

2012.09.06. 17:40

Kiengedték a „Roma Gárda” vezetőjét

Szombat reggel kiengedték Bagó Ferencet, a magát Daflics ezredesnek nevező, korábban roma önvédelmi csoportot szervező férfit.

K.E.I.-M.B. (Dunántúli Napló)

----------------------------------------------------
Újabb hírek a „Roma Gárda” körüli eseményekről.
----------------------------------------------------

12:38 - Kiengedték Daflics ezredest

A rendőrség közlése szerint szerdán a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezésének gyanúja miatt eljárást indítottak ismeretlen tettes ellen. Másnap, nem sokkal azt követően, hogy egy Rákóczi úti épületben sajtótájékoztatót tartott, Pécsett, a háza közelében elfogták Bagó Ferencet. Információink szerint szombat reggel kiengedték.

----------------------------------------------------
                           
PÉNTEK
----------------------------------------------------

10:45 - LiveInfo videója a "Roma gárdáról" - Daflics megszólal

----------------------------------------------------
                      CSÜTÖRTÖK
----------------------------------------------------

19:57 - Elfefogták Daflics ezredest - Rendőrségi közlemény

A Pécsi Rendőrkapitányság 2012.09.05-én közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezésének vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen.
 
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei 2012. szeptember 6-án Pécsett elfogták és előállították - a magát Daflics ezredesnek nevező - B. Ferenc 45 éves pécsi lakost és a vele egy társaságban lévő öt személyt. Az elfogott személyek között volt egy pécsi fotóriporter nő is, aki saját járművével szállította B. Ferencet.
 
Az elfogás során személyi sérülés nem történt.

Bár volt olyan információnk, hogy szabadon engedték éjszaka Daflicsot, ám ez nem igaz. B. Ferenc továbbra is őrizetben van.

17:40 - Kommandósok fogták el a „Roma Gárda” vezetőjét

A Dunántúli Napló információja szerint csütörtök délután kommandósok fogták el és őrizetbe is vették a „Roma Gárda” vezetőjeként magát Daflics ezredesnek tituláló Bagó Ferencet. Ennek okát egyelőre nem tudni. A rendőrség a hírt nem erősítette meg.

A nap során korábban sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Gárda ellen összefogó cigány egyesületek a Rákóczi út 55-ben. A biztonsági őr szerint napközben többen is keresték az egyesületek tagjait a házban, főként jobbikos képviselők.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Daflics ezredes”
[/caption]

Bagó Ferenc, „Daflics ezredes” ismét hangsúlyozta: szeretné megvédeni népét a támadásokról, és bár igaz, hogy büntetett előéletű, szerinte ez a Magyar Gárda több tagjáról is elmondható. Hozzátette, mióta megjelent a nyilvánosság előtt, horogkeresztet festettek a házára, a Facebook-profilját pedig feltörték, így oda már be sem tud lépni.

Hegedűs István, a megyei cigány önkormányzat vezetője azt nyilatkozta a Dunántúli Naplónak, elhatárolódik a szerveződéstől, s azoktól is, akik támogatják, szerinte utóbbiaknak nincs helyük a közéletben.

– Az idáig vezető folyamat nem most kezdődött – vélekedett Tistyán László szociológus, a pécsi Fact Intézet vezetője. – A rendszerváltás óta a társadalom egyes csoportjait magukra hagyták, ennek pedig leszakadás lett az eredménye. A romák jelentős része középkori állapotok között él. A mesterségesen felkorbácsolt indulatok miatt, ha valamilyen probléma adódik, arra nem párbeszéd a válasz, hanem az, hogy le kell gyűrni a másikat. Ráadásul az utóbbi évek történései azt a benyomást keltették, hogyha nem tudom magam megvédeni, más, az állam nem fog megvédeni, ezért aztán mindenkinek mindenki ellensége, aki
más, mint ő – fogalmazott Tistyán László.

Címkék#Roma Gárda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!