Közélet

2013.01.30. 16:14

Kártérítésért perel a Pécsi Tudományetemen meglőtt takarítónő

Máig nem gyógyultak be sebei annak az 57 éves takarítónőnek, akibe 2009 novemberében golyót eresztett a pécsi egyetemi lövöldöző. Hosszabb távot segítséggel sem képes megtenni, és időnként még mindig álmodik az esettel. Már kapott az egyetemtől kártérítést, de egy újabb pert indított azért, mert már nem tud kertjükben dolgozni.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Életjáradékért pereli a Pécsi Tudományegyetemet az a pécsi takarítónő, akit 2009 novemberében sebesített meg munkavégzés közben a pécsi egyetemi lövöldöző, G. Ákos. A takarítónő, G.-né B. Eszter maradandó sérülést szenvedett, az eset után három hetet töltött kórházban, és hónapokig csak járókerettel tudott közlekedni.

Az 57 éves hölgyet szerda a Pécsi Munkaügyi Bíróságon hallgatták meg, mezőgazdasági kártérítést követel ugyanis az egyetemtől, mert a G. Ákos által okozott maradandó sérülések miatt nem tud dolgozni pogányi kertjében, segíteni férjének, akinek pedig épp azért marad a korábbinál is kevesebb ideje a földön, a gyümölcsösben való munkára, mert feleségének kell segítenie a mindennapokban. Ki kellett vágniuk kis szőlőjüket, gyümölcsfákat, abbahagyni a munkaigényes málnatermesztést, s a megmaradó terményekből sem tudtak mindent learatni.

A takarítónő havi 20 ezer forintos járadékot szeretne a betegsége miatt elmaradó haszonért.

G.-né B. Eszternek a múlt évben jogerősen megítéltek a lövöldözés miatt 4 millió forint nem vagyoni jellegű kártérítést, és havi 20 ezer forintos életjáradékot, valamint havi 10 ezer forintos baleseti járadékot. Előbbit a PTE, utóbbit az állami egészségbiztosító fizeti. A TB szerint azonban a járadék már nem jár neki, mert javult állapota, ezért velük is pereskednek.

A férjtől, G. Lászlótól tudjuk, hogy felesége állapota fizikailag romlott, nemrég kiderült, hogy hiányzik térd keresztszalagja, újra botra kényszerülhet, de egyébként is nehezen jár, pár száz métert is csak segítséggel tud megtenni.

G.-né B. Eszter a lövöldözés óta nem dolgozott, azt követően betegszabadságon volt, a múlt januárban pedig öregségi nyugdíjas lett, mert meglett a 40 év szolgálati viszonya.

A férj elmesélte azt is, hogy a volt takarítónő lelkileg sem gyógyult fel teljesen, időnként még mindig forgolódik, felkel éjszakánként, emiatt havonta, kéthavonta pszichológushoz kell fordulnia.

Érdeklődésünkre hozzátette, hogy amiatt indítottak mindkét esetben kártérítési pert, mert különben semmit sem kaptak volna az egyetemtől.

A Dunántúli Napló úgy tudja, hogy hasonló kártérítési pert sem az elhunyt fiú családja, sem a másik két sérült nem kezdeményezett sem az egyetemmel, sem a lövöldöző családjával szemben.

Rosszkor, rossz helyen

A PTE Biofizikai Intézetében 2009. november 26-án, az akkor 23 éves gyógyszerészhallgató, a pécsi G. Ákos kezdett lövöldözni. Megölte csoporttársát, egy 19 éves kaposvári fiatalembert, öt lövést adott le egy másik hallgatóra, a csurgói fiú túlélte az esetet, s a tanteremben rálőtt gyakorlatvezető oktatójára is.

Már a tanteremből kilépve, a folyosón vette észre az akkor 54 éves G.-né B. Esztert, akire egy üvegfalon keresztül lőtt rá. A golyó eltörte a takarítónő combcsontját, és a térdét is megsebesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!