Közélet

2013.02.24. 09:13

A meggyőződés a legerősebb motivációja

A Hallgatói Hálózat (HaHa) a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozásul jött létre. A csoport egyik pécsi aktivistájával, Vaski Nórával beszélgettünk.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Bottal jöttél, néha tolószékkel is látni. Mióta vagy beteg?
– Születésem óta. Kétéves korom körül derült ki a betegség. Oxigénhiánnyal születtem.

– A pécsi HaHa aktivistája vagy. Miért csatlakoztál?
– Személyes okokból és meggyőződésből csatlakoztam. Az egyetemet korábban kezdtem, de amikor ősszel megkezdtem a mesterképzést, nekem is alá kellett írnom a röghöz kötést jelentő hallgatói szerződést. A  másik, hogy van egy tizenhat éves húgom, ismerem a barátait, s láttam, hogyan gondolták a sokra hivatott, okos fiatalok sorra, hogy álmaik szertefoszlottak. A legtöbbüknek érdemeik ellenére sincs, s nem is lesz lehetőségük ingyenesen tanulni a szigorú ponthatárok, az alacsony keretszámok miatt, így nem jutnak el egyetemre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Az írásban értem el sikereket. Egy könyvkiadónál szívesen dolgoznék”
[/caption]

– A meggyőződés miről szól?
– Arról, hogy kiállunk másokért, a gyengékért, az igazságtalanság ellen. Emiatt van az, hogy nemcsak az egyetemi ügyekben emeljük fel a szavunkat, hanem sok más kérdésben is, amelyben az meggyőződésünk szerint elengedhetetlen. Hozzátenném, hogy a HaHa nem mondta sosem, hogy nem akar tandíjat. A hozzám hasonló helyzetben lévők többségénél, nem csak mozgássérülteknél, már az is nagy döntés, hogy elgondolkodjanak azon, hogy egyetemre jelentkeznek. A röghöz kötés, a csak a legtehetségesebbeknek és leggazdagabbaknak szóló felsőoktatás közülük sokakat elrettent, így elveszik tőlük, amit az egyetem adhat.

– Neked mit adott?
– A tudáson kívül is rengeteget. Közösséget, kapcsolatokat. A tiltakozások idején jöttem rá arra, hogy ezt veszik el tőlünk. Ráadásul egy szűkebb, kisebb egyetemmel Pécs is kevesebb lenne, márpedig Pécs az új otthonom lett.

– Média, kommunikáció, marketing. Kollégának készülsz?
– Újságíró szerettem volna lenni, mert az írásban értem el sikereket. Egy könyvkiadónál el tudnám magam képzelni.

Elbűvölte a város

Vaski Nóra 24 éves, Zalaegerszegen született, ott járta ki iskoláit – Pécsre egyetemistaként érkezett, s elbűvölte a város, a pezsgés és kulturális sokszínűség, ami itt fogadta. A PTE BTK-n kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett diplomát, mesterképzését a Közgazdaságtudományi Kar marketing szakán kezdte meg múlt ősszel. Édesapja vízügyi mérnök, édesanyja kézműves, egy 16 éves gimnazista húga van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!