Közélet

2013.02.08. 13:15

Véleménynyilvánítás miatt megfélemlítés az iskolában?

Incidens ért a PTE Babits Gyakorló Gimnáziumában két pécsi, a Középiskolai Hálózathoz tartozó diákot is amiatt, mert tiltakoztak a kormány felsőoktatást érintő változtatásai ellen, ezt állítja legalábbis az egyik érintett fiú, sőt a gimnázium egyik megbecsült, régóta tanító pedagógusa is. Az iskola igazgatója szerint csúsztatások lehetnek a történetben.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Egy tanár megsértette a Középiskolai Hálózat (KiHa) aktivista diákjának szabad véleménynyilvánítási jogát a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában a héten – tájékoztatta a Dunántúli Naplót levélben a KiHa Pécs.

Az általuk szomorú incidensnek nevezett eset szerint az iskola testnevelés szakos tanára először is megsértette a KiHa Pécs tagját, az iskola tanulóját, amikor is a diák az igazgató, Magasi András által láttamozott és engedélyezett plakátokat ragasztott ki az iskola folyosóin. Ezt követően letépte a kiragasztott plakátokat.

A plakát a napokban a Magasház homlokzatán is reklámozott, a KiHa által szervezet „Egyetemes Összeomlás” elnevezésű demonstrációt hirdette. A szóban forgó tizenegyedikes diák a KiHa tiltakozását a levél szerint saját véleményének vallotta, és a plakátok kiragasztását véleménynyilvánításként alkalmazta.

A tanár a KiHa szerint több szemtanú láttára, és azok állítása szerint is dühöngve tépkedte le a plakátokat, s szerintük ezzel megsértette a fiú szabadságjogait, azon belül is a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. Sőt állítják, hogy a pedagógus erős megjegyzést tett arra, miszerint ha a diák így folytatja, hamarosan meg fog szűnni a tanulói jogviszonya, mert ő személy szerint nem tűri meg a politikai és renitens viselkedést az iskolában. A diák ezt személyes fenyegetésnek vette.

A KiHa Pécs levele szerint egy másik diák is nagy valószínűséggel megfélemlítés miatt lépett ki a KiHából, annak ellenére, hogy eddig ő volt a Babitsban az egyik főszervezőjük, valamint a pécsi diákság mozgósításának vezéralakja.

A KiHa szerint ők civil politikát művelnek az iskolákban, Pécsett is, amivel a törvényt nem sértik meg, mert az csak a pártpolitikai megmozdulások hirdetését tiltja az oktatási intézményekben. Másrészt hangsúlyozták, hogy az intézmény igazgatója szignójávaljóváhagyta a plakátok terjesztését.

A KiHa szerint az „elnyomás és a jogtiprás már beköltözött az iskolák falai közé is”. Ezt pedig nem engedhetik meg. Hangsúlyozták, hogy a nyomásgyakorlás a diákokra elfogadhatatlan a tanárok részéről, a KiHa kiáll a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága mellett. Ezért szervezi meg 2013. február 11-én, 17 órakor, a 48-as téren az „Egyetemes Összeomlás” elnevezésű demonstrációt is.

Megszólalt a Babits igazgatója

Magasi András, a PTE Babits Gyakorló Gimnáziumának igazgatója azt mondta a Dunántúli Naplónak, hogy ő is hallomásból értesült az esetről, és így nyilván nincs mindenre bizonyítéka, csak vélemények állnak előtte. Így például a megnevezett testnevelőtanárral is beszélt, aki elsimerte, hogy levette a KiHA plakátait, de tagadta, hogy dühöngött, káromkodott volna, s különösen azt, hogy akár csak finoman is kirúgással fenyegette volna a plakátokat kiragasztó diákot. A kollégát ismerve ő maga nem is hiszi, hogy ez megtörténhetett.

A plakátok kihelyezésére valóban személyesen engedélyt adott, így az ehhez szükséges pecsét is rájuk került, ám kevesebbre, mint amennyit a diákok végül kiragasztottak. A sajnálatos félreértés abból adódott a testnevelőtanár álláspontja szerint, hogy a pecséttel rendelkező plakátokat a szekrényekre tették ki, ahová nem szabad kiragasztani semmit, míg a hirdetőhelyekre nem lepecsételt szóróanyagot helyeztek ki. Az más kérdés, hogy ő személyesen engedélyt adott ezúttal a szekrények kiplakátolásásra is, de erről a tornatanár nem tudhatott.

Szomorúnak tartja, hogy a hírt egy kiváló, az iskolában régóta tanító pedagógus kolléga osztotta meg az interneten, hisz a hír meggyőződése szerint sokat árt az iskolának Még fájóbb azonban számára, hogy olyan állításokat tartalmaz – például egy fiú feltételezett, négyszemközt történő megfenyegetését – amelyeket az állítás gazdája sem tud bizonyítani, és mivel az állítás alapján négyszemközt történt volna, cáfolni sem lehet.

A plakátoló fiú egy tizenegyedikes tanuló volt, míg az, aki állítólag fenyegetés miatt hagyta ott a KiHá-t, egy érettségi előtt álló diák, aki azt mondta neki személyesen, hogy a jövőben a tanulásra koncentrálna, az érettségire készül, és nem fenyegetés miatt hagyta abba tevékenységét.

A Babitsban egyébként nem tiltanak semmit a diákoknak, de a köznevelési törvény szerint politikai jellegű szervezet az iskolában nem működhet. Kérdés persze szerinte is, hogy a KiHA minek számít vajon. Emiatt adott engedélyt a plakátok kihelyezésére, és az iskolarádióban a negyedikes fiúnak arra, hogy beolvashassa nyilatkozatukat.

A hogyan továbbról csak óvatosan nyilatkozott. Az egyetem jogászaival fog egyeztetni, így arra a kérdésünkre sem mondott egyelőre konkrétumot, hogy a testnevelőtanár, illetve a Facebookon a diákok megfélemlítéséről író magyartanár fegyelmi eljárás elé néz-e. Az egyetem jogászaival majd arra is választ remél, hogy az iskola jó hírnevén esett-e csorba, s emiatt milyen lépéseket tehetnek.

Az esetről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is állásfoglalást adott ki, amelyet Nagy Erzsébet pécsi ügyvivő jegyez:

A PDSZ közleménye az esetről

„Elítélendő a diákok megfélemlítése, ám az eset nem az egész iskolát minősíti, mivel - ne felejtsük el - a Babits Gyakorló Gimnáziumban tanít az a pedagógus is, aki elsőnek felemelte a hangját a tanulót ért jogellenes eljárás ellen.

Fontosnak tartjuk azonban, hogy minden intézményben az iskolavezetés szerezzen érvényt a gyermeki jogoknak, jelesül az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglaltaknak, melyet hazánk is aláírt és törvényben kihirdetett, és amely biztosítja a gyermek mint az emberi közösség tagja számára azt a jogot, hogy „minden őt érdeklő kérdésben szabadon kinyilváníthassa véleményét" hogy tiszteletben tartsák a gyermek jogát a gondolat- lelkiismeret- és vallásszabadságra, és ismerjék el a gyermekek, fiatalok egyesülési és békés gyülekezési jogát.”

A testnevelő tanár szerint lázítás történt

Az Index.hu megszólaltatta a gyanúba került testnevelőt, Kopeczky Pétert. Ő az internetes lap kérdésére, hogy miért kifogásolta a diákok politikai véleménynyilvánítását, amikor a törvény az oktatási intézményekben csak a pártpolitikai megmozdulások hirdetését tiltja, azt mondta: „A politika beférkőzött az iskolába, egy kormányt neveztek meg, ami ellen felhívást intéztek. Ez a véleménynyilvánításnál több, ez lázítás.” Kopeczky szerint, ha a diákok megfogalmazzák a véleményüket, az rendben van, de plakátokat tiltott helyre kitenni, miközben ott van a Facebook is erre a célra, az ízléstelen – mondta.

Fontosnak tartjuk azonban, hogy minden intézményben az iskolavezetés szerezzen érvényt a gyermeki jogoknak, jelesül az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglaltaknak, melyet hazánk is aláírt és törvényben kihirdetett, és amely biztosítja a gyermek mint az emberi közösség tagja számára azt a jogot, hogy „minden őt érdeklő kérdésben szabadon kinyilváníthassa véleményét" hogy tiszteletben tartsák a gyermek jogát a gondolat- lelkiismeret- és vallásszabadságra, és ismerjék el a gyermekek, fiatalok egyesülési és békés gyülekezési jogát.”

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!