Közélet

2013.02.28. 09:11

Vona Gábor Mohácson - incidens a fórumon

Elszámoltatást, csendőrség felállítását, vízlépcsők építését a Dunán és a Tiszán, a mezőgazdaság fellendítését sürgette teltházas mohácsi fórumán Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

MB (Dunántúli Napló)

Kicsinek bizonyult a mohácsi Szent János Hotel konferenciaterme Vona Gábor, a Jobbik elnökének hétfőn este tartott fórumán. A helyiségben több mint kétszázan zsúfolódtak össze. A rendezvényt fekete (egyen)ruhát viselő személyek biztosították, s rögtön dolguk is akadt: megakadályozták a volt jobbikos önkormányzati képviselő, Polgár Károly, valamint Németh Imre – aki a Jobbik helyi listáján szerepelt a 2010-es önkormányzati választáson – bejutását a terembe.

Orbán és Bajnai a két bűnbak

A közjáték után Vona Gábor Orbán Viktor, illetve Bajnai Gordon ostorozásával indított: azt mondta, egyikőjüktől sem várható megújulás Magyarországon. Szerinte Bajnai kormányfőként megszorításokat vezényelt le, végrehajtotta az IMF és az  Unió diktátumait, most pedig úgy tűnik fel, mintha ő hozná el a demokráciát. – Bajnai Gordonnak egyetlen pozitív lépése volt, az, hogy az LMP kettészakadt miatta – jelentette ki.

A politikus Orbán Viktorról szólva úgy fogalmazott, a kormányzó erők három fontos ígéretükben, a munkahelyteremtésben, a közbiztonság és az elszámoltatás terén sem tudtak eredményt elérni. Szerint a közmunkaprogram nem foglalkoztatáspolitika, hanem szociálpolitika, a korrupció a politika szinonimájává vált, a romák felzárkóztatására költött forrásoknak eddig nem volt hatásuk, az elszámoltatás tekintetében pedig az elmúlt két évtizedben nem volt előrelépés, mert "holló a hollónak nem vájja ki a szemét".

– Undorító, ha a magyart rasszizmussal vádolják, a történelem során mindenkit befogadtunk – mondta Vona Gábor. Hozzátette, nem érti, miért nem lehet megvizsgálni, hány cigány van Magyarországon. – Ötszázezer? Kétmillió? Senki sem tudja. Szerinte a romáktól azt kellene megkérdezni, akarnak-e egyáltalán integrálódni, csakhogy hiteles vezetőik sincsenek. – A Fidesz és a MSZP díszcigányokat ültetett a parlamentbe, akikkel érdemben nem lehet tárgyalni – jelentette ki. Közölte azt is, a cigányság szervezetei számára komoly humán-erőforrás problémát jelentene, ha legalább nyolc általánost végzett, büntetlen előéletű vezetőket kellene kiállítaniuk.

Újraindítaná a bányászatot

A Jobbik terveit ismertetve pártja Hét vezér programjáról beszélt, ami szerinte megoldást kínál Magyarország legfőbb problémáira. Elmondta, hogy pártja a mezőgazdaság megerősítésében, a keleti, valamint a honi piacok visszaszerzésében látja a munkahelyteremtés lehetőségét.

A bányászat újraindításával véleménye szerint harmincezer, az építőiparban, állami otthonteremtéssel és három dunai, valamint egy tiszai vízlépcső építésével 100 ezer ember juthatna álláshoz. Hangsúlyozta azt is, a közbiztonság megteremtésének záloga a csendőrség felállítása.

Dr. Horváth Csaba: „A válság alakulása határozza meg a Jobbik helyzetét”

– Az ő szempontjukból nagyon jól teszik a dolgukat a jobbikosok, köztük Vona Gábor is – mondta lapunk kérdésére Horváth Csaba pécsi politológus. – Világos, egyszerű, érthető mondatokban fogalmaznak, s azokat a kérdéseket feszegetik, amelyekre a kormány nem adott választ. Ezek közé tartozik a cigányság ügyének kérdése is.

Felvetésünkre, hogy a Jobbik – a párt jelenleg a közvélemény-kutatások szerint a második-harmadik helyen áll a pártok versenyében – lehet-e hosszabb távon is meghatározó erő, azt mondta, ez attól függ, hogyan alakul a válság. Megítélése szerint most a válság enyhül, ez pedig kifoghatja a szelet a Jobbik vitorlájából. Ellenben a már most egyre durvuló kampány viszont a párt malmára hajthatja a vizet. A Jobbik szerinte a bizonytalan, illetve a Fidesz-szavazóktól nyerhet további voksokat. Hozzátette, a választásokig még nagyon sok idő hátravan, s addig még sok minden történhet, ami a ma még bizonytalan szavazókat valamelyik párt felé terelheti, összességében azonban azt nem tartja kizártnak, hogy a Jobbik 2014-ben akár a mérleg nyelve is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!