Közélet

2013.03.11. 11:51

Honatyák: mindenki megtette a magáét

Van olyan képviselő, aki már kétszáz önálló képviselői indítvány felett jár, de az összes baranyai honatya készített legalább két ilyen, úgynevezett irományt 2010 óta.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A képviselői munka egyik fokmérője lehet a honatyák által beadott önálló és nem önálló indítványok száma. Baranya ebben a tekintetben igen jól áll, hiszen a megye összes küldötte legalább két önálló indítványt letett ebben a ciklusban az Országgyűlés asztalára. A csúcstartó a jobbikos Németh Zsolt, őt dr. Szél Bernadett (LMP) és a független Szili Katalin követi.

Az Országgyűlés házszabálya indítványnak nevezi azokat az iratokat, amelyek tárgysorozatba kerülnek, magyarán amelyeket a képviselők megtárgyalnak. Önálló indítvány az, amely az Országgyűlés ülésén önálló napirendi pont lehet (például törvényjavaslat, határozati javaslat, beszámoló), míg minden más, ami az önálló indítványhoz, illetve tárgyalásához kapcsolódhat, nem önálló indítvány. (Így például a módosító vagy a sürgősségi javaslat.) A gyakorlatban az önálló indítványok csak nevükben ?„önállóak”, hiszen azokat általában nem egy képviselő jegyzi, bár ennek ellenkezőjére is van példa. Az önálló indítványok alapján születnek a törvények, országgyűlési határozatok, ezért ezek igen nagy jelentőségűek.

A „műfaj” sajátosságai miatt többségükben nem játszik szerepet, hogy a törvényjavaslat jegyzői melyik tájegységről valók, ezért a baranyai képviselők által benyújtott indítványok nagy része nem megyespecifikus. A kérdések, interpellációk is önálló indítványnak számítanak, a képviselői aktivitás mellett ez a magyarázata annak, hogy az ellenzéki honatyák az általuk benyújtott anyagok számát tekintve rendre listavezetők, más megyékben is.

CSIZI PÉTER (FIDESZ)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 13
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 39

A Pécs egyik alpolgármestereként is tevékenykedő honatya a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosítását is kezdeményezte. Indítványa a javadalmazásában is elismert edzői kar biztosítását célozta azzal, hogy az edzők és válogatott vezető edzők esetén az egyszerűsített közteherviselés alá eső bevételi értékhatár 50 millió forintra való felemelését javasolta.

NAGY CSABA (FIDESZ)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 11
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 27
Pécs egyik alpolgármestere egyik önálló indítványában a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Az előterjesztés célja az volt, hogy bizonyos feltételek megléte esetén az önkormányzatok számára lehetővé tegye, miniszteri jóváhagyás esetén megtagadhassák a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló kezdeményezés teljesítését.

DR. SZÉL BERNADETT (LMP)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 62
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 37

A képviselő egyik indítványa a rokkantak ellátásainak rendezéséhez szükséges módosításról szól. Szerinte erre azért lenne szükség, „mert a megváltozott munkaképességűeket érintő törvénymódosítások számos, feltehetően sok esetben végig sem gondolt és a döntéshozók által előre nem látott módon hozták kedvezőtlen helyzetbe a csökkent munkaképességűeket.”

HORVÁTH ZOLTÁN (FIDESZ)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 2
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 5

A képviselő tavaly nyár óta az Országgyűlés tagja, Bánki Erik megüresedett mandátumát vette át. Az egyik önálló indítványát a budapesti Istvánmező rehabilitációs programjának megvalósítása érdekében, kiemelten a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukcióját, bővítését, valamint egy önálló, új stadion építését lehetővé tevő, egyes törvények módosítása kapcsán nyújtotta be.

NÉMETH ZSOLT (JOBBIK)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 201
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 45
A pécsi képviselő egyik önálló (utóbb visszavont) indítványának címe A végrehajtó intézkedés elleni minimális védelemről volt. Kezde­ményezése szerint a végrehajtást úgy kellett volna lebonyolítani, hogy az önhibáján kívüli adós pénzforgalmi számláján legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegnek a végrehajtás után is rendelkezésre kell állnia.

DR. SZILI KATALIN (FÜGGETLEN)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 40
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 97

A volt házelnök egyik indítványa a természetes személyek csődhelyzetének eljárásáról szólt. Erre szerinte azért lenne szükség, mert „azon országokban, ahonnan a kapitalista gazdasági viszonyokat szolgáló normarendszerek szabályait átvettük, évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy az államnak korlátokat kell szabnia a tőkerendszerek egyének felett működő mechanizmusának”.

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 5
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 90

A kormányhivatalt irányító politikus a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról (január 19.) döntő határozati javaslatot is jegyezte önálló indítványként. Ebben többek között szerepelt, hogy az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztetést elszenvedő magyarországi németekről.

PICHLER IMRE (FIDESZ)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 4
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 209

A szigetvári képviselő Bánki Erikkel és Lezsák Sándorral közösen benyújtott indítványa nyomán adományozták 2011-ben Szigetvárnak a leghősiesebb város címet. „Az Országgyűlés fejet hajt Szigetvár lakóinak és védőinek az 1566-os támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt” – áll az elfogadott határozatban.

TIFFÁN ZSOLT (FIDESZ)
ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 8
NEM ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNYOK: 4

A politikus egyik önálló, egyedül jegyzett (és elfogadott) indítványa a hegyközségekről szóló új törvényjavaslat volt. Indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a magyar borok piaci helyzete is komoly változáson esett át, másrészt a hegyközségek megalakulása óta a jogi és piaci környezetben történt változások is szükségessé teszik a hegyközségi rendszer átalakítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!