Közélet

2013.06.03. 10:27

Harkány régi fényét hoznák vissza

Kesjár Jánost a legtöbben az APEH egykori baranyai, illetve régiós vezetőjeként ismerik. A közgazdász két és fél évet az Állami Számvevőszéknél dolgozott, vezető beosztásban. Harkány régi fényét szeretné visszaadni az új fürdőigazgató.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Új munkája jóval stresszesebbnek tűnik, mint a számvevőszéki. Miért vállalta el?

Harkányiként kötelességemnek éreztem, hogy igent mondjak. A fővárosi munkáról nem sokan váltottak volna, de most szűk pátriámban kell segítenem. Szeretem a kihívásokat. Túlzásnak tűnhet, de azt szeretném, ha Harkány visszakapná régi fényét, visszaszerezné hírnevét. Korábban a három nagy egyike volt, Hévíz és Hajdúszoboszló mellett, mára azonban nem csak ők hagytak le bennünket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Itt a legfontosabb mindig a vendég, aki arra vágyik, hogy kiszolgálják (fotó: Babos Attila)
[/caption]

– Melyek a legfontosabb teendők?

– A rövid távú cselekvési tervünk az idei évre fogalmaz meg feladatokat, kisebb fejlesztéseket. Több pályázatot nyert a helyi turisztikai szervezet. Egyes fejlesztések a kültéri medencét érintik majd, például telepítünk egy játékos vízi ösvényt, és más vízi játékokat, például vízilabda, vízi strandröplabda és kosárlabda kapukat. A hatalmas, 13,5 hektáros gyönyörű parkunkat alig használják a vendégek, szinte minden a medencék közelében koncentrálódik. Úgy rendezzük be, hogy bárhol másutt is érdemes, csalogató legyen megpihenni. Egyelőre most elsősorban szemléletváltásra van szükség.

– Mit érinthet ez még, s lesz-e áremelés?

– A harkányi egy több mint 190 éves múltra visszatekintő, európai hírű gyógyfürdő, egy nemzeti kincs. A munkatársaimban tudatosítanom kell, hogy ez egy nem mindennapi munkahely. Itt a legfontosabb mindig az ember, a vendég, aki arra vágyik, hogy kiszolgálják, pihenhessen, miközben kedves, szolgálatkész, mosolygós személyzet fogadja. Áremelés pedig nem lesz.

– Tervez-e elbocsátásokat?

– Első hallásra soknak tűnik a száznegyven fős átlaglétszám, de az irodákban kevesen dolgoznak, a szolgáltatások pedig igénylik a munkaerőt. Lesznek változások, de nem azonnal, hanem folyamatosan, és csak finomhangolásokat hajtunk végre.

– Szó volt orosz vendégek tömegeinek érkezéséről. Jönnek?

– A szerepeket nem szabad felcserélni. Nekünk az a dolgunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk a fürdőben, amely miatt bárki szívesen jön ide. Nem a mi feladatunk, hogy közvetlenül megkeressük a vendégeket, erre itt van például a már említett turisztikai szervezet. A másik, hogy nem csak külföldiekben gondolkodunk. Hagyományosan Harkány egyik legfontosabb célközönsége a közeli városok lakossága, élen a pécsiekkel. Ahhoz, hogy növeljük az éves vendéglétszámot, ahhoz az a cél, hogy a megye és a régió felé is nyitnunk kell. Tárgyaltunk már önkormányzatokkal, és pécsi szállodákkal is. Ígéretesnek találják együttműködési javaslatainkat.

– Van más új stratégiai elképzelésük?

– Fontos lesz a gyógyfürdőkórházzal történő formálódó szakmai és üzleti együttműködés. Fejleszteni szeretnénk az egészségügyi szolgáltatások körét. Olyan fizetős kezeléseket akarunk bevonni, amelyek már nem feltétlenül illeszkednek az egyre speciálisabb és komolyabb orvosi kezeléseket kínáló gyógykórház profiljába.

– Az elmúlt években felmerült, hogy a fürdő területén ötcsillagos hotelt kellene emelni. Ön hogyan áll ehhez?

– Ez a terv jó 25 éve megszületett Harkányban, de ma jóval sürgetőbb közös feladataink vannak, például a jelenlegi szállodák telítettségének növelése. A hosszú távú fejlesztési terveink azonban tartalmazzák a szállodafejlesztést.

– Szerették volna értékesíteni a gyógyfürdőt. Mit gondol erről?

– Nagy fejlesztésekhez tőkebevonásra van szükség, hogy ezt miként tudjuk megoldani, arra vannak különböző elképzelések. Olyan forgatókönyvek is, amelyek korábban csak szakmai körökben vetődtek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!