Közélet

2014.08.20. 18:29

Szent Istvánt ünnepelte a megye

Remek hangulatban és szerencsére az előrejelzések ellenére kellemes időjárási körülmények között telt el az ünnep szinte az egész megyében.

M. B.

Pécsett az ünnep előestéjén az I. Pécsi Pékfesztivál keretében egy több mint tízméter hosszú, nyolcvan kilogrammot nyomó óriáskenyeret vittek végig a belvároson. A fúvószenekar által kísért menet stílszerűen a Búza térről indult, a Király utcán és a Széchenyi téren átvágva a Szent István tér volt a végállomás. Ott a jelenlévők kedvükre fogyaszthattak a szeletekből.

Szent István napján Pécsett a Magyarok kenyere is kisült a Kárpát-medence szerte gyűjtött búzából. A hivatalos, négy órakor kezdődött ünnepségen dr. Udvardy György megyéspüspök áldotta meg a kenyeret, beszédet mondott mások mellett Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Korinek László, a kezdeményezés ötletadója, és Böjte Csaba is. Az eseményen először hallhatta a közönség Tolcsvay László ez alkalomra írt dalát.

A megye szinte valamennyi településén rendeztek ünnepségeket, kulturális programokat. A megyei önkormányzat Zalátán tartott megemlékezést.
Komlón a kenyérszentelés után táncbemutató és utcabál is volt, Mohácson a városi megemlékezés után a néptáncfesztivál résztvevői menettáncos felvonulását nézték végig több ezren.

Az ünnepen állami elismeréseket is átadtak, az egyik legrangosabbat a baranyai kitüntetettek közül Szekó József vehette át: Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette Mohács polgármesterét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!