Közélet

2014.10.22. 13:23

Ezernél is több ellenőrizetlen kémény lehet Pécsett

Amióta büntetésre is számíthatnak azok, akik nem engedik be a kéményseprőket, jóval kevesebb az ellenőrizetlen kémény. Így is maradtak azonban olyanok, amelyekről nem is tudnak a közszolgáltatók.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Korábban össznépi sportnak számított, hogy az emberek ne engedjék be a kéményseprőket, mivel ennek (leszámítva, hogy az ellenőrizetlen kémények életveszélyesek is lehetnek) gyakorlatilag semmilyen következménye nem volt. Tavaly óta viszont törvény rögzíti, hogy a közszolgáltatóknak jelenteniük kell az ilyen eseteket, s ha a katasztrófavédelem ezt követő határozatára sem reagálnak a tulajdonosok, akár félmilliós bírságot is kiszabhatnak velük szemben.

– A szigorítás bevezetése óta jelentősen javult a helyzet – nyilatkozta Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének alelnöke. – Az emberek nem kockáztatják a bírságot, miután megkapják a határozatot, lehetővé teszik az ellenőrzést.

Leikauf Tibor hozzátette, ez korántsem jelenti azt, hogy valamennyi működő kéményt át tudnának vizsgálni, egy részükről ugyanis nem is tudnak. Így többek között azokról, amelyet időközben ismét használatba vettek, vagy esetleg újonnan építettek, s ezt a tényt nem jelentették be a tulajdonosok.

Az ipartestület alelnöke elmondta azt is, több közszolgáltató is nehéz helyzetbe került a rezsicsökkentéssel összefüggésben. Tavaly Mohácson kellett új közszolgáltatót találni úgynevezett kényszer­kijelöléssel, azóta többek között Győrben és a Hajdúságban is hasonló helyzet alakult ki.

Kötelező a vizsgálat

Tavaly óta rendelet írja elő, hogy a gázkészülékeket és a gázcsöveket időszakosan ellenőriztetniük kell a tulajdonosoknak, a szolgáltató költségén. Elsődlegesen annak van – illetve lett volna – tennivalója, akinek régi, 1981 előtt vagy ismeretlen időpontban beszerelt készüléke van. Nekik 2013 végéig kellett volna kérniük az ellenőrzést, de az ebbe a körbe tartozók becsült számánál jóval kevesebben tettek eleget kötelezettségüknek. A szolgáltatónak szeptember 30-áig kellett elvégezniük a vizsgálatot. Az esetlegesen feltárt, nem azonnali beavatkozást igénylő hibák javítására szóló, eredeti határidőt 2015. szeptember 30-ig meghosszabbították.

Akinek 1981-nél később beszerelt készüléke van, annál a gázmérőcserével együtt végzik el a felülvizsgálatot.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!