Közélet

2014.10.25. 10:06

Remények és kétségek a mecseki szén kapcsán

Közvetlenül az önkormányzati választások előtt jelentették be, hogy tíz év szünet után még ebben az évben újraindulhat a széntermelés a Pécstől északkeletre található vasasi bányában.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Polics József  a Mecsek Bányászati Klaszter elnöke közölte, hogy az előkészületek javában zajlanak, és már közel vannak ahhoz, hogy a bányanyitás konkrét időpontját is kijelöljék. A kutatások szerint a területen 3 millió tonna feketekőszén van, amelyből 100 ezer tonna a bánya kiterjesztése, zöldterületek művelés alá vonása nélkül elérhető. Az elnök hozzátette, hogy a Pannon Hőerőmű Zrt. a külső vállalkozás bevonásával indítandó külszíni fejtéssel évi 15 ezer tonna kitermelését és elsősorban lakossági értékesítését tervezi a Baranya, Somogy, Tolna alkotta Dél-Dunántúlon, a bánya emellett gyakorlati helyként szolgálhat a komlói vájárképzésben részt vevő diákok számára. A klaszter elnöke hangsúlyozta, hogy a cég a környezetvédelmi engedély birtokában már csak a bányahatósági jóváhagyásra vár, amelyet rövidesen megkaphat. Így a vasasi szén akár már az év végén piacra kerülhet, ára pedig várhatóan az import szénnél kedvezőbb lesz.

A bejelentését többen is kétkedve fogadták, mondván, hogy kampányfogás a bányanyitás témájának felmelegítése. Egy egykori bányász lapunkhoz is eljuttatott állásfoglalása szerint lakossági felhasználásra alkalmas szenet bányászni csak mélyművelésből lehet. Ehhez azonban, mint hangsúlyozta, minimum öt év előkészület szükséges. A külfejtés működtetéséhez ugyanakkor nem szükséges vájár képesítés. Szakmabéliként úgy véli, hogy öt évre a tervezett 15 ezer tonna szén nagyon kevés a gazdaságos működéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!